Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2021 12:55 - Заключение на поредицата "Писма в бутилка"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3418 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 10.05.2023 12:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Относно разпределението на технически иновации, свързано с разпределението на доходите

 Днес тъне в забрава един научен проблем, предизвикал остър интерес и множество НЕУСПЕШНИ опити за решение до преди 30-40 години. Това е „механизмът на действие”, modus operandiна Разпределението на доходите, открито от Вилфредо Парето през 1897г. Тогава още няма държавно управлявани социалистически икономики, нито частни централни банки печатещи национални валути, и в тия условия разпределението на доходите показва трайна устойчивост във времето и пространството, т.е. във вековете и континентите. Относителното равенство при социализма, както и баснословнити доходи на някои частни банкери, привидно нарушават тая устойчивост но тя, изгонена през вратата, влиза през прозореца.

 Тъй като не са известни икономическите причини за такава устойчивост, нито за характеристиките на разпределението, то Парето и други знаменитости след него се опитват да търсят решение по метода на математическите хипотези. Резултатите са главно отрицателни – утвърждава се мнението, че разпределението не принадлежи към класа на Гаусовите, нито към някое друго от известните разпределения. Всъщност така възниква проблемът. Защото за известните разпределения се знае какъв род случайни събития изобразяват. А в случая това е неизвестно. 

При това най-адекватната от предложените математически формули, тая на Парето, не е адекватна освен за около 20% от семействата, притежаващи 80% от доходите. Някои математици считат, че тая формула НЕ Е разпределение в математическия смисъл. Парето „решава” проблема с неадекватността, като изключва 80-те процента семейства от закономерността и ги обявява за „разделящи остатъците” на 20-те процента. Което води до елитаристични теории и е използвано от... фашистите на Мусолини.

 ٭      ٭      ٭

Неочаквано през 1979г. една построена от мене емпирична крива на ефектите от технически иновации, се оказа със симетрия неизвестна от Теорията на вероятностите. "Коса" симетрия спрямо ос свързваща точките (0;1) и (1;0) в нормирана координатна система на "математическото очакване". Нови симетрии не се откриват често по света, а във физиката симетрията е свързана с някакъв закон за съхранение (на енергията например).

Така ме зачопли въпросът какъв е смисълът на тая симетрия, а и на цялата крива, която отговаряше на "правилото 80/20", познато от  Разпределенито на доходите.

За да разкрия смисъла на емпиричната крива, реших да приложа метода на математическите хипотези и за целта намерих (с почти убийствен труд) математически моном, функция на необичайно преобразувано Разпределение на Коши, моном отстраняващ неадекватността на "Разпределението на Парето". Той се оказа с ред особени свойства. И беше своеобразно потвърден с това, че една от съставните функции (2), която участва на две места в монома, се оказа математическо очакване на разпределението на тегловните дялове на химическите елементи (и на техните изотопи) в Земната кора. (Което отговаря на дефиницията за научно откритие.) А математическата връзка между социално и природно разпределение, позволява „обмен на идеи” за изясняване на „физическия смисъл”, „механизма на деъствие”,
modus operandiи на двете. Това, че разпределението на химическите елементи се изразява с функция (2), участваща на две места в (1), "заковава с пирон" факта, че функциите (1) и (2) не са апроксимации, а точни вероятностни зависимости. Още повече, че те не съдържат променливи параметри и специално подбрани константи.  Достатъчни се оказаха 1; 2; 4; е; п; image

 ٭       ٭       ٭

За разпределението на доходите съществува емпиричната „Крива на Лоренц”. Известна е нейната връзка с Теория ня Вероятностите и по-конкретно с „математическото очакване”. Тя също минава през точката 80/20, но при нея не е забелязана  „косата симетрия” на техническото творчество. Данните за последното бяха получени при изключително „чисти” условия на експеримента (те са обект на друга статия). А сега е известно, че данните от данъчните регистри които ползва Парето, не са така „чисти” от „изкривяване”. Богатите често укриват доходи, а тия на бедните имат дребни и трудни за отчитане елементи, като дворно стопанство и домашен труд, в т.ч. детски. 

 Забавянето със 124 години решаването на задачата за modus operandiна Разпределението на доходите, години които съвпадат с века на научно-техническата революция прерастваща в информационна и достигаща до изкуствен интелект, такова забавяне не може да е случайно. То сочи трудността на задачата. Знаменитата „Теория на информацията” на Шенън се отнася само за количествения аспект, без да засяга смисъла и полезността на информацията. Информацията има и прагматичен аспект, но за него още няма теория. Вероятно това обяснява забавянето.

От друга страна, разкритата връзка с Нормалното Разпределение и с Разпределението на химическите елементи, разпределение ПРИРОДНО, е възможно да се окаже полезно за разработването на Теория на прагматичния аспект на информацията, което би било етап в науката, не по-малко важен от "Теория на информацията" на Шенън, която разглежда само КОЛИЧИСТВЕНИЯ аспект, без смисъла и полезността.

Пряката връзка на доходите с предимствата давани от иновации с различна ефективност, пряко води до връзка между  разпределенията на доходи и на иновации. Тая връзка е отчетена сумарно на национално равнище със зависимостта на икономическия растеж от иновациите. За откриването на такава зависимост (и не само) през 1987г. получава Нобелова награда американският учен Роберт Солоу (Солов). 

Идеята за иновация възниква вероятностно като сигнал, като уникален информационен феномен, в мозъка на новатора. Прилагането на тоя сигнал в практиката, е една от конкретните прояви на основния въпрос на философията – отношението между разум и битие. Затова с голяма доза оптимизъм, необходим на изследователя не по-малко от реализма, може да се мисли, че е направен пробив който би довел в бъдеще до "Теория на прагматичния аспект на информацията". Чудесна задача за нашите прославени възпитаници на математически гимназии и на Факултета по Математика и Информатика на Софийския университет Свети Климент Охридски. 

