Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2023 12:55 - Любопитно за страшните царе Иван и Крум
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4203 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 30.01.2023 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не съм срещал досега прозвище "Страшен", освен за Иван Грозни (страшни на руски) и Крум Страшни.

А би могло да се разработи  тая тема, но не съм историк.

Наистина, среща се в Библията, май беше у Данийл, че една сутрин вавилонският цар изглеждал "страшен" на трона си. Но в историята не е останал като страшен.

Има мъже, чието лице вдъхва страх. У гигантите това може да не е свързано със сила на духа. Имахме на олимпиадата 1956г боксьор Б. Лоз., гигант толкова страшен в лицето, че първият му противник не спал цяла нощ преди срещата и се отказа. После гигантът беше победен от по-нисък съперник (руснак).

Но Иван Грозни и нашият Крум не са гиганти. Явно, че със страшна сила са излъчвали неотразим авторитет.

Освен това, Иван Грозни не е блондин. Не е и монголоид. За циганин да не говорим. Дали някакво родство не поражда това качество на мнозина български царе, във върховни моменти от историята да намират и мощно да НАЛАГАТ блестящ ход, с който да сразят врага?

Уви, при османското нашествие нямаме тъкъв цар. Османлийте имат престолонаследник  Баязид Илдъръм (гръмотевица, пак страшно прозвище) с майка българка, който печели битката при Косово след убийството на баща си.

(Случаят е достоен за Холивуд. Сръбин влиза в палатката на султана и го убива. Но синът му от Мария Десислава, сестра на цар Иван Шищман, на мигът поема командването и вместо объркване и поражение, нормални при такъв страшен обрат, османците бързо печелят битката.)

Доколкото зная, майката на Петър Велики е българка, както и на Пушкин. И Лев Толстой се родее с нас и умира на път за България. Тургенев е българин и т.н. А името Крум подозрително напомна Крим, който е имал (и май още има) и българско население ("татарско" сега, като българите от "Татарстан" и Чувашия). Крум и Крим търпят промяна както Исперих и Аспарух, сигурно от двуезичието - тюркски и славянски - на Кубратовата Стара Велика България - от Кавказ, през Крим, до Дунава...  



Гласувай:
10



1. emelika - И аз не съм историк и гледам от своята си камбанария
24.01.2023 13:50
Страшно е когато си причинил смърт на хиляди хора, дори да не са те нарекли гласно или писмено „Страшен“. Не само страшно е. Но така се е писало и се пише историята на народите и света. Властниците са считали за дълг да убиват враговете си, убивайки душата си, съзнателно или не.
Да добавим към изброените от теб, без тия от близкото минало дето всички знаем, кралят на Белгия Леополд, създателят на „Независимо Конго“. За да придобие каучука и слоновата кост от тази държава с насилствен труд, разпорежда посичане крайниците на хора, не изпълнили нормата си за деня, с което населението на Конго остава наполовина.
Чингис Хан – героят ,обединил монголските племена, върху труповете на 40 млн. души.
Ами Тимур, наредил изграждането на кула от живи мъже, натрупани един върху друг и циментирани с тухли и хоросан с добавка на 70 000-те хиляди набити по минаретата глави.
Братоубиеца Атила на когото се опълчва девицата Урсула, отказвайки да се омъжи за него, убива на само нея, а и още 11 000 девици , отиващи на поклонение.
Да не пропуснем "нежния" пол - „Кървавата Мери“, която преди Коледа, за да обяви „ истинската религия“, изгаря със заповед на кладата 300 мъже и жени протестанти.
Списъкът е отворен…

цитирай
2. krumbelosvet - Не бях сигурен дали да публикувам тоя коментар
25.01.2023 06:48
Щото Крум и Иван Страшните, не са се прочули с убийства. Нищо че Крум опустошава земите от Константивопол до София която превзема и присъединява към България. Но прави това, защото под стените на ромейската столица правят опит да го убият със стрели, докато отива за уговорени преговори.
цитирай
3. panazea - За Крум Страшни знам , защото е бил страшилище за лукавите ни врагове и са му направили капан,
25.01.2023 15:42
от който едвам са се измъкнали.
А в София са били сердите , средите по средата на населените с траки Българи земи. Самият Крум е от Панония ,Горна Морава , не Долна Морава , която са ни откраднали сърбите - също проклето племе , завиждащо на гордите БолгАри. Велика Морава , където пак са живеели Българи и той много добре е знаел. Геройствата на Иван Грозний не ги знам .
А подробностите на емелка са много показателни , да се ЗНАЕ и ПОМНИ ,с какво са известни западните умни и преуспели владетели и в какво се състои чарът им.
Защото всичко трябва да излезе като на длан и да се види КОЙ КАКЪВ е !
Нашите царе не са извършвали нападение на чужди територии и не са убивали мирни жители , нито пленените войски от наемници. Това са патенти на византийците и затова е станало нарицателно име, византиец- подъл предател.
Панацея
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1976812
Постинги: 1164
Коментари: 3401
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930