Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2021 09:02 - "Подкрепата на Европа" = "Гаранция Франция"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2170 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 10.05.2021 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тия дни Европа ни подкрепи срещу Руската заплаха. Как КОНКРЕТНО ще ни подкрепя, не казва. Щото знае, че не може. След последните изцепки на нашата прокуратура срещу ПРЕДПОЛАГАЕМИ "руски шпиони, подпалвачи и отровители", Русия ни включи между враговете си на ПОСЛЕДНО МЯСТО. Което значи, че при опасност няма да сме ПРИОРИТЕТ за ракетни удари. Русия отдавна е обявила, че приоритет са ПОДБУДИТЕЛИТЕ. Подразбира се, че след САЩ веднага са бесните русофоби от "Жеч Посполита", Украина, Грузия и Румъния, по реда на обявения списък на враговете. Което не е повод да се успокояваме.

Новите поколения не знаят за крилатата фраза, свръх-популярна по света и у нас от началото на ВСВ до към 60-те години на миналия век - "ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ", в  смисъл на празно обещание. Подигравка с гаранциите, която Франция беше дала на Чехословакия срещу нападение от Хитлер. Но не си мръдна пръста след нападението. Преди да бъде прегазена за 40-ина дни от границата с Белгия до предадения без бой Париж, услужливо обявен за "открит град" от френското правителство. След което Франция, заедно с цяла окупирана Европа, предостави промишлеността и останалите си ресурси на Хитлер.

(И ние като Европа, но не съвсем. Не бяхме окупирани, а особени съюзници на Хитлер, които не пратиха войски на Източния франт, а в Югославия и Гърция. И запазихме дипломатически отношения с Русия, БЕЗ ДА ГОНИМ добре известните "дипломати", поддържащи връзка с генерал Владимир Заимов, открит противник на съюза с Хитлер.)

След ВСВ, социалистическа България НЕ ВЛЕЗЕ В 32-ГОДИШНА КРИЗА, както капиталистическа България влезе в криза от 10-ти ноември до сега. Напротив, за 45 години социализмът осъществи МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, която капитализмът не успя да направи за 66 години. НЕ УСПЯ заради двете нацинални катастрофи в Междусъюзническата и Първата Световна война, с главен виновник Цар Фердинанд, доведен на престола от Стамболов. Катастрофи донесли загуба на територии и непосилни репапации, довели до бедност, глад, безработица (явна в града и скрита на село, при малоимотните и безимотни селяни), гражданска война и кървав десен терор.

Като малък пример, 30-годишният съюз с промишления гигант Германия, НЕ тракторизира българското земеделие, останало на равнището от турско. Тракторизира го съюзът с обруления от войната СССР, жвеещ по-бедно от нас до самият му край.

Тук ми се струва уместно да публикувам постинга на колегата hadzapi от 
08.12.2018 - "Социализмът и модернизацията на България в цифри и факти!":

По медиите различни „личности" твърдят, че победилото на Девети септември 1944 г. народно въстание и „поемането на властта от комунистите" е спряло икономическото развитие, а значи и модернизацията на страната. Единственият техен аргумент е икономическото положение на България през предвоенната 1939 г., когато „тя била в подем" и уж заемала едно от първите места на Балканите и достойно място в Европа. (Б.м., подемът пред ВСВ е на лице, но не и някакво доближаване до развитите страни).

След Освобождението, особено в началото на ХХ век, България преживява забележителен прогрес в своето развитие. Преди началото на Балканската война през 1911 г. в страната е имало 345 индустриални предприятия, покровителствани от държавата, а общият им брой достига 800. Изменя се инфраструктурата - от 1903 г. до 1911 г. дължината на железопътните линии нараства от 1176 км на 1931 км. Но последвалите години на войни и политически катаклизми спират развитието, а настъпилата световна криза през 1929 г. води до рязък упадък.

В навечерието на Втората световна война Царство България е типична селска страна

Индустриалното производство заема само 8% от икономиката на страната (докато във Франция този дял е 24%, в Германия - 30% , а в Англия - 46 процента). (Б.м., към 1988г. тоя дял в Англия И У НАС е 60%!!!) В сравнение с развитите европейски страни, по брутния вътрешен продукт на глава от населението България изостава 5-6 пъти. Тя е селскостопанска страна, но, както заявява министърът на земеделието Иван Багрянов на 25 януари 1939 г. в Народното събрание: „Ние сме земеделска страна без земеделие... Ние нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ".

Още по-тежко е наследството, което получава правителството на Отечествения фронт през 1945 г. - производството е спаднало 2,5 пъти, почти с толкова е спаднал и БВП. Запасите за промишленото производство са напълно изчерпани. Липсват резервни части и горива. Разстроен е железопътният и автомобилният транспорт. В голям упадък е селското стопанство. Посевната площ, особено на техническите култури, е силно намаляла. Броят на добитъка също е намалял. Населението чувства остра нужда от предмети за потребление.