Преди десетина години един професор от тоя Факултет ми каза по повод на моето изследване, че напоследък разпределението на Коши е излязло на мода между физиците. Защо ли това е станало с такова закъснение, век и половина след смъртта на великия учен?
И кой знай защо каза с усмивка тоя професор "Като чуеш, че някой е открил нещо да знаеш, че друг го е открил". И пак кой знай защо ми написа "епонимия" на лист който ми даде. А "епонимия" било старогръцка дума за "мандата" на управление на даден държавник (примерно "епохата на Пирикъл"). Пазя тоя лист. Дали "епонимия" не намеква, че стои въпросът КОЙ ще даде името на нови времена в някои науки?

 Защо не български имена?

 За да повдигне глава „наший падналий народ” (по Вазов). Тоя достоен народ, отново жертва на световни бури.




Гласувай:
6



1. krumbelosvet - Част от личната страна на тая научна драма,
16.10.2021 16:40
Част от личната страна на тая научна драма, е разказана в постинга от 03.10.2021 - "Как след 10-ти ноември сбъднах неволно и горчиво детска мечта от 1952-ра година".
Освен това, намирането на споменатата формула, което ме доведе до прединфарктно състояние след 10-ина денонощия почти непрекъсната работа, кафе и цигари, е толкова малко вероятно, че не случайно е останала неизвистна повече от век. Може би успях защото ОЧАКВАХ И ТЪРСЕХ не "специални" и "нагласени", а фундаментални константи и степените на 2. В тангенсовия характер на кривата бях убеден, и това ме заведе до Разпределението на Коши. А отклонението от Коши се оказа, че се изразява стройно и точно... пак със същата функция на Коши, но в особен степенен показател
цитирай
2. krumbelosvet - Един анонимен се усъмни дали знам какво пиша
16.10.2021 17:45
Един анонимен се усъмни дали знам какво пиша, по повод "метода на математическите хипотези".
Този метод има блестящ пример с участието на Планк и Айнщайн.
Планк съставил формула със скромна цел - да отрози КОЛИЧЕСТВЕНО излъчването на "абсолютно черно тяло". Но Айнщайн видял във формулата физически смисъл, с което Планк не бил съгласен. Все пак Алберт се оказал прав и даже една микро-константа се оказала... теглото на фотона. Тя до днес носи името на Планк.
Може би "анонимният" е гергер и минусът е негов.
цитирай
3. krumbelosvet - Много пъти съм си мислил
18.10.2021 19:31
Много пъти съм си мислил, че най-голямата социално-икономическа революция на света, Октомврийската, победи и погина БЕЗ ДА Е ИЗВЕСТЕН "механизмът на разпределение" на доходите...
Парадоксално и нормално. Обикновено действието предхожда знанието. Няма мъдрост в тая поредност. "Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват"? Но не е така просто. От Октомври остана РЕЗУЛТАТЪТ от грандиозен ЕКСПЕРИМЕНТ. Защото Революцията не осъществи книжката на Ленин "Държавата и революцията", поради невъобразимата неопитност на автора в държавните и икономическите дела. Но, НЕВЕРОЯТНО, Ленин и Сталин ПОПРАВИХА залитанията от неопитност с невероятно мъжество и настойчивост. Извършената гигантска работа е необозрима. Години ще са нужни человеку, само за да ПРОЧЕТЕ държавните и отрасловите СТАНДАРТИ, по които са излети милиарди тонове стомана и бетон, построени са милиарди машини, сгради, километри пътища, напоителни системи, отгледани са и обучени милиарди хора...
И крайно неприятно за частните банкери беше доказано, че втората в света икономика може биз тях. Сега Китай продължава по тоя път и ако вече не е първа икономика, ще стане.
цитирай
4. krumbelosvet - Мислил съм си още
23.10.2021 07:34
Мислил съм си още, дали нашият народ не е изпитван като библейския Йов от Бога чрез дявала. Книгата за Йов съдържа интересен епизод, ползван в общи линии в Гьотевия Фауст. Явяват се ангелите пред Бог като на "оперативка", и между тях се явява и дяволът, като един от ангелите и ПОДЧИНЕН на Бога. Който му разрешиава всякакви изпитания за праведника, освен смърт. И Йов губи 7-те си деца, имоти и къщи,хваща проказа и е изгонен да живее на градското сметище, където е гавра за отрепките на обществото. Но накрая получава повече от всичко отнето.
цитирай
5. krumbelosvet - Май е време
31.12.2021 22:59
Май е време да разкрия възможния смисъл на имагинерната (комплексна) безкрайност във формула (1).
цитирай
6. krumbelosvet - Бъдещата теория
25.02.2022 01:39
Бъдещата теория на прагматичния аспект на информацията, вероятно ще е теория на безкрайното множество уникални информационни елементи, сигнали, които се отнасят за възможните преходи в съществуваща ноосферна система, и имащи измерение на отрицателна ентропия, която може да бъде интерпретирана в светлината на третираните статистически данни.
цитирай
7. krumbelosvet - Да
21.02.2023 05:14
Трябва да опитам пак да формулирам решение
цитирай
8. krumbelosvet - Да
10.05.2023 03:56
Прагматиният аспект на Информацията
цитирай
9. krumbelosvet - Да
03.09.2023 19:21
Заключение на "писма в бутилка"
цитирай
10. krumbelosvet - Да
13.03 10:40
Заключение на поредицата "псма в бутилка".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954113
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031