Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2022 08:26 - Мисията на Кирил Философ при хазарите в... Крим
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4051 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 18.12.2022 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

http://pravoslavie.domainbg.com/04/as-svkyril/5.html

... Съдбата не оставя Константин-Кирил да прекара дните си в тишина, далеч от света. В 860 г. той е натоварен с нова важна дипломатическа мисия, този път при хазарският хаган в Крим. Хазарски пратеници пристигат в Константинопол. Намираща се в непосредствена близост до две големи държави - Арабския халифат и Византия, Хазария е притеснена от тяхната политическа и идеологическа експанзия. В стремежа си за самосъхранение, хаган Булан и неговите сановници приемат през 730 г. неофициално еврейската религия, като в резултат Хазария се оказва една извънредно пъстра в етническо и религиозно отношение страна. Населението й се състои, освен от хазари, още от славяни, прабългари и други племена, разделени на евреи, мохамедани, християни, езичници. Двата й големи съседа правят непрестанни опити да наложат в Хазария собствената си религия. Това кара хазарският каган да се обърне официално към Византия и да постави ултиматум: ще се присъединим към вашата вяра, ако ни изпратите такъв мъж, който успее да обори сарацините и евреите. Задачата да разясни идеята за Светата Троица отново е възложена от Михаил III на Константин Философ. При тази си мисия Константин взема със себе си брат си Методий. По пътя си за Хазарската страна двамата спират в град Херсон, разположен на западния бряг на Кримския полуостров, където Константин се подготвя за бъдещите прения и изучава еврейски език. 

В изворите се споменава, че тук братятя откриват мощите на първия папа след Свети Петър - Климент I Римски. От Херсон братята продължават с кораб за хазарската земя. 

В Хазария Константин спори предимно с евреи в присъствието на кагана. Диспутът се води отново по въпроса за Светата Троица, но - и по ред други религиозни въпроси, като зачатието на Богородица, обрязването, поклонението на иконите. След втория ден на прения Константин вече има на своя страна хазарския каган и неговите велможи. На третия ден разговорите продължават, но - в друга форма. Хазарите поставят въпроси, на които пратеникът на Михаил III отговаря чрез притчи. В диалога вземат участие и мохамедани. Философът се справя по подобаващ начин и спечелва окончателно хазарските големци, които са готови да признаят християнската вяра за най-добра. Покръстени са около 200 хазари, но погрешното политическо разбиране за интересите на страната им не допускат утвърждаването на християнството като държавна религия в нея. Мисията обаче постига освобождаването на хиляди пленени християни и връщането им в родните места. Което и тогавашната и днешната дипломация имат за крупен успех. 

Константин продължава да действа като дипломат на империята в Крим и околните области. Скоро след мисията си при хазарите, или по-скоро като нейно продължение, в 861 г. той е изпратен и при аланите, в околностите на град Фула (близо до Херсон), натоварен с някаква дипломатическа задача от Михаил III, но подробности за нея не са достигнали до нас, освен факта, че заедно с Методий проповядват, отсичат едно дърво, на което се кланят местните хора като на кумир, и успяват да покръстят известен брой от тях. 

Предоставено било на свободното решение на всекиго да се кръсти, ако желае. Кръстили се около 200 души, вероятно все знатни хазари, чиято влиятелност поставяла християнството, доскоро спъвано от фанатичните евреи и мохамедани, в привилегировано положение на религия, спечелила диспута. Под закрилата на завоюваната от св. Кирил веротърпимост, то могло вече по-спокойно да си пробива път в Хазария.

Като имаме предвид, че народната маса в тая страна била славянска, делото на св. Константина Философ, погледнато в перспектива, изведнъж добива огромно значение. Християнството било официално признато в южноруските земи. Мохамеданството и юдейството били дискредитирани, a тяхното разпространение било ограничено. Това имало колосални исторически последици. Подготвена била почвата за бъдещия победен марш на Христовото учение сред руските славяни. Всичко това не закъсняло да даде плодове. Киевска Русия не след много време (в 989 г. - император Василий II Българоубиец) признала вярата, проповядвана от Константин Философ, и приела от България богатата славянска книжнина, създадена от св. братя.

Каганът, който безспорно бил повече хитър политик, отколкото ревнител за намиране на истинската вяра, написал на византийския император писмо, в което между другото съобщавал, че e разбрал истинската вяра, че e издал заповед — които пожелаят, да се кръстят, и че и той се надява да стори същото. Изпращайки философа, каганът му предложили богати подаръци. Но истинският апостол Христов решително отказал да вземе каквито и да било дарове. Ръководен от своята християнска любов към страдащите, а може би изпълняващ и императорски инструкции, той помолил царя: "Дай ми колкото гръцки пленници имаш тук! Това е за мен по-ценно от всякакви дарове". Освободени били 200 неволници, който радостният мисионер отвел със себе си. Тъй приключила хазарската мисия.




Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Ахил е роден в Крим
18.12.2022 08:44
Ахил е роден в Крим. Изгонен е оттам заради постоянни скандали със съграждани. Той е скит, а скитите са едноезични с траките. От техния език възникват езиците от славенската група. Донякъде затова е изпратен там Килрил Философ, който владее славянски. Еврейският учи на място, защото там има силна юдейска диаспора.
Не случайно в някой исторически извори се твърди, че Ахиловите мирмидонци сега са българи. Според Илиадата на Омир, Ахил говорел със своите мирмидонци на техния език. Какъв ли е бил? Най-вероятно какъвто е бил при мисията на светите братя и СЕГА!
цитирай
2. panazea - Кирил Философ е велик ! Ако тогава бяха покръстени там всички , нямаше да ги има всичките следващи войни , както и днешната!
18.12.2022 16:36
За съжаление не са могли да се преборят и това "многообразие" е довело до безброй войни и депортации на населението. Сега пак се изсипва Огън и жупел върху главите на нещастните украинци. Защото всичките не са зомбирани , но нямат пари , за да забегнат и да се спасят. Избягаха само богатите евреи , а оставиха обикновените хора за жертвено агне.
А Зеленски вече е продал територията им за заселване на изрелските евреи , когато ги подгонят арабите.
цитирай
3. kvg55 - krumbelosvet,
18.12.2022 21:36
Интересни подробности, които не знаех. Не знаех и защо наричат хазарите евреи. Сега разбрах.
цитирай
4. krumbelosvet - Крим е бил хазарски
20.12.2022 09:48
но говорещите еврейски са малцинство, вероятно ТЪРГОВЦИ. Голямото мнозинство говори славянски и не случайно СЕГА е гласувало за присъединяване към Русия. А кримските "татари" са татари, колкото казанските. Българи са си. Не случайно гробовете и на Кубрат,и на Аспарух са в Украина.
цитирай
5. krumbelosvet - Ердоган.напомня, че Крим е бил Османски
22.01.2023 07:04
Защо ние да не напомни, че много преди това е бил християнски и български?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1986337
Постинги: 1165
Коментари: 3404
Гласове: 3579
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930