С помощта на Съветския съюз тежкото положение е преодоляно. През 1946 г. промишлената продукция вече надминава с 15,5 % тази през 1939 г. Успехи има и в селското стопанство, преди всичко в животновъдството. Но това не е достатъчно за достигане на средното равнище на развитите капиталистически държави в Европа. Ето защо, когато Георги Димитров става министър-председател на България и БКП - ръководна сила, в страната е поставена задачата „България за 10-15 години да постигне това, което други страни при други условия са постигнали за столетия".

Тази цел при тогавашните условия (разделената Европа и началото на Студената война) България можеше да постигне само чрез социалистическото устройство на обществото. Още с първия двегодишен план бе поставена задачата да се преодолеят стопанските затруднения, наследени от фашисткото управление и войната. Залага се предимно на екологично чистата енергия.

Започва изграждането на язовири и водни електрически централи (ВЕЦ). Топлоелектрическите централи (ТЕЦ) се строяха, за да се ускори добивът на електроенергия, доколкото изграждането на язовири и ВЕЦ изисква по-големи инвестиции и продължително време за изграждане. От това време са големите язовири „Росица" (Ал. Стамболийски), „Копринка" (Г. Димитров) и „Искър". От същото това време са инфраструктурните обекти - проходът Хаинбоаз (Проходът на републиката) и ж.п. линията „Перник-Волуяк". През следващите вече петилетни планове са изградени още десетки язовири и водни електроцентрали, чийто връх са Баташкият водносилов път и ПАВЕЦ „Чаира".

Но най-ярък пример за модернизиране на енергетиката на България е изграждането на Атомната електроцентрала (АЕЦ) в Козлодуй. И ако през 1939 г. в България са произведени 266 милиона киловатчаса електроенергия, то през 1999 г., когато още не са спрени 4-те малки блока на АЕЦ-Козлодуй, производството достига до 41,703 милиарда киловатчаса.
През времето на социализма в България се разви мощна индустрия - металургия, тежка химическа промишленост, машиностроене, хранителна промишленост, базирани на модерни технологии. Изключителен факт за модернизация, който днешните пропагандатори не искат да забележат, е

Изграждането на заводите за информационни технологии
- за електроника и конкретно за компютри в Правец и за роботи в Стара Загора.

Модернизира се и селското стопанство. Създаването на ТКЗС-та се оказа сполучлива форма за високоефективно земеделие. Модерното, едро и механизирано селско стопанство удвои производството на селскостопанска продукция, което помагаше за индустриализацията на страната - в началото на 80-те години съотношението между индустрията и земеделието се промени от 8 към 92 на 79 към 21 процента. Така страната ни почти се изравни с развитите капиталистически страни.

Българското село бе електрифицирано, водоснабдено, пътищата - асфалтирани, осигурен бе евтин междуселски транспорт.

Необходимо е да припомним на сегашните „Градители на България", че още през 70-те години започна изграждането на магистралите „Хемус" и „Тракия". И то на най-трудните планински участъци. Разширена бе железопътната мрежа, като главните ж.п. магистрали бяха удвоени и електифицирани.

Образованието, здравеопазването и науката

не само бяха безплатни, а и всички разходи за културното и социалното развитие на личността се поемаха от социалистическата държава. Ликвидирана бе неграмотността, във всяко селище бяха изградени училище и здравпункт, в градовете - болници, които днес са тежест за бюджета и се закриват, а лекарите и научните работници емигрират... Това бе признато от ООН, която през 1987 г. по индекса на човешкото развитие постави социалистическа България на 27 място между 130 държави.

В скоби ще отбележим, че тогава на първо място е Япония, а САЩ - на 19, изпреварвайки България с 8 места.
И извън скоби - днес достигнахме 54-о място (някъде между Африка и Латинска Америка).

Та - това е истината за социализма в България! В цифри.
http://www.cross.bg/bulgariya-stranata-myasto-1591147.html?fbclid=IwAR0r70Pl70wfmRC7FYhDEm7Ua31fNsNzHvKdPdX1lHGNF4LP9PLfwANvM1M
#.XAwahTHLiQJ

ПП: Да напомня, че Айнщайн е бил по убеждения социалист, за което има статия от 1949-та "Защо социализъм". Статията е в обем към 10 машинописни страници, но основният й смисъл е събран в две изречения: 
"Победа над тази хищническа фаза на човешкото развитие (капитализъм, б.м.) и нейното преодоляване... защото това хищничество води до множество злини за природата и хората, и за самото оцеляване на човешкият род." Видимо с просто око в наши дни, особено у нас.



Гласувай:
7



1. radostinalassa - Русия няма да ни нападне първа
09.05.2021 10:09
Но ако допуснем от наша територия да излети След 3 години Ф - 16 с атомна бомба натам, тогава не ми се мисли. Трябва да обявим, че сме мирна страна и не желаем да участваме във война с никого. Защото само ще загубим от нея.



