Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2023 08:59 - Дякон Левски и приемникът му Стамболов
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2097 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 28.06.2023 07:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дали са много тия които знаят, че през август 1874-та, година и половина след гибелта на Дякона,  БРЦК (Бъргарски Революционен Централен Комитет), избира Стамболов, едва 20-годишен, за заместник на Левски. Но той не тръгва като него да обикаля България. На следващата 1875г е изпратен да органицзира Старозагорското въстание. Там не пуква пушка. За Априлското въстание, 22-годишен, е назначен за Апостол във Велико Търново. И там не пуква пушка. Приемникът става антипод (По нататък в текста Ант)

Започва Освободителната война. Връстниците на Ант се бият на Шипка. Той пише дописки до Петрбургски вестник и търгува с храни за армията. След Освобождението, през 1879г се свиква Първото Велико Народно Събрание, чиито членове по устав трябва да са навършили 40 години. Нашият герой е на 25, но влиза в състава. За какви заслуги, освен че е "приятел на Ботев". Ами защо не е на "Радецки"? Невероятно, НЯМА заслуги, а е избран. И по-късно се отплаща, като гони от Народното Събрание Евлоги Георгиев, най-големият благодетел на България, защото... имал руско гражданство преди Освобождението. Евлоги не стъпва повече в България, костите му са в Румъния. И това е най-малкият от подвизите на Ант. 

Следват Съединението и Сръбско-българската война. Ант вече е ПРЕДСЕДАТЕЛ на Народното Събрание. 

Тук се налага да отворим скоба. 

Обожателите на Ант лъжат, че Русия се обявява против Съединението.

Когато след Съединението българска депутация е приета от Александър III, той казва (според „Строителите...” на Симеон Радев) „О разъединении и речи быт не может”. Да преведа ли? „За разединение и дума не може да става”. Но той е против Съединението да стане при управлението на „днешните управници”, т.е Батенберг и Стамболов. Той знае ролята на Ант, силният човек в България, а Батенберг е слаб и лекомислен. Той оглавява Съединението след ЗАПЛАХА от Ант. И си позволява в Петербург да пирува с приятели по време на ритуалното постене на Александър III преди коронацията му. И когато отиват пратеници да му обърнат внимание, че НИКОЙ не пирува в тия дни, князът отвръща, че ако той би ставал цар на 100 милианна държава, би постил и повече. Александър узнава, разбира се, и скъсва всякакви връзки с него. 

И тук ПРЕСТЪПНО „забравят” обожателите на Ант, ЗАЩО успява Съединението

СЪГЛАСНО БЕРЛИНСКИЯ ДИКТАТ, в Румелия трябва да има ТУРСКИ ГАРНИЗОНИЗ А Щ О ги няма? Ако ги имаше, Захари и Чардафон нямаше да шукнат. 

Русия е била принудена да подпише диктата. Ако го наруши, рискува война с обединена Европа, война която би загубила както Кримската преди 30 години. Затова е избран заобиколен ход. Външният министър съобщава на Портата, че ако САМО ЕДИН турски войник влезе в Румелия, Русия ще влезе в Армения. Която не е спомената в Берлинския диктат. 

Ето защо успява Съединението, което довежда до ръба на Европейска война, избегната от Русия чрез изтеглянето на руските офицери от България. Тогава Австроунгария подстрекава Сърбия, но става познатото ЧУДО на Сливница. Крал Милан плаче от срам и едва не е пленен, изоставен от бягащата охрана. 

Обаче отношенията между България и Русия са скъсани, което крие смъртна опасност за страната. Европа е ДОКАЗАЛА, че не би воювала с Турция за свободата на България. И част от офицерите организират преврат срещу Батенберг. Ант знае, че това е край и на неговата власт. Организира контрапреврат, връща Батенберг, който обаче зад гърба му неуспешно опитва помиряване с Александър III и абдикира. Така 32-тодишният Ант става единствена власт в България, власт по-голяма от княжеската. 

В края на юни 1887 г. за княз е избран доведеният от Ант Фердинанд Сакскобургготски, В навечерието на парламентарните избори от септември 1887 г. са подложени на репресии и поддръжниците на бившия министър-председател Петко Каравелов, които не признават княз Фердинанд. Осигурило си мнозинство в Народното събрание, правителството спира всички опозиционни вестници.

