Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2020 01:04 - Не съм сигурен за тия думи на Исус
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2568 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 30.08.2020 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не съм сигурен дали тия думи на Месията са от каноничните евангелия или от апокрифното на Тома (Неверни).

А думите са, че ако някой похули името на Сина, ще му се прости. И за името на Отца също. Но който похули Светия Дух, няма прошка навеки. (В послеписа има уточнение по въпроса.)

А Светият Дух е духът на СВЕТЛИНАТА -  на знанието за Истина и Правда. Сложен въпрос, и са мъдри думите на Пилат към Исус "Що е истина?".

Защото истини много и НЕ СА РАВНИ по важност. И освен задачи за търсене на истина, има и задачи за ОПТИМУМ, за които математиката още няма точно, еднозначно решение, както физиката няма  за движението на повече от две планети. 

Но в тия думи на Исус е скрито ПОМИРЕНИЕТО между различните религии, и между вярващи и атеисти. Който искрено търси Истина и Правда, няма, как да го кажа, няма да загуби надежда и посока, и СМИСЪЛ в живота, независимо дали има религия или коя е тя..

Има едно изречение, у Еклесиаст или Сирах, че когато Бог е създавал всемира, ПРЕМЪДРОСТТА, която може би е синоним на Светия Дух, вече е била там и е била надзорник на делата му. Изумителна версия на "в начале бе слово", това най-кратко решение на Основния Въпрос на Философията. В което е скрита идеята, че няма дело без мисъл и ПРОЕКТ, а няма проект без СЛОВА и др. знаци, т.е. без информационни СИГНАЛИ.

ПП: Да не помисли някой, че "няма прошка навеки" означава, че некакво същество "бог" следи отгоре и праща наказание на провинения. Не се бях сетил за такова разбиране. Не. Тоя който пренебрегва истината и правдата, си плаща за това по силата на природните закони. Истината и правдата са необходими на ЧОВЕКА, а не за угода някаква персона "бог". Но мъдреците и ясновидците в древността, е нямало как да обяснят на съвременниците си някои дълбоки, невидими за очите потребности. И за да ги спазват древните ЗА СВОЕ ДОБРО, е трябвало да ги посплашат с невидим строг съдия. 


Тагове:   Бог,   вяра,   религия,   атеизъм,   истина,


Гласувай:
6



1. krumbelosvet - Има един псалм
27.08.2020 07:11
Псалм 118, най-дългият в Псалтира, чиито стихове на пръв поглед като че повтарят едни и същи набожни декларации. Но статистическият анализ на термините и неделимите изрази в него, поставя на ПЪРВО място изразът "Словото на Бога е истина и съвъшена правда".
цитирай
2. morskipesni - Тръпки ме полазват..
27.08.2020 11:58
.. знам ли, може без да ща да съм обидил Духа.. ние и без това ежедневно го обиждаме със своите многостранни човешки глупости..
цитирай
3. krumbelosvet - Не бой се, морски,
27.08.2020 12:09
Не може да не знаеш истина и правда ли търсиш, или си себелюбец без съвест.
Ти децата си колко жестоко наказваш за случайни грешки?
Погледни послеписа който добавих снощи. Старите книги са ДЪЛБОКИ ВОДИ, океан са, а някои хора джапат в плиткото по плажовете и се мислят океанолози.
цитирай
4. elizabethborislavova - Как няма разшифроване? Исус е Словото. Какво не е ясно?
31.08.2020 22:48
krumbelosvet написа:
Май няма до сега такова ясно НАУЧНО разшифроване на знаменитото "В начале бе слово" на свети Йоан, тоя "ученик когото Исус обичаше".

цитирай
5. elizabethborislavova - ОТ съвсем каноничната Библия е текста, който поставяш
31.08.2020 22:49
Марк 3:29
но ако някой похули Светия Дух, за него няма прошка до века, но е виновен за вечен грях.
Лука 12:10
И всекиму, който би казал дума против Човешкия Син, ще му се прости; но ако някой похули Светия Дух, няма да му се прости.
цитирай
6. krumbelosvet - Драга Елизабет,
01.09.2020 03:33
Благодаря за уточнението, че цитатът за Светия Дух го има в каноничните евангелия.
Но относно това, че Исус е словото, Йоан май друго казва в първото изречение. Пък и самият Исус не веднъж казва, че не говори от себе си, а каквото му е възложил Отец. Но, не може да е прост и лесен толкова КРАТЪК отговор на най-общия, ОСНОВНИЯ въпрос на философията. Аз, грешният, търся НАУЧНИЯ "превод" на тая знаменита формула на Св. Йоан за словото. Множество библейски откровения са и гатанки.
цитирай
7. krumbelosvet - За безбожието на антикомуниста Добродан
01.09.2020 03:43
Моя скромност не търси истината чрез старите книги, а търси връзката на тия книги с НАУЧНО достигнатите знания. И с радост откривам, че древните НЕ са били простаци, както си мисли Добродан.
цитирай
8. elizabethborislavova - Това е отговора - Бог е истина. И всичко, което представлява Бог.
02.09.2020 09:45
Ако не е ясно да го коментираме.
krumbelosvet написа:
Благодаря за уточнението, че цитатът за Светия Дух го има в каноничните евангелия.
Но относно това, че Исус е словото, Йоан май друго казва в първото изречение. Пък и самият Исус не веднъж казва, че не говори от себе си, а каквото му е възложил Отец. Но, не може да е прост и лесен толкова КРАТЪК отговор на най-общия, ОСНОВНИЯ въпрос на философията. Аз, грешният, търся НАУЧНИЯ "превод" на тая знаменита формула на Св. Йоан за словото. Множество библейски откровения са и гатанки.

цитирай
9. krumbelosvet - Май е време
29.05.2022 02:45
да се разгледа пак тоя въпрос, с полезното уточнение на колежката в коментари 4, 5 и 8.
Относно образователната система, майчиното мляко с тежък и често скучен труд ли се усвоява? Може и знанието да се преподава така. Имах един учител по математика, който го можеше.

Отговорът на Исус - коя е най-голямата Божа заповед.

Не случайно сега сред младите се шири мнението, че няма полза от образованието. Но това мнение има един дефект - след кой клас става излишно, защото в наше време четене, писане и смятане са нужни безспорно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1982634
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930