Ю
цитирай
2. krumbelosvet - Драга радостина,
09.05.2021 12:02
Пропускате Центъра за логистика във Варна, който би участвал (и вероятно участва вече в подготовката) от първия момент на военно РАЗГРЪЩАНЕ, ПРЕДИ самите военни действия. Така че, тежко на Варна преди всичко. Макар че русите едва ли ще употребят срещу тоя град ядрено оръжие. Не от милост, какво милост при война, а защото едва ли ще е необходимо.
цитирай
3. radostinalassa - Е, поне вече няма да има Пентагон
09.05.2021 12:53
Това не е малка утеха, нали?
цитирай
4. pensioners - Крум, мисля си че си свестен
09.05.2021 13:09
Един съвет: изтривай на гадовете коментарите под твоите статии. И за да не ти се губи неговия коментар като бройка, просто напиши на негово място, че тук имаше коментар който не можеш да допуснеш защото е в нарушение на твоите лични принципи и хуманни норми на общуване...Нъл, тъй, защо да храним гадовете и те като дръгливи магарета да се съвкупляват чрез твоята софра. Усивкааа!
цитирай
5. krumbelosvet - Благодаря за коментарите
09.05.2021 13:30
трия само при крайна необходимост. Примерно Апоапоффф, често Мисана и тути куанти (туй май е на италиански).
цитирай
6. radostinalassa - Искаш да кажеш, че янките...
09.05.2021 14:09
биха направили нещо срещу хРусия без да ни питат? А като се вдигнат нашите Мигове срещу тях?! И без това не ги долюбваме много много.



цитирай
7. krumbelosvet - Радостина,
09.05.2021 14:12
това е хумор, надявам се.
цитирай
8. morskipesni - Варна първа ще излезе по улиците с демонстрации за излизане от НАТО.
09.05.2021 15:24
И това няма да се забави никак, дай Боже да сме всички на крака и знаме в ръка !
С днём победы - на всеки честен български родолюбец!
цитирай
9. krumbelosvet - В момента търсачката на Майкрософт показва
09.05.2021 17:22
В момента търсачката на Майкрософт показва ИЗБРАН миг, МИГ, М И Г от парада на Победата в Москва. Един тръбач, неестествено ококорен встрани в момента, в който повдига тръбата към устата си.
Не се гнусят от евтини трикове. От 100 кинокадъра, да не говорим за хиляди, ВИНАГИ можеш да намериш нещо неприятно за ВРАГА си. И обратно, нещо красиво за приятеля. Но горкият западен човек (и влюбеният в запада нашенец) гледа и си вика "Виж кви са гадове това руснаците. И колко е противен парада, който правят всяка година"...
цитирай
10. pensioners - Подкрепям автора
09.05.2021 18:39
Който го е страх, нека не се насилва да пише коментар, НО Е ДЛЪЖЕН ДА СЛОЖИ ЕДИН ПЛЮС. ( Не става въпрос за този пост, а за всички други, които четем и сме съгласни, че ни обиждат сороссисти, идиоти, демонисти, демоНкрати, нацисти, фашисти, диваци, людоеди, варвари, глупаци)
Не влизайте в размяна на коментари с тях в техните страници: Достатъчен им е НАШИЯТ МИНУС, БЕЗ ДУМИ.
Иначе Злъчното море на идиотите шизофреници ще ни погълне.
Общите неща които свързват изискват малка солидарност и подкрепа.
И усмивките са безплатни знаци на подкрепа...
цитирай
11. kvg55 - krumbelosvet,
09.05.2021 23:28
Е, то подкрепата на евроколхоза се изчерпва с декларации. А за това, че руски туристи няма да дойдат това лято в България, никой не мисли.
цитирай
12. krumbelosvet - Спирането на руските самолети е ЗНАК,
10.05.2021 05:04
Спирането на руските самолети с туристи е знак. Както и призивът да се изнасят руските собственици на жилища по морето. ЗНАК, че Русия е готова да употреби СИЛА срещу сили на НАТО в Черно море. Така че за В О Й Н А става дума, а не за пари. За кожата ни, а не за портмонето. А руската посланичка бие отбой, било заради вируса. Ти, kvg55, вярваш ли й?
ПП: Това не е първият знак на Русия, нито втория. Защо Байдън върна два военни кораба от Черно море? Защото Русия му каза да ги върне "за ТЯХНО добро". Това шегичка ли е? Но опасното "лазене по нервите" на ръба на пропастта продължава. А Русия отдавна оповести върховния си аргумент - "За какво ни е тоя свят, ако Русия я няма в него?", каза Путин.
цитирай
13. krumbelosvet - Да се тиражира
01.11.2021 18:03
"Социализмът и модернизацията на България в цифри и факти!":
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953628
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031