Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2021 12:13 - "Защо не можем като другите"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1800 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 24.05.2021 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дори влюбения в Родината Иван Вазов, народният поет и патриарх на перото, има КЛЕВЕТИ срещу българите. Явно тоя феномен заслужава внимание.

Видял народният поет замъците на Лоара, чудни творения, и го заболяло сърце, че ние нямаме такива. И, дума дума отваря, реди той разни "грехове" на българите.

Първо, че "не сме строители". И невероятно, не се сеща, че е НЯМАЛО КАК в нашата бурна история да строим друго освен крепости. И те почти всички разрушени под игото. А Велики Преслав, който е съперничел на Константинопол, е разграден до земята и въровиковите дялани камъни са изпечени за... вар, кереч на турски.

Второ, имаме грозни имена на цветя. И сочи за пример цвете "Зла свекърва". А френските били поетични. Ама френските имена са измислени от поети. Не от пейзани. А в нашите села всяка къща имаше цветна градинка и жените постоянно си разменяха семена и разсади. И грозните имена са изключение. Имаме незабравка, ружа, синчец, перуника (!!!), лтинка, калдъръмчe, богородичка, маргаритка (от маргарит - дребен бисер от речни миди)...

Трето, дървосекачи сме, а не засаждачи. Да, имаше я тая страст, но тя не е българска а ЗЕМЕДЕЛСКА. Равнините на цяла Европа са били вековни дъбрави. Сега ги няма. Как иначе се сее жито? И у нас още са запазени в полето отделни вековни дъбове, оцелели по чудо. Но СЕГА едва ли има по-залесена страна. Нашият турист като пресече гръцката граница при Кулата, какво вижда най-напред? От хоризонт до хоризонт ГОЛА планинска верига, без едно дръвче! А на фотография от откриването на храм-паметника в село Шипка след Освобождението, се вижда ОГОЛЕН целият южен склон на Балкана, сега залесен от  Ком до Емине!!!

Но дотук беше увод. Историята "защо не сме като другите" продължава.

Археологическо ТВ предаване за градчето Сливница, на 30 км от София. А аз съм ходил там безброй пъти, и не знам за тия архео-БИСЕРИ! Имало край града светилище на бог Асклепий, лечителят, и намерената там малка скулптура нямала равна по изящество. Имало монети от всички краища на тогавашния свят.

Мястото нямало други особености, горещи извори например, но било ЗМИЯРНИК, въдели се много змии, символи на бог Асклепий. И хората до днес имали разни ритуали за лечение със змиите. (На 5 км оттам, в село Алдомировци, една котка внесе в къщата на свако ми змия, уж умряла, но плъзна като светкавица щом изгоних котката. Какво да правя, убих змията за съжаление, щото жените се разпищяха до небето. А иначе не убивам змий.)

И така си дойдохме на думата.

Симпатичната местна археоложка разказваше увлекателно и с любов за историческите паметници на родното си градче. И накрая сподели, че много се ядосвала и чудела, защо ЗАЩО З А Щ О другите умеят да представят ПРЕД СВЕТА своите забележителности, а ние - не, НЕ, Н Е, не можем!!!

Останах с отворена уста от това чудене. Каква е тая черна магия, Господи, магия магьосала умни и достойни хора като Вазов, археоложката и хиляди, и МИЛИОНИ като нея!!!

Абе братя и сестри българи и българки, след Освобождението, което чествахме за 143-ви път наскоро, КОЛКО ГОДИНИ НА МИР И БЛАГОДЕНСТВИЕ СМЕ ИМАЛИ, за да помислим и да НАПРАВИМ като "другите", като гърците например? Започвали сме, но черна върволица бедствия ВИНАГИ ни е прекъсвала! И няма НИКАКВА ВИНА НАРОДЪТ НИ за тия бедствия.

Само седем години след Освобождението, край същата тая Сливница, обръщаме сръбските войски в бяг. Правим го с огнен дух и устрем, НО НЕ САМО С ТОВА. За тия седем години сме успели да ВЪОРЪЖИМ и ОБУЧИМ ВСИЧКИ РОДОВЕ ВОЙСКИ  по-добре от сърбите, които са автономни от половин век!!! (А сега, о, сега, за 30 години ни разоръжиха до гола пехота, по-малобройна поотделно от полицията, от ловците и от притежателите на законно огнестрелно оръжие.)