На преследване е подложена и църквата, която отказва да признае  Фердинанд. В края на 1888 г.Ант разтуря заседанието на Светия Синод в столицата и въдворява насилствено владиците в епархиите им. Конфликтът се изостря през 1892 – 1893 г. във връзка с конституционните промени, които позволяват на бъдещия престолонаследник да изповядва вяра, различна от източноправославната (!!!). Тогава Ант заплашва Екзархията със спиране на издръжката, а митрополит Климент Търновски е затворен в Гложенския манастир. 

Така започва КЪРВАВОТО управление на Ант. Офицерите свалили Батемберг, герои от Сръбско-българската война, са разстреляни. Майката на Ант се опитва да измоли пощада поне за Олимпи Панов, но без успех. В цялата страна започва „лов на вещици” наречени „русофили”. ВСИЧКИ, които Ант набеждава за „русофили”, по правило са родолюбци, както легендарния Капитан Петко Войвода и народния поет Иван Вазов. Последният бяга в Русия и така избягва участта на Войводата.

Войската е изведена от казармите. По села и градове плъзват войници, които се осведомяват кои са „русофили”, т.е. НЕ СА съгласни с Ант, секат от гората прави сопи и започва бой публично и на голо по площадите. Смазани са бунтове в десетки села и градове, Петко Каравелов е бит в „Черната джамия”. 

Тук няма място за всички прояви на терора. Които сега са грижливо потулени в нета и особено в Уикиледията. Има ги у по-стари автори, даже у русофоба Симеон Радев. 

Тиранията на Ант свършва през 1894г

Но остава доведеникът Фердинанд и русофобията. С което наследство България търпи  ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, заради които е прогонен монархът. Прогонен „като куче” по собствените му думи. Но вече са пречупени крилете на блестящия възход на България. Остава за спомен проклетата поговорка „Няма вече балами, избиха ги на фронта”. Патриотите вече са балами!!! Остава и Андрешко, който не е герой национален, а НА КАТАСТРОФИТЕ. 

Следва продължение за това как наследството на Ант обръща историята не само на нашия народ. 




Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Турско иго, робство или присъствие
25.02.2023 12:40
След протушаването на Унгарското въстание от 1848г, един приятел на поета Петьофи отсяда във Видин през 1850-51г. И пише спомени за турското присъствие в България.
"Не рядко може да се види, как турско дете бие с тояга български селянин, а той не смее да се защити". Как ще смее. Въоръженият баща гледа, защото той е пратил детето да вземе стоката приготвена за пазара.
Един турчин посред бял ден застрелва български поп. Осъден е на две години изгнание от града. Представете си колко строго е следено дали изпълнява присъдата.
Един българин си построил къща от камък и бил осъден и обесен, че е построил... крепост....
Но сега често се среща в блог.бг мнението, че не е имало робство, щото българинът имал земя.
цитирай
2. orlinstefanov - Стамболов е една от мрачните прокоби на България.
25.02.2023 14:11
Този Ант е алчен използвач, плагиатства в своето “творчество”, граби огромни богатства още като снабдител в руската армия. Имам самостоятелна студия “Митът Стамболов”, открива се през търсачката. Но допълнително научих за една подлост, щателно скривана от апологетите на ренегата. Той лично е убил министър Белчев, за да се даде повод за разправа с опонентите му. Ето мой постинг по въпроса:
https://orlinstefanov.blog/izkustvo/2015/04/24/aleko-konstantinov-ubiecyt-na-belchev-e-stambolov.1356260
цитирай
3. kvg55 - krumbelosvet,
25.02.2023 23:07
Стефан Стамболов – идолът на българската буржоазия и русофобия.
Страхливи са като него.
цитирай
4. panazea - Тези подробности не ги знаехме ! Представяха го като борец за свобода!
26.02.2023 19:26
Не щеме ний богатство , не щеме ний пари !
А после закупува безброи имоти !
Приписваха му Съединението !
Голямо противоречие между думи и дела !
А разбунтувалото се офицерство го представяха като русофили .
Тепърва ще се разкриват черти от характера.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1974547
Постинги: 1163
Коментари: 3399
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930