Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2022 12:16 - Кой е нашият ближен според заповеди 9 и 10, и притчата на Исус за Добрия самарянин. И жизнено-важно предимство ли е съчувстеието към ближните?
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1087 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 13.03.2022 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Последните по ред Божии заповеди са: 

9. Не лъжесвидетелствувай против ближния си;
10. Не пожелавай жената на ближния си, нито дома му, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък - нищо, което е на ближния ти. ( Изход 20:1-17).

Има и други варианти на Заповедите, различни в някои тънкости, но това е тема за богословите.

Въпросът "Кой е моят ближен" е от изключителна важност и е задаван лично на Исус. Който отговаря с Притчата за добрия самарянин. А самаряните са имали някои верски различия от останалите юдеи. И в скромното пространство където се случват Библейските събития, и за пред жителите на това пространство, един от които задава въпроса, самарянинът е почти единственият "друговерец", с когото общува юдеинът. А Христос не може да не се е съобразявал с възможностите на своята публика. Той дори на своите апостоли казва "Имам още много да ви говоря, но сега не можете го понесе". Така че е оправдано да считаме самарянина на Исус за обобщен образ на друговереца (без беззаконниците).

Както едва ли е случайно, че Бог не казва кой е нашият ближен, така не е случайно, че и отговорът на Спасителя не е изчерпателен. Най-логично е да приемем, че това не става от небрежност, а защото В ОНОВА ВРЕМЕ ХОРАТА НЕ СА ГОТОВИ за точен отговор. Дали сега сме готови? Вярвам, че ще се намерят готови, защото познавам МНОЖЕСТВО такива хора.

Генетиката и Библията са единодушни, че всички хора на планетата имаме общ прародител. Така са решили природата и Бога. Биха ли оставили те НЕНУЖНИ етноси (както допускат някои племенни предания) освен единичните и неизбежни болестни мутации отстранявани от естествения подбор? И угодни ли са на природата и Бога ония, които пренебрегват заповедта "Не убивай" независимо от мотивите? (Темата за наказанието на умишлените убийци не е наш предмет тук.)

Почти всеки е чувал за добрия самарянин. Историята започва с това, че на пътя е паднал болен човек (в Израил - юдеин). Мнозина едноверци отминават без да му помогнат. Един го подкрепя и даже му плаща престоя в хана до оздравяването, и той бил самарянин. И пита Исус КОЙ е ближният, правоверният юдеин който не помага или самарянинът който помага?

А КОЙ ПОМАГА? Тоя помага, който е надарен със СЪЧУВСТВИЕ. Но това не е достатъчен отговор. Като изключим единични увредени хора, ВСЕКИ има съчувствие в кръга на семейството, племето, селото, града или страната. Но колкото повече разум, сърце и дух има у човека, толкова по-широк е кръгът за съчувствие, до ВСЕКИ човек, до всяка живинка.

Може би ще станем достойни да бъдем приети в кръга на жителите на Вселената, когато достигнем съчувствие и към тях. И обратно. За какво сме им, ако ще внесем в кръга им ЛИПСАТА на съчувствие? А може ли да има вселенско съчувствие у човек, който робува на омрази и нетърпимост към същества от своята планета?

И ето, след "Отче наш", т.н. Господна молитва, ЕДИНСТВЕНАТА препоръчана лично от Исус, след тия най-важни 50-ина думи в " Новия Завет", ВЕДНАГА след тия 50-ина думи, следват ДВЕ ИЗРЕЧЕНИЯ с Е Д И Н смисъл. Явно ТОЯ смисъл е главното послание на Исус:

"Защото ако простите на ближния си, и на вас ще прости греховете Небесният ви Отец.
Ако ли не простите, и на вас няма да прости Небесният ваш Отец."

НАЙ ВАЖНАТА ЗАРЪКА НА ИСУС, която съвпада със споменато условие да ни приемат вселенските разумни същества

И тук стигаме до генералния извод КОМУ би помагал вселенският... вселенският какво? Разум, сърце или дух? Или вселенските разумни същества, "извънземните". Защо, това е нова тема, но не би ли имал голямо предимство оня или ония, коита са надарени с ПОВЕЧЕ СЪЧУВСТВИЕ?

И по-малко омраза.

А откак си отиде Елцин, дойде Путин и спря свободното падане на Русия, някои разпалиха чудовищна омраза към нея, достигнала до спорта, университетите, услугите и т.н. Омраза станала ОСНОВНО и ХРОНИЧНО състояние на западната психика.. Това е смъртен възел. Има ли герой или мъдрец да го разреже или развърже?



Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Кой е шампион
01.03.2022 12:30
Кой е шампион по лъжесвидетелство?
Който има полза от надлъгването, а това е оня, който има НАДМОЩИЕ, още повече практически МОНОПОЛ върху масмедии, интернет, кино, образование, ООН...
цитирай
2. kossef - Хубав постинг...
01.03.2022 12:58
Въпреки, че с основание споделяш широко приетото /и от богослови/ схващане за "...не е случайно, че и отговорът на Спасителя не е изчерпателен. Най-логично е да приемем, че това не става от небрежност, а защото В ОНОВА ВРЕМЕ ХОРАТА НЕ СА ГОТОВИ за точен отговор." Ответът Христов става изчерпателен с допълване на другата негова заръка:"... да не се гневите на брата си, но да благославяте и враговете си." Т.е в поведението си хората да се ръководят от апела: Свобода, братство, равенство чрез любов към Бога и едни към други.
Любовта едни към други предизвиква съчувствие към всички, към враговете дори изпаднали в нужда. Та на "кой ни е ближен?" ответът е - всички. И такъв е ответът Христов. С допълнение, че ближен /скъп/ нам би следвало да бъде и светът, обкръжаващият ни и да не вършим така че да го погубим...
цитирай
3. krumbelosvet - Съгласен, kossef,
01.03.2022 13:43
Съгласен, kossef.
Не за първи път разглеждам тоя въпрос в блога. И съм стигал до вашия извод. Вярно е, че тоя път не се сетих за предишния, но това май не е случайно, а защото постигах сегашният си извод и без да стигам до ОЩЕ ПО-ДАЛЕЧНАТА за нашия съвременник идея за обич към врага.
Признавам си тоя грях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1971890
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930