Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2023 12:17 - Кирчо Петков - фарс на Стефан Стамболов
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2378 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 21.06.2023 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

И Кирчо е русофоб, и с това се изчерпват общити черти между двамата.

Не е известно Стамболов да е имал чужди подбудители, за кукловоди да не говорим, докато Кирчо е явен чуждопоклонник и клиент на Посолството.

Но преди да "теглим чертата", да припомним трагедията на Стамболов.

Пред входа на Софийския Университет достолепно е седнала бронзовата фигура на Евлоги Георгиев. Най-големият благодетел на България, построил освен всичко друго и разкошната главна сграда на Утиверситета.

Цепнатата на две бронзова глава на Стефан Стамболов е на три пресечки оттам по жълтите павета, в градината пред Офицерския Клуб.

През 1880г. Народното Събрание изхвърля Евлоги Георгиев с гласовете на Либералната партия начело със Стефан Стамболов. Причината - имал руско гражданство от преди Освобождението. Имало е и други такива депутати, в т.ч. и от Либералната партия, но те не са изхвърлени. Така Евлоги напуска България и гробът му е в Румъния.

Интересна е характеристиката която Симеон Радев, също русофоб, автор на знаменитите "Строители на съвременна България", дава на Стамболов по онова нреме: 

"Самочувствие и нетолерантност на провинциален идеолог, с поведение на завоевател в Народното Събрание (спечелил е изборите, б.м.), На първата фаза на своето красноречие, т.е. от ония, които робуват на думите си преди да са опознали света. Съединява в едно привързаността към своите идеи и ненавистта към другите."

После към тия младежки качества се прибавя и корист, и похот, и др., които дават право на един ИСТИНСКИ ДЕСЕН българин, банкера Атанас Буров, да нарече Стамболов "лаком негодяй".

Има и венцеславене на Стефан като голям държавник, отстоявал независимостта на България от Русия. Без да се споменава, че това става чрез ПО-ГОЛЯМА ЗАВИСИМОСТ от враговете на Русия. Приписват му се строежите на ЖП линии и пътища, за което тегли заеми главно от Виенската Лендбанк. Това правеше и ББ до скоро. Но Капитан Петко Войвода счита заемите от Австрия за предаване интересите на България. А Войводата има фамилия Калоянов, и дали случайно е посрещан в Италия, Гърция и Русия като царски наследник? И дали това не му коства живота?

Всъщност, Стамболов убива легендарния Капитан и Войвода.

И ликът Стефчов, инфантилен, с уродливо-къса долна челст, ни гледа от двадесетолевката и от приемната на президентството, и същият е знаме на нашите психо-десни русофоби ДО ДНЕС. Пази Боже.

Но има и справедливост в историята.

ПАМЕТНИЦИТЕ на тия двама българи се различават абсолютно. Дали е случайно вдъхновението на скулптора изваял разцепената бронзова глава Стамболова?

Най-кратко казано, Стефчо става причината за двете национални катастрофи, като възпитава русофобия у офицерството и довежда Фердинанд за княз. 

И в подготовката за катастрофа е ГЛАВНАТА ПРИЛИКА, Р Е Ш А В А Щ А прилика между Петко и Стефан.




Гласувай:
4



1. kvg55 - krumbelosvet,
21.06.2023 22:04
Нали Ваньо Костов беше новият Стамболов?
цитирай
2. krumbelosvet - Драги К55,
22.06.2023 00:28
Който го е казал, да си гледа работата. Не случайно чак сега го чувам от тебе. А ти помниш ли кой го е казал?
Иван Костов си е Иван Костов. Срещал съм се лично с него преди да стане политик... Безспорно умен мъж. Но кой можеше да знае плана на Господарите? То сега не го знаем. Нещо се досещаме, нещо гадаем, а те си играят играта.
Но да ти кажа под секрет, скромно да ти кажа, че само аз знам. И сабайле ще го споделя в блога.
Лека нощ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1996790
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3579
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930