Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2023 08:29 - Марк Твен, авторът на Том Соер, за Турция, Русия, Божи гроб и Сирия
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2630 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 03.03.2023 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Това е новина от... 1867г. Тогава Марк Твен описва полу-световно пътешествие с кораб до Европа, което продължава до Русия, Османска Турция, в т.ч. Сирия и Божи Гроб. Това е първата му книга, почти забравена днес - "Глупаци в чужбина". Книгата е хумористична, с изключение на редовете за Турция. 

Оттогава Турция се е променила много - външно, технологично и икономически на американски буксир. Тя, уви, далече изпревари България. Два пъти уви, във всички отношения, но не я напуска носталгията по Османската империя, чийто адепт е Ердоган. Няма 40 години, откак бившият премиер Тургут Йозал ни заплаши с... Кипърски вариянт. По време, когато имаше Варшавски договор, ние имахме неуловимите ракети ТополМ държащи в шах Истанбул, а при война задачата на нашата армия беше да удържи броени часове Турция и Гърция докато пристигне Одеският Военен Окръг.

*     *     *     *     * 
Обикновено пиша кратко или свръх-кратко. Но сега не смея да преразказвам, затова ще приведа дълги цитати от книгата, издадена в София през 1986г.

Стр.376-7 за Сирия:
(Не споделям крайните мнения на Твен, но ги цитирам като ДОКУМЕНТ НА ВРЕМЕТО.)

"Ако има на света поробен народ, то това е този, който страда тук под нечовешката тирания на Отоманската империя. Иска ми се Европа да позволи на Русия да поунищожи малко турци - не много, но толкова, че ако някой за в бъдеще поиска да види Турция, да не може да осъществи мечтата си без кирка и лопата. Сирийците са много бедни, но въпреки това са смазани от една данъчна система, която би докарала до лудост всяка друга нация." (Твен не е посщавал България, б.а.)

Ето как се събират данъците:
"Пашата не си прави труда да назначава бирници. Той пресмята на колко трябва да възлязат данъците от даден окръг. А после дава на някого правото да ги прибере срещу откуп. Той събира богаташите и този, който даде най-много, плаща веднага на пашата и получава целия окръг, а след това го разпродава на по-дребни риби, те на свой ред го продават на разбойническа шайка от още по-дребни риби. Тези последните принуждават селянина да докара нищожната си реколта в селото на свои разноски. Там претеглят зърното, заделят от него за различните данъци и остатъкът се връща на производителя. Но бирниците отлагат работата си от ден за ден, а през това време семейството на селянина умира от глад. Най-сетне нещастникът, който не може да разбере играта, казва: "Вземете една четвърт, вземете половината, вземете две трети, ако искате, само ме пуснете да си вървя!" Това състояние на нещата е възмутително.

Тук хората са добри и природно интелигентни и ако получат образование и свобода, ще бъдат щастлив и доволен народ. Те често се обръщат към чужденците, за да разберат дали светът няма някой ден да им се притече на помощ и да ги спаси. Султанът пръскаше пари като дъжд в Англия и Париж и сега поданиците му плащат за това."

Кланета в Дамаск:
"...мавзолея на петте хиляди християни, изклани през 1861г. в Дамаск от турците. Казват, че по тези тесни улички няколко дена текла кръв, че мъже, жени и деца били посичани безразборно и стотици трупове гниели из целия християнски квартал...Жаждата за кръв обхванала и планинските райони Хермон и Антиливан и за кратко време още двадесет и пет хиляди християни били изклани, а имуществото им разграбено. Как мразят християните в Дамаск, а и в цялата турска империя! И колко скъпо ще платят за това, когато Русия отново обърне оръдията си срещу тях!
"...и се надявам, че когато Русия отново е готова за война с тях, Англия и Франция ще сметнат, че е възпитано и разумно да не се намесват."

(Тук не мога да не спомена "Стращшното" в Карловско през 1877г. , когато вече е започнала Руско-турската война. Редовни турски части и башибозук нападат Карлово и околностите, в това число и Сопот. Избити са около 800 души, между тях и бащата на Иван Вазов.)

Ако знаеше Марк Твен, че Турция ще стане "главен съюзник" на родината му, по думите на не един неин президент! И че Буш старши ще обяви Турция за втора родина! И че ще отлагат признаването на Арменския геноцид (за Българския не става и дума)! А Русия, ще продължава да е главен враг на САЩ!

Но, сега е нова Кримска война, Турция и Западът - срещу Русия. През 1853-56г., в първата Кримска война, съюзници на Турция са Англия, Франция, едно италианско кралство и едно немско графство. Сега богът на богатството Манон, пак събра стари приятели. Какво тук значи някакъв разпнат. 

Ще цитирам по памет друг спомен на Марк Твен.

Той присъствал на банкет в най-елитната военна академия "Уест Пойнт". Дошъл ред на тостовете и първият оратор казал "Ние сме англо-сакси и когато нещо ни потрябва, отиваме и си го вземаме." Това толкова се харесало на публиката, че всички останали оратори го повторили. Твен отбелязва, че тия думи значат "Ние сме крадци и разбойници и се гордеем с това". Дали нещо се е променило?



