Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2022 16:46 - Норберт Винер и Бог, днешната война и български кандидат-Нобел
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1100 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.06.2022 02:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Светът навлезе в турболенция и опасност от внезапна катастрофа. Добре е човек по възможност да приведе в по-завършен вид делата си. 

От половин век живеем в епохата на информационната революция, чийто баща е умишлено премълчаваният днес Норберт Винер. Невероятна личност, много, много повече от „баща на кибернетиката”. Когото между другото занимава и въпросът за отношението между Човека и Бога, така че можем да го считаме за последният Библейски пророк, макар да го няма мужду кориците на тая книга. В последните години на живота си (починал 1964-та), като вижда, че създадената от него наука е по-страшна от ядреното оръжие, геният пише редове на смъртна тъга, но заключава все пак, че трябва да правим колкото може повече ДОБРО на търпящата крушение планета. 

На Норберт Винер принадлеат непонятните до днес думи „Човекът е сигнал и може да бъде пренесен като сигнал”. Което май има отнощение към странното появяване на кокошка зад стените на Пентагона. Ако може човек, защо не кокошка? Това на шега.

*     *     *     *     *
Както съм споменавал в блог.бг, от 40-ина години главна задача на живота ми (извън семейство, деца и внуци) е едно изследване на научен проблем, възникнал през 1897г. Проблемът е преминал през периоди на еуфория и интензивно търсене на решение, приседнал е на ред знаменитости, без резултат до днес, когато тъне в забрава. Става дума за неизвестния "механизъм на действие", modus operandi, на откритото от Вилфредо Парето "Разпределението на доходите". Последният ми публикуван постинг по темата е 
"Заключение на поредицата "Писма в бутилка"" от 16.10.2021.

Към това заключение днес ще добавя непубликувани три основни работни хипотези за главния смисъл и значение на труда ми, който според мене ни доближава до създаване на "Теория на прагматичния аспект на информацията", до математическо разглеждане на Основния въпрос на философията, и до особената връзка между сегашните познания, непознатите природни и ноосферни дадености, и ролята на откривателите, между които може да има място и разум по-висш от сегашните човешки възможности.

*     *     *     *     * 
Следва най-кратко изложение на хипотезите: 

Търсената без успех до днес теория на прагматичния аспект на информацията, вероятно ще бъде теория на безкрайно множество уникални информационни елементи (Виж формула (1) публикувана на16.10.2021 в постинга "Заключение на поредицата "Писма в бутилка""), сигнали, които изобразяват възможните в дадения момент преходи в съществуваща ноосферна система, и имащи (абстрактно) измерение на отрицателна ентропия (каквото има информациато в Теорията на Шенън), която ентропия може да бъде интерпретирана емпирично по отношение на третираните статистически данни. 

Основният въпрос на философията не се изчерпва с отношението между разума и бигтието на разумните същества в части от една съществуваща ноосфера, какъвто е обектът на Разпределението на ефективността на иновациите, не непременно технически в тесния смисъл на думата. Но разумната дейност и в частност научно-техническият прогрес променя и ВЕЧЕ Е ПРОМЕНИЛ изоснови битието на човека. Като се започне от преди лъка и стрелата, гигантска крачка напред в битието на доисторическия човек... и на войната в т.ч. Така че, споменатата формула (1) бележи навлизането на математиката в основния въпрос на философията.

Кривата на нормираното "математичаско очакване" (съгласно формула (1)) завършва в съседство със стойност 1, с интервал дълъг 2,6 милионни части (отговарящ примерно на 26 броя от 10 милиона новости, какъвто е приблизително делът на научните открития в множеството на иновациите), микро-интервал на комплексни стойности, клонящи към безкрайност. Които стойности в конкретния случай могат да бъдат интерпретирани като безкрайни възможности за още по-ефективни приложения, извън това което позволява познатото ни за природата и ноосферата в момента.

*
     *     *     *     *
От последното следва, че всяко оръжие може да бъде победено от ново оръжие, чиято цена и срок за създаване има реална вероятност да клонят към нула. (Което дава шанс на разума и креативността срещу много по-силен противник, както се е случвало в историята.) И това се отнася не само за въоръженията, а и за безкрайните възможности за блестящи стратегически, тактически и оперативни решения, с каквито са останали в историята единици от военачалниците, като Суворов например. Чието командване във войните срещу Наполеон, е поставено от европейските владетели като условие за участието им в съюз с Русия.




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. krumbelosvet - .
20.02.2023 18:50
Актуално
цитирай
2. krumbelosvet - Норберт Винер и Бог, днешната война и български кандидат-Нобел
03.09.2023 19:45
да
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953644
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031