Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06 09:12 - Етер - непознатата материя която запълва "вакуума"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2145 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 02.07 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ще започна с цитат от нета, най-кратък и изчерпателен за ИСТОРИЯТА на понятието Етер:

(Етер на руски е ефир, както Атина е Афины, а Теодор е Фьодор. )

*
     *     *     *     *
"Ефир – Етер – Квинтесенция – Петият елемент – Божествената частица.
май 15, 2019
Kristina

Добре познаваме четирите елемента – въздух, вода, огън и земя. Но какво знаем за петия елемент, наричан още ефир, етер, квинтесенция, божествената частица? Аристотел казва, че класическите елементи са подложени на промяна и се движат линейно. Петият елемент, обаче, е разоложен в небесните области и не притежава нито едно от качествата на познатите елементи. Не е нито горещ, нито студен, нито влажен, нито сух.

Платон го нарича етер и говори за него в „Тимей“ като казва, че това е най-тънкият, чист и прозрачен слой. В гръцката митология се описва като въздуха, дишан от боговете. Смята се също, че там се завръщат душите, след като преминат от материалния свят в отвъдното. Димитрий Менделеев отстоява идеята за ефира и смята, че в него се крие тайната за битието. За него той казва, че е най-лек от всички, в милиони пъти. Наименова го Нютоний и го залага като химичен елемент от нулевата група в оригинала на прочутата си таблица, която бива променена след смъртта му.

Счита се, че етерът се образува от супернови или сблъсъци на неутронни звезди, защото за генерирането му се изисква огромно количество енергия. Тесла се уповава на ефира във всичките си разработки.

За мен петият елемент е енергията в пустотата. Тайнственото и непознатото. Нищото и всичкото. Името на моята марката, а аз вярам, че всяко име носи енергия…

Кристина П."

*     *     *     *     *
Етерът е премахнат от Периодичната Система на Менделеев, защото дълго и упорито е търсен, но никакви научни методи не са позволили потвърждаване на съществуването му. Нормално. Както е нормално, че НЯМА все още научни методи за измерване гениалността на Аристотел, на Платон, на Менделеев, на Тесла...
 
Засега едно е напълно сигурно, но за него не се говори като за проява на етера. Това са ЛЪЧЕНИЯТА които пронизват Вселената от край до край. От тях днес можем да регистрираме само електромагнитните лъчения - едно от четирите известни взаимодействия. Остават слабите, силните и гравитационните. За слабите и силните се предполага, че действат само вътре в атома. Гравитационното взаимодействие, подобно на електромагнитното, пронизва Вселената, поне в познатата ни част.

Но като се вземе предвид, че скоростта на светлината, приета от Айнщайн за АБСОЛЮТНО МАКСИМАЛНО ВЪЗМОЖНА във Вселената, е потвърдена само донякъде в обозримият за нас космос, а за скоростта с която се разпространяват другите взаимодействия не знаем нищо, ето ти "отворената граница" за опознаване на етера.

Доколкото е малко вероятно да има неизвестен вид взаимодействия извън четирите споменати, то основният заподозрян като най-ясна "улика" за наличие на етер е ГРАВИТАЦИОННОТО  взаимодействие. Засега са открити гравитационни ВЪЛНИ, което показва РОДСТВО с електромагното взаимодействие. Вълните  на останалите две, "скрити" от нас засега в атома, остават неизвестни.

Но ЧАСТИЦАТА която носи гравитационното взаимодействие НЕ Е открита. За нея има загатване в... Библията - "Божгията светлина е десет хиляди пъти по-силна от Слънцето". Което може да означава по-голяма  "гъстота" и "разделителна способност" на "лъчите-частици" в сравнение със светлината. За масата на частиците носещи маса, нищо не се знае. Остава да ги търсим в ония 90% "тъмна материя", които засега се губят на физиците, кой знай къде.