Гласувай:
5



1. wonder - Аз споделям всички крайни мвения на ...
03.03.2023 08:53
Аз споделям всички крайни мнения на Марк Твен - този титан на мисълта, акстуален и днес!
цитирай
2. krumbelosvet - 18.06.2019 11:04 - Невъзможният национален идеал - корен на нашите партийни бесове.
03.03.2023 10:31
Симеон Радев (1879-1967), авторът на знаменитите "Строители на съвременна България", подробно описва пренията по "Общенародния въпрос" в търновската черква "Св. Никола", преди официалното откриване на Учредителното Народно Събрание на 10.02.1879г., и след откриването, до 14-ти март.
Това е въпросът за българските земи в Тракия и Македония, останали под чужда власт след Освобождението. Над 40 дни Събранието не може да започне работа върху конституцията, която неизбежно би дала нова ЮРИДИЧЕСКА сила на РАЗДЕЛЕНИЕТО на народа и земите на България..
Тук ще цитираме накратко Уикипедия:
"Учредителното събрание в Търново (10 февруари 1879 – 16 април 1879) е първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество през 1878 година, вследствие на Руско-турската война от 1877 – 1878 година.
Свикано е на основание чл. 4 от Берлинския договор между Великите сили и Османската империя[1].
Състои се от 229 български народни представители: избрани от гражданите, назначени от Временното руско управление (ВРУ) и по право като висши администратори на ВРУ, както и представители на няколко обществени организации – Рилския манастир, Одеското българско настоятелство, Виенското българско общество „Напредък“, Българското книжовно дружество и Кишиневското българско общество. Задачата му е да изработи основния закон на Княжество България. Открито е от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков."...
"Народните представители в Учредителното събрание не са случайни хора: значителна част от тях са с висше образование, получено в Русия и Западна Европа, 2/3 от всички депутати владеят френски, а половината – френски и друг език, около 70 души са активни участници в национално-о
цитирай
3. krumbelosvet - Продължение от коментар 2
03.03.2023 10:40
"Народните представители в Учредителното събрание не са случайни хора: значителна част от тях са с висше образование, получено в Русия и Западна Европа, 2/3 от всички депутати владеят френски, а половината – френски и друг език, около 70 души са активни участници в национално-освободителното движение преди Освобождението[8]. Като професионално занимание най-много са представителите на възрожденската интелигенция: учители, прависти, духовници, публицисти, издатели, лекари, но има и търговци, занаятчии, селяни[9]. Налага се изводът, че въпреки дългото османско владичество българският народ е в състояние да излъчи достойни и способни представители, които показват далновидност в непозната за тях дейност – парламентарната, и стават първите строители на съвременна България."

Ораторите са наясно, че РАЗДЕЛЕН народ НЕ МОЖЕ да има нормален живот. За да не се провали събранието, се прибягва до върховния авторитет тогава - Царят-Освободител, за да повярват депутатите, че обединена България в момента е невъзможна!

Но такава рана зараства ли?

В С И Ч К И български дейци си блъскат главите за решение. И понеже ВСИЧКИ велики сили, и ВСИЧКИ съседи са против, и задачата е НЕВЪЗМОЖНА, мнозина "намират" своята надежда-утешителка в невероятно-дръзки планове. Плановете са РАЗЛИЧНИ, но всеки от тях се нуждае от ОБЩО подчинение за общо ДЕЙСТВИЕ. И всеки търси да наложи своя план. Които не харесват неговия план, са "предатели" "подлоги" и др. видове долни престъпници.

Не е ли така до днес?

А КОРЕНЪТ НА НАШИТЕ ПАРТИЙНИ БЕСОВЕ, е Н Е В Ъ З М О Ж Н И Я Т национален идеал...
цитирай
4. krumbelosvet - Русоробите да не говорят от мое име! Ясно?
03.03.2023 13:18
Автор: lieutenantbenz12346
Тоая човек, написал всичко 2, два, ДВА, Д В А постинга, заповядва на целия блог.бг:

"Русоробите да не говорят от мое име! Ясно?
Днешният ден несъмнено е празник, но в никакъв случай не и национален! Защото не отдава почит на нашата история и народ, а на чужда държава. Празнуват тия, които не вярват в българския дух, а избират да са роби на русия.
Има хиляди доказателства, че русия е била винаги враждебна към нас страна. Тая срамна дата не обединява хората, а ги разделя.
Празнуващите русороби да не говорят от мое име.
Моят национален празник е 22 септември."
И е Н Е В Е Ж А, тоя господар на робите. Щото Фердинанд е ИЗГОНЕН КАТО КУЧЕ за катастрофата в Првата Световна Война, пред която той ЕДНОЛИЧНО избира обречените Централни сили с Германия начело.
ТОВА СА ВРАГОВЕТЕ НА ТРЕТИ МАРТ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1971737
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930