Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05 12:09 - Македонският въпрос днес
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 113 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 04.05 23:16


Македонският въпрос днес НЕ Е ровене в миналото, както го ПРЕИНАЧАВА "Европа" в свой интерес. Това е въпрос на бъдещето, и то на БЛИЗКО бъдеще.

Относно миналото, ще цитирам съмо статия на Ботев, "Сръбската пропаганда между българското население и опасността от нея", в. Знаме, г.1, бр.7, 26.01.1875г, където се говори и за гръцките антибългарски действия:

"Аз ще да ви предскажа, че ако нашето положение се продължи така още пет години, то Македония е изгубена за назе."

Но преди да изтекат пет години, са очертани границите на българската църковна власт, включващи Македония като ГЕОГРАФСКО понятие, България е направила Априлското въстание и е получила ФАКТИЧЕСКА независимост при Освобождението. Въпреки формалния васалитет спрямо Султана. Защото Русия НЕ Е ПОЗВОЛИЛА на тоя султан да  изпълни предвиденото в решенията на Берлинския конгрес присъствие на турски войски в Източна Ромелия. Дедите на днешните "македонци" до един искат ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ  КЪМ БЪЛГАРИЯ, каквато е и целта на Илинденско-преобреженските въстания.

Българската държавност процъфтява особено след блестящата победа в Сръбско-българската война, и още повече след още по-блестящите победи в Балканската война.

И ДО ТУК.

Защото Стамболов вече е довел на престола Фердиинанд, който води след себе си ДВЕ изгубени войни, Междусъюзническата и Първата световна, които не са просто изгубени войни, а ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. Третата катастрофа, ВСВ, е полукатастрофа, защото съседите са сред победителите, а ние не сме, като бивши съюзници на Хитлер. Поради участието в заключителната фаза на войната на страната на Съюзниците обаче, сме пощадени от териториални претенции, но ПАК сме осъдени на репарации, които изплащаме до 70-те години. Българското население в Македония, остава под Сръбско и Гръцко иго. И първо чрез масови убийства, а после чрез безпощадна асимилация, достига днешното си състояние - малцинство тайни българи и голямо мнозинство възпитано в омраза към България.

ДНЕС НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА, че коренът на днешния "македонски въпрос" е именно в тия НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ на България, въпреки блестящите победи. И по същото време, в същите ТРИ
 ВОЙНИ, националните ТРИУМФИ на Сърбия и Гърция, без победи или със скромни такива, но с жестока асимилаторска политика.

Тия дни по "правителствената" ТВ7/8, един гост спомена ВИСОКОТО САМОЧУВСТВИЕ на сърбите и манипулираните от тях македонци, като го сравни с нашето ниско самочувствие. Спомена го като факт без обяснения, като някаква наша "народопсихология" едва ли не. И не само той, вече ВСИЧКИ "забравят", че преди националните катастрофи българите се отличават с ОГНЕН ДУХ И ОГРАМНО САМОЧУВСТВИЕ!!!!!!!!!

Прост факт е, че ВОЕННИТЕ ПОБЕДИ пораждат висок дух, а пораженията го потискат. (Както донякъде и спортът и особено футболът, тая "малка война".) Това потискане може да доведе до "отпушване" с гръм, като на германците при Хитлер. Но след втора катастрофа, във ВСВ, германците ДНЕС имат само ИКОНОМИЧЕСКО самочувствие, но не и геополитическо. Ние и това нямаме, защото за разлика от германците бяхме смазани не само военно, но и икономически. (Ако някой попита как и защо, ще му дам обяснението.)

Така че НА СТАМБОЛОВ дължим днешната форма на македонския въпрос, форма крайно неизгодна за нас, но изгодна за световните сили. Защото ние може да сме забравили вече, но ИМПЕРИИТЕ имат дълга памет и ПОМНЯТ, че САМО НИЕ на Балканите сме обърквали техни имперски сметки.

Да помага Бог!!!

И никакви отстъпки повече на лумпенизираните братя. В ТЕХЕН интерес, не само наш. Щото както е тръгнало, без единство с нас скоро ще се върнат в историята, без да оставят спомен за слава като едноименния Александър. Нека "Европа" да избира - или ние, или те.

Гласувай:
6
21. shtaparov - Христос воскресе!
04.05 12:53
Отлична статия- браво,гласувам ЗА!
цитирай
2. krumbelosvet - Г-н shtaparov,
04.05 13:53
Оценката на историк като вас, ценя високо.
Благодаря!
цитирай
3. krumbelosvet - Сръбскете партизански "уестърни".
04.05 14:12
Сръбската съпротива през ВСВ от партизанската армия на Тито, е значителен епизод (но не решаващ, разбира се) във ВСВ на Балканите. ПО-ЗНАЧИТЕЛНА роля за самочувствието на сърбите и манипулираните от тях македонци обаче, имат знаменитите сръбски партизански филми. По каноните на великите американски уестърни, ликуването от победата и плеяда талантливи актьори създават филми толкова знаменити, че самият ПАБЛО ПИКАСО рисува техни афиши!!! ТОВА е главната причина за високо самочувствие, което от своя страна води до всестранен подем, в т.ч. и в спорта, тая "малка война". И до още по-високо самочувствие.
Ние след ВСВ имахме главно гордостта от победата на Георги Димитров в Лайпцигския съд, ПЪРВАТА ПОБЕДА НАД ФАШИЗМА, но той си отиде рано, само 4 години след войната... А Тито доживя до 1980-та и беше ПРЕДСЕДАТЕЛ на "Движението на необвързаните" и донесе на Югославия ред предимства и на Запад, и на Изток, и още по-високо самочувствие...
цитирай
4. barin - Подкрепям написаното, krumbel...
04.05 21:44
Подкрепям написаното, krumbelosvet.
Поздрави!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 651767
Постинги: 686
Коментари: 2186
Гласове: 2140
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31