Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2023 10:02 - Май капитализмът на антлосаксите стана като хубавата ябълка
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 796 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 04.07.2023 01:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как по-конкретно е станало разделението на бедни и богати страни? 

С ИНДУСТРИАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ, предшествана и стимулирана от създаването на огнестрелните оръжия, започва развитие по стръмна експоненциална крива. А тая революция започва преди два века и половина, първо в Англия, после в Белгия, Франция и накрая – Германия. Останалите не случайно не хванаха първия влак. Вследствие на експоненциалното развитие, преднината на първите само се увеличава.

(Простете, но Съветският Съюз създаде прецедент. Започна да НАСТИГА богатите и създаде ВТОРАТА икономика на света, равностойна във военните технологии.) 

И в тая западна „хубава ябълка” и на първо място САЩ, с всепоглъщаща сила се развива финансовият капитал, и оглавява икономиката и самата държава. Даже има МОНОПОЛ в печатането на валутата й, която става и световна.


За да спестя дълъг исторически обзор и да не правя ЛИЧНО мое заключение, ползвам следния цитат от Уикипедия, с който съм съгласен: 


"В позицията си на лидери, британците забраняват износа на квалифицирана работна ръка, технологии и машини. Този монопол обаче се оказва нетраен – през 1807 г. двамата британци Уилям и Джон Кокърейл отварят магазини за машини в Белгия, с което тя се превръща в първата континентална държава, която променя индустрията и икономиката си.

Останалите държави в Европа не разполагат нито с ресурсите, нито с богатствата на Великобритания, Белгия, Франция и Германия. А и политическата и икономическа обстановка пречели на индустриалния напредък…"

Това е политиката на ВСИЧКИ напреднали и богати страни до началото на СТУДЕНАТА ВОЙНА, когато бедният европейско-латински свят (Италия, Испания, Португалия, Франция) плюс Гърция и Турция, беше на прага на изборни победи на комунистическите партии. Това принуди разбогателите след ВСВ САЩ да дадат на тия държави помощи, евтини кредити и ТЕХНОЛОГИИ за да ги спасят от бедността, която ражда бунтове и социализъм.

Съседна Турция е чудесен пример. През 50-те години на миналия век, тя е изостанала далече зад България. И нейната интелигенция, и някои гранични офицери в т.ч. се заглеждат в българските села, грейнали нощем с елестрическо осветление, срещу пълния мрак откъм тяхна територия. Сега Турция няма стигане. Произвеждат си даже самолети и дронове.


А социалистическите страни начело с СССР получиха след ВСВ обратното – спиране износа за тях на машини, технологии и кредити. Плюс чисто ново изобретение – изтощаване чрез принудителна надревара във въоръжаването.

Обруленият от войната Съюз, заедно със съюзниците си, трябваше да се въоръжава наравно с процъфтяваща Америка, непокътната от войната. И изтощението му стана хронично, до самия му край. Атомът, ракетите, самолетите, танковете, подводниците и т.н., изядоха не само маслото. Изядоха количеството и качеството на цивилните промишлени стоки – леки коли, телевизори, перални, ютии и т.н.

Неоспоримото превъзходство на богатия Запад в цивилните производства, служи до днес като „неопровержим аргумент” срещу социализма на западната пропаганда и на нашите психо-десни. Които „забравят” разбира се, че има МНОГО ПО-БЕДНИ капиталистически  страни.  Каквато беше и нашата родина, и царска Русия преди социализма. Да, ПРЕДИ СОЦИАЛИЗМА ние и Русия сме били МНОГО ПО-БЕДНИ отколкото при соца.

ТОВА Е.

Но Западът и най-вече САЩ създадоха след началото на Студената Война през 1949г и до днес МОГЪЩА пропагандна машина. Несравнимо по-могъща от Съветската и въобще социалистическата. И без да пукне едно пищовче разбиха с гениалното оръжие на "цветните революции", главния си враг СССР и неговите съюзници, както и арабската военна сила. И нас.

Уви, не само за Божието слово важи максимата на апостол Йоан „В начале бе слово”. Има в Библията и други слова. Исус Сирах пише:

„Удар от бич резки прави, а удар от език кости троши. Мнозина са паднали от остър меч, но не толкова, колкото са паднали от език. ...люта смърт е неговата смърт и самият ад е по-добър от него. 



Гласувай:
2



1. kvg55 - krumbelosvet,
26.06.2023 22:41
Научно–техническия прогрес няма как да го спреш и ограничиш. Ето сега с Интернет, кражбата на информация – технологии, секретна информация на службите за сигурност, лични данни и прочие – не е проблем.
А турците само какви операции на мозъка и от рак правят, ум да ти зайде.
цитирай
2. krumbelosvet - НТП е работа КОМПЛЕКСНА. Аз съм експерт по НТП.
26.06.2023 22:56
ИНТЕРНЕТ не е достатъчен. Едно и също ноу хау на ново място среща нов проблем. Питай китайците лесно ли се крадат технологии.
Сопотските заводи работеха изключително по ПЪЛНА съветска документация, но усвояването на новите изделия създаваше работа И ЗАТРУДНЕНИЯ на ЧЕТИРИ мощни технологични отдела...
Дълга и широка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1996041
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3579
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930