Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2023 09:45 - Вината за екзекуцията на Исус Христос
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.01.2023 10:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По средновековна или по-стара традиция, вината за екзекуцията на Исус се дели между евреите ВЪОБЩЕ и римляните ВЪОБЩЕ, всички вкупом, Но това е вина КОЛЕКТИВНА отречена не само от Римското, но и от БИБЛЕЙСКОТО право  - синът не е виновен за греха на бащата, нито бащата за сина, още повече - за сънародника, и то след хилядолетия.

Странно е, че тая традиционна вина се приема до днес, и наскоро беше буквално обявена от колежка в блог.бг - "вина на римския и на еврейския народ", ни повече (няма на къде), ни по-малко.

Еврейският народ посреща ТРИУМФАЛНО Исус при Входа Господен в Ерусалим. Даже децата викат "Осанна".

Както е видно от евангелията, арестът на Исус е извършен от стражата на Храма. А завеждането при Пилат, е дело на група хора, които са прекарали нощта след ареста край огъня в двора на първосвещеника, където са разпитвали Исус и са се гаврили с него. Тая ГРУПА хора зависими от първосвещеника, между които е логично да са и изгонените с бич от Исус, ТЕ идват рано сутринта пред преторията на Пилат БЕЗ ДА СВИКВАТ НАРОДА и ТЕ викат "разпни го", ТЕ а не "евреите" въобще.

Пилат се опитва на три пъти да спаси Исус (виж евангелията). Но неговата ДЛЪЖНОСТ е да пази МИРА и римската ВЛАСТ в Израел. Той преценява (а е ПРОСВЕТЕН и изключително РАЗУМЕН държавник), че властта на Първосвещеника може да е по-опасна за Рим от привържениците на Исус.

Помислете. Само Пилат е имал в Израел право да произнася смъртни присъди. Той е принуден да издаде такава присъда, защото първосвещеникът има силата да възбуди безредици. Но Пилат не може хем да осъди, хем да обяви, че не е съгласен за разпъване. И той изобретява ИЗМИВАНЕТО НА РЪЦЕТЕ като знак, че не носи вина за смъртта на Исус. Така насочва негодуванието на народа срещу Първосвещеника, а не срещу Рим. Блестящ ход.

Каква вина може да има "римският народ"? Няколко войници изпълняват ОБИЧАЙНОТО за Рим разпъване. Тия войници са хора ИЗПЪЛНИТЕЛИ, казано им е, че осъденият е виновен, и точка. Те не са философи и теолози.

Ако някой днес има право да съди империи, то да огледа сегашните.

Блестящо потвърждение за интелекта на Пилат е въпросът му към Исус "Що е истина". Въпрос с философска дълбочина. Истини много - от "добър ден" до "великото обединение" на Физиката и Десетте Божи Заповеди.

И НАЙ-ВАЖНОТО.

Исус е пророк и е ЗНАЕЛ че е писано да загине и, нещо повече, СТРЕМИЛ се е ДА ИЗПЪЛНИ това СТАРОЗАВЕТНО ПРОРОЧЕСТВО за погубването на МЕСИЯТА, чрез което да даде СИЛА НА НОВИЯ ЗАВЕТ. И той постига блестящо тая ВЕЛИКА ЦЕЛ, и днес има милиард ХРИСТИЯНИ, 2022 години след рождението му. Това е!


Тагове:   рим,   евреи,   вина,   исус,   разпятие,   пилат,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1972234
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930