Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2023 12:52 - Майките на цар Петър Велики и на Фьодор Шаляпин са българки.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4418 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 18.03.2023 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Темата е вековна и няма край.

ОТ Петър Първи до Шаляпин, на прима виста се сещам за Пушкин. Който е потомък на оня "Арап Петра Великого" от повестта на Пушкин, когото царят жени за българка.

Николай Тургенев е чист българин, и затова пише романът "В навечерието" с главен герой българинът Инсаров.

Колцина ли са забелязали в биографията на Хемингуей, че той поставя Достоевски и Лев Толстой по-високо от себе си и от ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА. В скоби, тоя американец е кореспондент от Испанската гражданска война преди ВСВ, и той пише, че НАЙ-ДОБРИТЕ  хора които познава, са пеели руската революционтна песен "По далинам и по взгорям" .

Самият Лев Николаевич Толстой  умира на път за България, което се твърди от дъщеря му, но е оспорвано от други близки.

Още по-малко знаят, че великият певец-бас Шаляпин има звезда на "Алеята ня славата" в Холивуд.
 
Едвали някой помни, че последната любов на гения е... Илка Попова, нашата знаменита оперна примадона (с която като дете съм пял на една сцена в Софийската Опера). Той й подарява златен пръстен, който според него е бил притежание на Петър Велики. Един монах бил предупредил певеца да пази пръстена, защото ще умре ако го загуби. Тоя пръстен наистина го лекувал от всякакви неразположения, не редки при неговия БУРЕН живат. И наистина, той умира без пръстена. Но оттук следва странно българско продължение. Не намерих защо и как става, но същият пръстен се е съхранявал до преди НЯКОЛКО ГОДИНИ в трезора на БНБ - Българска Народна Банка. И е бил ПРОДАДЕН НА ТЪРГ!!!

Да спрем до тук, защото замириса на престъпление...

Следва продължение.

ПП: Руският писател Максим Горки, също с български корен, е пръв приятел на певеца. Той редактира, а по-точно ПИШЕ по живи разкази автобиографията на Шаляпин. (Която случайно имам) По време на Балканската война, когато ЦЯЛА ЕВРОПА най-сериозно обсъжда дали България ще превземе Константинопол, Горки пише на свой приятел българин "Дали не е съдено на мощна България да обедини Балканите, както Пиемонт обедини Апенините?"
Боже мили, като че сънища припомням. Невероятни в нашето сиво време..

ПП 2:
 По думите на Шаляпин, той знае "татаро-тюркски" т. е. езика на Волжка България, преименувана в СССР по политически съображения на "Татарстан" и "Чувашия".
При посещение в България през 1934г., концертът му се превръща в празнично буйство. Накрая певецът моли да му посочат за вечеря "ресторант на файтонджии", с проста и вкусна храна и добро вино. Там песните и празникът продължават...

ПП 3 :
Най-лагендарниат герой от Гражданската война в Русия, Чапаев, е българин.
Роден е в Казанска губерния, в днешна Чувашия. "Чувен" на старобългарски е желязо, а "чапа" е вид мотика. Явно героят произхожда от род на ковачи от Волжка България.

ПП 4 : По бащина линия Петър Велики и най-великият бас Шаляпин, имат по-далечна българска връзка.




Гласувай:
8



1. krumbelosvet - Невероятно. Пял съм на една сцена с Илка Попова
11.03.2023 22:24
Светът е малък, и в пространството, и във времето.
Към 1953-4 та година, детският хор "Бодра Смяна" беше пратил в Операта момчета за хора от първата картина на "Дама пика". И аз ме.жду тях. В тая постановка участваше и Илка Попова. Уви, запомнил съм само една сцена с примадоната, където те пее репликата "Ах, как ме погледна" за главния герой Херман.
Плащаха ни по 10лв на представление - цената на 10 двойни козуначени кифли или 20 малки (вълшебни, тогава нямаше фуражна пшеница).
цитирай
2. krumbelosvet - Да,
27.01 18:22
Българскете следи в Русия.
Грижливо премълчвани от Съветите
И още по-грижливо премълчвани от дншните еничери - янколюбчета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1955976
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031