Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2021 14:25 - Дарвин не твърди маймунски произход на Човека, нито спори с религии
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1049 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.11.2021 09:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако човек попита Google за основния труд на Чарлз Дарвин „Произход на видовете”, първото което ще прочете е: 

„Произход на видовете“ от английския учен Чарлз Дарвин оборва религиозните доктрини с твърдението, че човек е резултат от еволюцията на маймуните. 

Това твърдение е изцяло погрешно, но малцина са чели тоя труд. Затова публикувам последния абзац от последната глава ХV „Повторение и заключение” от последното оригинално издание на безсмъртния труд.

Заслужават подобно разясняване и други грехове на чичко Гугъл и разни сайтове от които, уви, доста хора черпят „знания".
 

Следва дългия цитат: 

Интересно е да се съзерцава обрасъл бряг, покрит с много растения от много видове, с птици,пеещи в храстите, с различни насекоми, летящи наоколо, и да се размишлява, че тези сложно устроени форми, така различни една от друга и зависими една от друга по такъв сложен начин, са създадени по закони действащи около нас. Тези закони, взети в най-широк смисъл, са растеж и размножаване; наследственост, която почти се подразбира от размножаването; изменчивост поради непряко или пряко действие на жизнените условия и поради употребата или неупотребата; прогресия на увеличаването, която е толкова голяма, че води до борба за живот, и като следствие – естествен отбор, който влече раздалечаване на признаците и измиране на по-несъвършените форми (удебеленият шрифт е мой). Така от войната в природата, от глада и смъртта пряко произтича най-възвишеният резултат, който можем да си представим – произходът на висшите животни. Има величие в този възтлед за живота с редицата негови сили, първоначално вдъхнати от твореца в малко форми или в една, и че докато планетата продължава да се върти съгласно установения закон на гравитацията, от толкова просто начало са се развили безрой форми, най-прекрасни и чудни. 

Край на цитата. 

Разбира се, горните редове не дават достатъчна представа за великия труд, но поне доказват, че Дарвин в заключение не заявява претенции върху познания за човека, нито за неговия произход от маймуната, нито се бори с религии, а споменава твореца.



Тагове:   Google,   маймуни,   религии,   Дарвин,


Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Интернет има и добри страни
06.11.2021 08:27
Преди нета и най-великият пътешественик не е виждал толкова живинки, от амеби, хидри и червей, до върховете на творението.
Дарвин пътешества и достига прозренията си, далече преди възникването на генетиката. Има ли след тоя велик пробив биолози и био-философи на неговото пророческо равнище? Ако има, а не сме чували за такива, то значи че пророчествата може би са страшни и секретни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954438
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031