После идва Стамболов, и започва нашата 133-годишна ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! И между другото, заради доведения от Стефчо за княз Фердинанд две, даже ТРИ национални катастрофи, с реки от кръв, репарации, бедност и отчаяние. Точно се съвземаме през 30-те години на 20-ти век, и пак световна война, и ние пак сме на грешната страна, и се чудим как да минем между капките. Тоя път почти успяхме, ако изключим бомбардировките и жертвите на гражданската война... И като се пооправихме, започнахме да се грижим за археологията и туризма, но дойдоха "промените" и пак разруха. Опустяха заводи и полета, нарязахме самолетите и ракетите, спряха ни ядрените реактори, изчезнаха доматите, овошките...

ТА ЕТО ЗАТОВА Е ЧУДНО ЧУДЕНЕТО "защо не можем като другите". И това е половината зло. Като слушат всеки ден нашите мургави братовчеди как все не можем като другите, взеха да се мислят за по-горни от нас. И през ден млатят някого, я доктори, я полиция, я беззащитни старци по селата. За по-горни се имат още повече, щото те безотговорно правят деца, за наша сметка ги отхранват, множат се и младеят, а ние намаляваме и стареем. И е забранено от "европа" да се говори лошо за тях. За нас не е забранено, напротив...



Гласувай:
6



1. morskipesni - Аз имам въпрос- и същевременно отговор.
19.05.2021 12:51
Защо аз мога, а вие -не? Дипломи като слънце, кариера мечта, чужди езици, яки финанси, прекрасни възможности? Само защото съм по-умен, красив, гениален?
Отговор-НЕ! Българите сме много кадърни, много повече от другите (народи). Едни обаче получават ШАНС, другите си кретат. На мен НИКОЙ не мие пречил, ВСИЧКИ ме стимулираха и ми помагаха. Държавата, родствениците, учителите приятелите.. дори работодателите .. до около средата на деветдесетте бе така!
Сега, да се върнем на ОСНОВНАТА ТЕМА: защо не можем като другите? Можем МНОГО ПО–ДОБРЕ! Но не ни оставят! Понеже всеки ни пречи, никой не ни помага.
"Грабят ни наши и чужди гости".
цитирай
2. krumbelosvet - Драги морски,
19.05.2021 15:07
Вашият отговор не противоречи на моя. Допълва го с личен опит, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ.
Черна случайност постави съдбата на България в ръцете на едно дребно момченце-грандоманче Стефчо (уви, познат на Ботев). Което момченце започна терор и подпали 133 годишна гражданска война до днес. И с русофобията си доведе Фердинанд и с него ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, докато съседите жънеха триумф във войните почти без победи.
Освен това НИЕ исторически и демоографски сме доминирали на Балканите, били сме ИМПЕРИЯ. И след освобождението бързо доказахме, че МОЖЕМ ПАК ДА БЪДЕМ. Това НИКОЯ велика сила не може да ни прости... И ето, вече НЕОБРАТИМО не можем да си върнем водеща роля, даже самото ни оцеляване е под въпрос.
цитирай
3. krumbelosvet - Макиавели и ние
22.05.2021 02:51
Гениалният основоположник на политологията Николо Макиавели (1469-1527) съветва владетелите, ако искат да завладеят някоя територия, да подкрепят там ВТОРИЯ по сила (партия, етнос, класа). Докато той стане ПЪРВИ, но зависи от подкрепата. Така територията става зависима от чуждия владетел. Това са го правили мъдри владетели и преди Макиавели, но той първи го пише на книга.
Това направиха срещу България, като създадоха Югославия за сърбите, вечните ни съперници и ругатели.
Май така направиха и "цветната революция" у нас след 10-ти ноември...
цитирай
4. elizabethborislavova - много си прав
23.05.2021 22:34
Много точно!
цитирай
5. krumbelosvet - Да
15.10.2021 07:08
"Защо не можем като другите".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953352
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3572
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031