ПП:
Едва ли случайно Менделеев е нарекъл Нютоний "химическия елемент" етер. Всъщност е и
зключено да е случайно. Но защо геният е избрал точно името на Нютон? Който е бил и алхимик, но не с това е велик.
Дали Менделеев не е свързвал етера с гравитацията, ГЛАВНОТО постижение на Нютон? Плюс Диференциалното и Интегралното Смятане. А пропо, уравненията от ОТО (обща теория на относителността) на Айнщайн са ДИФЕРЕНЦИАЛНИ, освен тензорни.

ПП 2:
Светлина и етер.
Светлината е дуална - частица и вълна едновременно.
Но за разпространение на вълната, е нужна  СРЕДА в която да се осъществи "трептенето". Етер
ът е кандидат за такава среда.
В началото на проучване на светлината, физиците са изчислили ТВЪРДОСТТА на тая среда, като са ползвали формулите за разпространение на звука в твърди тела. Получила се е невероятна твърдост, много по-висока от тая на стоманата, при маса много по-малка от водорода. И подобни мисли са изоставени. Но може би ще бъдат спомнени по неочакван начин във връзка с етера.

ПП 3:
"Раждане" на етера
Според цитираната авторка се счита, че "етерът се образува от супернови или сблъсъци на неутронни звезди, защото за генерирането му се изисква огромно количество енергия. Тесла се уповава на ефира във всичките си разработки".
Не е ли "Големият взрив" по-достоен родител на етера? А етерът не е ли най-подходящ за СРЕДА в която "трептят" "най-елементарните" частици?

Гласувай:
91. krumbelosvet - Менделеев, етерът и Нютон
23.06 10:07
Едва ли случайно Менделеев е нарекъл "Нютоний" "химическия елемент" етер.
Изключено е да е случайно. Но защо геният е избрал точно Нютон? Който е бил и алхимик, но не с това е велик.
Дали Менделеев не е свързвал етера с гравитацията, ГЛАВНОТО постижение на Нютон? Освен Диференциалното и Интегралното Смятане. А пропо, уравненията от ОТО (обща теория на относителността) на Айнщайн са ДИФЕРЕНЦИАЛНИ освен тензорни.
цитирай
2. krumbelosvet - Светлина и етер
23.06 12:05
Светлината е дуална - частица и вълна едновременно.
Но за разпространение на вълната, е нужна СРЕДА в която да се осъществи "трептенето". Етерът е кандидат за такава среда.
В началото на проучване на светлината, физиците са изчислили ТВЪРДОСТТА на тая среда, като са ползвали формулите за разпространение на звука в твърди тела. Получила се е невероятна твърдост, много по-висока от тая на стоманата. И подобни мисли са изоставени. Но може би ще бъдат спомнени по неочакван начин във връзка с етера.
цитирай
3. krumbelosvet - "Раждане" на етера
23.06 12:21
Според цитираната авторка се счита, че "етерът се образува от супернови или сблъсъци на неутронни звезди, защото за генерирането му се изисква огромно количество енергия. Тесла се уповава на ефира във всичките си разработки".
Не е ли "Големият взрив" по-достоен родител на етера?
цитирай
4. krumbelosvet - Теория на "Великото обединение" и етера
23.06 12:57
Физиците все още не са достигнали до "Теория на великото обединение" на четирите фундаментални взаимодействия - силно, слабо, електромагнитно и гравитационно. Счита се, че откриването на "последната" неизвестна частица, тая на гравитацията, ще даде ключа към Великото обединение.
Но освен частица, не е ли нужна и ИДЕЯ за това обединение? Ами ако ЕТЕРЪТ е оная субстанция, в която "трептят" "една в друга" всички "елементарни" частици?
цитирай
5. krumbelosvet - Следва продължение
24.06 08:36
Кратък план-резюме на продължението:
- Норберт Винер за атомното ядро като код (к о д);
- Айнщайн и неговите опити да създаде нова вълнова теория;
- Структурни формули в ядрената физика (подобно структурните формули в химията);
- Етер и възможност за обединяване квантовата теория на "елементарните" частици и вълновата теория на Вселената.
(Заел съм се с любителска инфо-физика, защото политическите събития напомнят хаоса в детска градина без педагози и по-лошо, деца похитени от престъпници.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1042391
Постинги: 907
Коментари: 2761
Гласове: 2807
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31