Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2021 10:21 - Гарвани на магистрала Струма
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1346 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 28.11.2021 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отказах се да пиша в заглавието "лешояди", само заради паметта на загиналите. И гарвани не са репортерите, нито даже медиите които ги изпращат, а МОРАЛЪТ наложен  в света на медиите. Морал наложен от собствениците на собствениците вероятно.

По време на самолетната катастрофа на аерогара София през декември 1971-ва, при която между жертвите беше и Паша Христова, работех от другата страна на пистата, в авиоремонтния завод, сега "Летец". Нямало е охрана и ограждане с лента на самото място, разчитало се е на оградата на летището, а ние бяхме вътре в оградата. Някои колеги отидоха да видят, други не отидохме. Та имам спомени за вкуса на едните и другите. Тогава медиите отразиха лаконично трагедията. Което означава, че медиите са били с вкуса на тия, които не отидоха да гледат... откъснат крак в дамски чорапогащи например. Сега медиите се оказаха по-близко до ония, които отидоха да гледат. И вече за кой ли ден това е ГЛАВНАТА ТЕМА на всяка медия. Към което се прибави и пожарът в старческия дом, та джипът прегазил коледен парад в САЩ остана в сянка.

И някаква журналистка изрази възмущение към ония граждани, които се се обадили ПРОТИВ господството на черните новини. Това било неуважение към паметта на загиналите и към близките им. Така ли? А постоянното човъркане на отворената рана уважение ли е? Не. Това е... Пулицър (унгарски емигрант в САЩ, гений на ФИНАНСОВИЯ успех на вестниците преди ерата на ТВ). Неговият девиз, че вестникът трябва да крещи като човек с нож забит в шията, е верую на "модерните" медии. На името на Пулицър е най-престижната награда за публицистика в САЩ.

Моралът и вкусът.

През 1988-89-та работих известно време като миньор в урановата мина край село Сеславци. Имаше една шахта на 10-ина километра от битовите помещения, и дотам отивахме с открит камион с недостатъчен брой седалки в карусерията. След края на смяната, излизахме малко преди камиона да дойде. И пак се разделяхме на две. Около половината се втурваха да заемат местата и се блъскаха около стълбата. Другата половина тръгваше с достоинство, изчакваше си реда и повечето оставаха прави.

Медиите не просто ОТРАЗЯВАТ вкуса на публиката си. Те повече го В Ъ З П И Т А В А Т. И моралът също. Това не може да не е известно на свръх-професионалните собственици на собствениците на медиите. И не само на медиите. И на киното, което в наши дни значи Холивуд, останал единствената филмова централа със световно значение.

Тия дни попаднах случайно на сцена от ДЕТСКИ филм. Банда 12-годишни момчета хванаха пълничко 10-ина годишно момче и побеснелият им водач изряза с кама на корема му 8-10-сантиметрова буква Н. Преди да изключа, водачът крещеше, че ще напише цялото си име на "това сирене".

!!!!!!!

Масмедиите започнаха да УБИВАТ морала и самият ни ДУХ. А собствениците на собствениците са свръх-професионали и дали не знаят защо го правят?

Преди 200-тина години в Лондонския Таймс са знаели, че "няма такава новина, която заслужава да се развали закуската на англичанина". 

Цицерон преди 2100 години, по времето на упадъка на Рим казва, че ежедневните ужаси пред погледите на гражданите им отнемат човечността и ги правят недостойни за милостта на боговете...

Упадъкът на Рим сега по естествен път ли тръгва да се повтори, или го дирижират медиите? Още на древните демокрации е било известно, че решават гражданите, а какво ще решат те, решават ораторите. Сега оратори са масмедиите. И не са само оратори, защото принадлежант на властелините на парите, т.е. почти на всичко.



Гласувай:
9



1. tonsun - Има и още нещо, което ме изумява. ...
28.11.2021 10:36
Има и още нещо, което ме изумява. Това непрекъснато повтаряне и "набиване" в главите ни на Вината! Преди още да е доказана от специалистите.
Наистина "ровенето" до откат в една болезнена новина отвращава.
цитирай
2. krumbelosvet - Вчера един колега, makedonecа,
28.11.2021 11:18
Вчера един колега, makedonecа, нарече България "престъпна държава". Той видял българска вина, не дочаках да я чуя, щото явно беше от истеричните българофоби, възпитани в Югославия след хиляди избити българи и десетилетия юго-пропаганда.
ПП. Сега изгледах клипа. Собственик на фирма със същите автобуси обяснява, че това НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ заради вградените предпазни автоматики.
Ами ако не сработят автоматиките?
По-вероятен изглежда другият аргумент. Че НАФТА не може да гори така интензивно. Че е бензин или взривно устройство. Наистина, даже ЕДИН-ДВА ЛИТРА БЕНЗИН или спирт, могат да горят така. И може да ги носи някой вариклечко за верижния си трион, например. Какъв контрол ще го хване. Ами ако носи десет литра бензин с надпис на минерална вода? Каква следа ще остане от тарата?
цитирай
3. vencivaleri1951 - Сексът и лошите новини продават!
28.11.2021 11:51
И то учените го обясняват с мозъка на човека. Сексът е ясно-възпроизводство и мозъкът реагира. За лошите новини мозъкът изначално също "любопитен" Крайник в устата на хищник действа и поучително. Набираш опит да оцеляваш срещу опасната фауна.
Днес волно , или не медиите /собственици и биомасата наречена журналисти/ пренасищат любопитството на мозъка и хората на практика стават все по равнодушни
и към секса , и към трагедиите , и въобще към грозните страни на живота.
Първите страници се пълнят от колонки и статии за престъпници, ВИП проститутки , криминални истории. Политикът е интересен ако има лоша слава , а към честен, работлив и диалогичен такъв се губи всякакъв интерес. Ето чета Борисов, как се подиграва на Янаки Стоилов, че нямало да го изберат за домоуправител , а видите ли Радев го предпочел за конституционен съдия. На думите му журналистите се смеят, доволни са...ще имат какво да пишат
А всъщност какво се случва?
Един примат, криминално проявен примат се подиграва на на изявен уневерситетски преподавател, професор по конституционно право и ерудиран и деликатен градски човек. Трудно е на "мисирките" да влезат в тона на деликатния и ерудеран човек и за това охотно "прегръщат" думите на примата
цитирай
4. krumbelosvet - Драги Венци,
28.11.2021 12:46
Ми нали ЗАТОВА напомних какво са мислили Таймс и Цицерон? Другото, за което ти говориш, е Пулицър, човекът на американската мечта за богатство. И напомних също, че НЕ ВИНАГИ у нас е било така.
цитирай
5. kvg55 - krumbelosvet,
03.12.2021 11:58
Мъдра статия си написал. Напълно съм съгласен с теб. Поus-американчихме се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1971854
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930