Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2021 09:36 - Защо "най-способните българи преуспяват в чужбина, а не у нас"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1457 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 24.05.2021 05:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Винаги когато се говори, че "най-способните българи преуспяват в чужбина а не у нас" се мисли, че това е заради някакви лоши национални качества. "Народопсихология" някаква, дума проклета, защото ВИНАГИ се употрабява НЕ ЗА ДОБРО и без основание.

А има естествен отговор като слънце. Не случайно богатите страни пазаруват избрани мозъци от "развиващите се" страни още от студентската скамейка. Не случайно, а защото е изгодно да си купиш ОТГЛЕДАН и СПОСОБЕН гражданин, ЦВЕТЪТ на чужд народ.

Изостаналите страни НЕ МОГАТ да предложат пълноценна изява на най-способните си граждани. Не могат, защото нямат нито челна наука, нито високи технологии, нито развит спорт, нито общество узряло за смели проекти. (Изключенията настрана).

(( Изостаналите страни могат да напреднат бързо, ако някоя от развитите им даде технологии, ноу-хау, изгодни кредити и още по-добре помощи. Такъв пример е съседна ВЕЧЕ ВИСОКОРАЗВИТА Турция, превърната в най-важен съюзник на САЩ като плацдарм срещу СССР и витрина за пример на съюзниците на СССР. Такава е и Южна Корея.
Подобна помощ получаваха и съюзниците на СССР, но той си остана недоразвит във всяко отношение освен военно, поради непосилната надпревара във въоръжаването с процъфтяващите САЩ, от позиция на империя ОПУСТОШЕНА първо от гражданска война, после и от ВСВ.))

Още преди Освобождението българите си основаха училища и читалища във всеки град и село. И изпращаха да учат в Европа и Русия най-способните си младежи. Веднага след 1878-ма България тръгна напред във всяко отношение, и ДЕМОГРАФСКИ в т.ч., с най-висока раждаемост в Европа. Само след СЕДЕМ години ние имахме армия въоръжена и обучена по-добре от сръбската, която обърнахме в бяг при Сливница. Това БЕЗ ИКОНОМИКА, само с героизъм не става!

Но, НО, Н
 О, веднага след това започна управлението на Стамболов. И с него започна нашата вече 136-годишна гражданска война (с някой стихвания). Само за ОСЕМ години на власт, Стамболов разедини българите, изведе армията от казармите срещу политическите си противници и НАЙ-ВАЖНО, доведе за княз Фердинанд, който ни донесе ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. А те осъдиха България на изостаналост и бедност. Със слаба промишленост, скрита безработица на село и явна в града. Която изпрати хиляди емигранти в САЩ, Европа, Австралия и къде ли не. А за да емигрираш е нужно не само отчаяние, а ЗДРАВЕ и основание да мислиш, че МОЖЕШ да се справиш. Това е ИЗНОС НА НАЙ-ЖИЗНЕНО И СПОСОБНО, на О Т Б Р А Н О  НАСЕЛЕНИЕ!

И най-доброто от тоя "износ" наистина достигна върхове в чужбина. Между тях Джон Атанасов, изобретил компютър,
Асен Йорданов, който конструира "Боинг" и... Дан Колов ако щете.

Простете, че ще стане дума за политика, но не може да се премълчават фундаментални ФАКТИ. Епохата на социализма у нас ликвидира неграмотността и увеличи многократно хората със средно и висше образование, субсидирани от държавата. Тия хора осигуриха мощния подем във всички направления. Ако емигрирането не беше строго ограничено, най-доброто от същите хора щеше да изтече в богатите страни, както изтича сега. Както изтича от цял свят. Никола Тесла, Чарли Чаплин и Айнщайн са добри примери.

Това е.





Гласувай:
4



1. ka4ak - КРАСИ,ИЗВИНИ МЕ,НО....
31.03.2021 12:26
ПОВРЕДАТА Е ОГРОМНА,А ЯВНО ,,ЧАСТНИК,,ПРОДЪЛЖАВА,ДА Е МРЪСНА ДУМА...:(((
цитирай
2. krumbelosvet - Драги ka4ak.
31.03.2021 20:16
Ако говориш за "повреди" от соца, не те разбирам. Напротив, още преди 10-ти някои случаи на безстопанственост предизвикваха забележки от рода на "ако беше частно, нямаше да е така". А и "постановление 56" ако не греша, даваше право на частна инициатива. А след 10-ти мало и голямо се опита да прави "бизнес", кой каквото може или СИ МИСЛИ, че може. Но външните и даже вътрешните пазари ни бяха отнети от новите ""съюзници". И сега възможностите са свити и малцина оцеляха. Даже отрицателните лихви на банките не могат да вкарат депозитите в делова активност.
цитирай
3. krumbelosvet - Запустели училища
24.05.2021 05:31
За мене е смъртна тъга да видя запустяло училище, което помня шумно и весело, пълно с деца. А така стана сега в повечето села, май в 4/5 от селата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954822
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031