Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2023 08:39 - Икономическа Библия на "прехода"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3046 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 16.02.2023 13:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през 1987 г. е 36.5 млрд. долара, а през 1998 г. е три пъти по-малко – 12.2 млрд.

Катастрофата продължава по всички линии.

Ето какво се казва в прос­ловутия док­лад на американ­ците Ран и Ът, писан вед­нага след 1989 г. в раз­дела “Елек­т­роника” за това, което са установили в Бъл­гария: 

“От началото на 70-те години Бъл­гария нап­рави огромни капитални инвес­тиции (както в кон­вер­тируема валута, така и в лева) в елек­т­рон­ната промиш­леност, което доведе до съз­даване вдъх­ващи уважение произ­вод­с­т­вени мощ­ности и изс­ледовател­ски и раз­войни звена в областта на мик­роелек­т­рониката: син­х­ронизирани интег­рални схеми, многоканални метало-оксидни полуп­ровод­ници и тран­зис­торни полуп­ровод­ници; ком­пютърни сис­теми; големи ком­пютри; високоп­роиз­водителни универ­сални изчис­лителни машини и миником­пютри; мик­роп­роцесорни сис­теми и инс­т­рументи; дис­кови и лен­тови периферни сис­теми и носители; видеотер­минални и периферни уст­ройс­тва с единичен запис и оптоелек­т­роника. Докато качес­т­вото на продук­цията като цяло варира в широки граници, отрасълът е в със­тояние да произ­веде 7080% от ком­понен­тите и въз­лите, необ­ходими за край­ните изделия. В дейс­т­вител­ност средно 2535% от ком­понен­тите се закупуват с кон­вер­тируема валута. Сегаш­ните основни фон­дове включ­ват както най-съвременно оборуд­ване, така и 15-годишни морално остарели машини. Нашата преценка е, че между 70% и 80% от основ­ните фон­дове са на съв­ременно ниво, що се отнася до тех­нологията» (6).

В ИНКОМС – водещият произ­водител на елек­т­ронна тех­ника в Бъл­гария има 5 изс­ледовател­ски и раз­войни инс­титута, цен­тър за обучение и соф­туерна лаборатория, както и двадесет и девет завода и две пред­п­риятия за сер­виз и инженеринг. Заводите, включени в него са раз­п­ределени в цялата страна, което осигурява заетост и кад­рова обез­печеност на всички основни региони на страната и хар­монично раз­витие на произ­водител­ните сили. 

Това са съот­ветно “Завод за изчис­лителна тех­ника” (София), Завод “Елек­т­роника” (София), “Завод за механични кон­с­т­рук­ции и елек­т­ронна тех­ника” (Благоев­г­рад), Тех­нологичен ком­бинат “Сис­теми за телеоб­работка” (Велико Тър­ново), “Тех­нологичен ком­бинат за сис­теми и елек­т­ронна тех­ника” (Русе), “Завод за инс­т­рументи, елек­т­роника и нес­тан­дар­тно оборуд­ване” (Шумен), Завод “проф. Кр. Доб­рев” (Хар­манли), “Завод за телефонна и телег­рафна тех­ника” (София), “Завод за уплът­нителни телефонни сис­теми” (София), “Завод за радиорелейна апаратура и влак­нес­тооп­тични сис­теми” (София), “Завод за механични кон­с­т­рук­ции” (София), “Завод за градивни елементи” (София), “Завод за печатни плаки” (София), “Завод за битова елек­т­роника” (София), “Инструментално.механичен завод” (София), “Завод за токоиз­п­равители” (Пер­ник), “Завод за елек­т­роакус­тична апаратура” (Михай­лов­г­рад), “Завод за елек­т­ронна апаратура” (Бан­ско), “Завод за съоб­щителна тех­ника” (Благоев­г­рад), “Тех­нологичен ком­бинат за слаботокови релета” (с. Баня), “Завод за плас­т­масови детайли” (Белица), “Завод за релета” (Рила), “Завод за инс­т­румен­тална екипировка и нес­тан­дар­тно тенологично оборуд­ване (Благоев­г­рад), “Завод за елек­т­ронна тех­ника” (Бобошево), “Тех­нологичен ком­бинат за телефонни апарати и сис­теми” (Белог­рад­чик), “Завод за телефонни елементи” (с. Зверино), Завод “Милин камък” (Враца), Завод “В.Драмов” (Враца).  В този огромен ком­п­лекс от десетки заводи на стопан­с­кото обединение работят над 40 хиляди инженери, служители, работ­ници. В него се произ­вежда преоб­ладаващата част от тех­никата за обработка на данни, битовата елек­т­роника и телевизорите в Бъл­гария, автоматизирани телефонни цен­т­рали, радиорелейни сис­теми, сис­теми с оптични влакна, телефони, телег­рафно оборуд­ване. В петте изс­ледовател­ски инс­титута – Цен­т­рален инс­титут за изчис­лителна тех­ника, Инс­титут за съоб­щителна тех­ника, Инс­титут за интег­рирани комуникации и автоматизирани сис­теми, Инс­титут за радиоелек­т­ронни тех­нологии, СЕС­ТЕМИЗОТ – в София, Шумен и Благоев­г­рад, ангажирани в раз­работ­ката на сис­теми за обработка на данни и телекомуникация, работят четири хиляди души, което е повече откол­кото чет­върт век по-късно, когато всичко е унищожено, работят в БАНИНКОМС е водещият дос­тав­чик на радиоелек­т­ронна тех­ника в бив­шите социалис­тически страни. Раз­полага с мрежа за продажби и сер­визно обс­луж­ване на място. Продаж­бите му в чуж­бина се реализират чрез две тър­гов­ски организации – ИЗОТИМ­ПЕС и ТЕЛЕКОМ, които уреж­дат рек­лам­ната, лицен­зион­ната и раз­п­рос­т­ранител­ска дей­ност.” 

Всичко това се раз­рушава вар­вар­ски с рес­тав­рацията на капитализма след 1989 г.

Следва продължение утре, по възможност.




Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Да,
01.04 02:37
Забравената (заабраНената) Библия на "прехода"-контрареволюция, наречена "революция", ЦВЕТНА (синя у нас) КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ. КОНТРА, защото отмени СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА революция. Истинска революция, макар и вносна (ами цветната не беше ли вносна?) защото замени ЧАСТНАТА с обществена собственост върху срезствата за произвозство (НЕ и личната собственост върху средствата за ЖИВОТ - жилище, облекло, домакинство...).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1983855
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3579
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930