Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2021 06:49 - Наука и религия, война и мир, и уж избори
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1493 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 15.07.2021 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Уважението към религията на предците, е уважение към тия предци и оттам – към нас самите. Още повече, че по безброй причини можем да съдим, че те не са били по-глупави от нас, а в някои отношения може би и по-умни. 

Освен това, винаги е имало и има хора ЯСНОВИДЦИ, далече изпреварили времето си, които са оставили светла диря в старите книги. 

Снощи например гледах филм за изтънченото богатство от дълбоки символи в древно-египетските храмове и паметници. Богатство изсечено върху камък чрез изключително изобретателни технологии, върхът, който е бил възможен с наличните тогава средства. Не може хората способни на такова велико изкуство, да са били небрежни и глупави в идеите си за всемира. Които идеи, уви, учителката в 6-ти клас ни преподаваше, например, като вяра на тия хора, че небето е крава (смях в стаята). По същия начин може да бъде осмивана и позорена всяка религия. Което правят повърхностно и с наслада някои хора, страдащи от неосъзната липса на с е б е у в а ж е н и е. 

Основните идеи на всяка религия, СКРИТИ като всичко основно, са дълбоко... научни. Плод на обширни наблюдения и коренно осмисляне. 

Първо, тия идеи почиват върху потребността на хората „от начале веков” да търсят не просто знание, а коренът, изтокът на знанието. И правилно са се ориентирали, че сътворението на всемира е започнало и осъществено с актове ЕДИН ПО ЕДИН (от големия взрив насам), и с това настъпват ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ между създадените феномени, всеки с всеки, които взаимодействия пораждат СЪБИТИЯ с многообразие почти безкрайно по-голямо. Което многообразие, ако има субект с някаква цел, той трябва да го УПРАВЛЯВА, което е началото на пътя към върхът на днешното НАУЧНО познание, КИБЕРНЕТИКАТА. (Която НЕ Е КОМПЮТРИКА, а наука за основите на УПРАВЛЕНИЕТО, приложима за всичко - завод, държава, война, политика, финанси...) 

Има у блестящия библейски автор Исус Сирах едни думи, които стигат до корените на управлението и до ролята на информацията. „Колко е малко кърмилото, а какъв голям кораб насочва”. Както изречените думи са слабо трептение на въздуха, а написаните са няколко драски, но "в начале бе слово". Тия думи на Сирах не е отчел Лев Толстой в последната глава на най-великия роман, „Война и мир”, най-слабата част на епопеята. Там Лев Николаевич търси РАВЕНСТВО между причините на историческите събития и грандиозността на тия събития (равенство между кърмилото и кораба!!!). И понеже не намира това равенство, стига до праисторическия изход в Бжия промисъл. С който може да се „обясни” всичко. Добре, така да е, но Бог прави каквото му кефне ли? Не, разбира се, но тук не се занимаваме с Бога. 

Толстой не се сеща за достигнатото в Библията въпреки, че я познава. Достига го и го надминава геният на Норберт Винер. Чийто прозрения, интензивно и всестранно развивани в САЩ вече 57 години, са в основата на победата на САЩ в студената война и на тяхното господство (вече буксуващо, жертвите усетиха хватките) от близо 40 години.

Тая война ДНЕС НЕВИДИМО определя битието и на най-мирния, и на най-аполитичния човек. А на война първо умира истината и правото. И изборът. Но това е друга тема.



Тагове:   война,   религия,   избори,   наука,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - За всяко нещо си има време
11.07.2021 08:51
Всяко нещо си има време, според премъдрия Соломон, син Давидов и баща на скодоумния Ровоам:
1. Всичко си има време, време има за всяка работа под небето:
2. време да се родиш, и време да умреш; време да садиш, и време да скубеш насаденото;
3. време да убиваш, и време да лекуваш; време да събаряш, и време да съграждаш;
4. време да плачеш, и време да се смееш; време да тъгуваш, и време да играеш;
5. време да разхвърляш камъни, и време да събираш камъни; време да прегръщаш и време да избягваш прегръдки;
6. време да търсиш, и време да губиш; време да къташ, и време да пилееш;
7. време да раздираш, и време да съшиваш; време да мълчиш, и време да говориш;
8. време да обичаш, и време да мразиш; време за война, и време за мир.
Сега е време на МРЪСНА, подла война, война на лъжи, омрази и всякакви отрови - материални и словесни.
цитирай
2. vmir - Станал си философ.
11.07.2021 16:58



цитирай
3. krumbelosvet - Драги колега Вмир,
29.07.2021 03:41
няма как да знаеш, че от дете съм си философ, за което хора МРАЗЕЩИ ДА МИСЛЯТ са ме наричали и дървен такъв. А най-находчивият от тях забелязваше "пак си задълбал в плиткото". А оно плитко има главно в плитки мозъци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1978397
Постинги: 1164
Коментари: 3401
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930