Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2021 11:58 - Бойко Василев, г-н Панорама, като българомразец
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2275 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 27.03.2021 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В памет на Татяна Лолова, тая обичана от цял народ слънчева фея, снощи имаше интервю с актьора Светослав Пеев по Панорама. Не помня с какво е блестял г-н Пеев, освен с неизвестните на новите поколения телевизионни "Люти чушки" по епиграми на Радой Ралин.

Може би заради тия чушки, цялото интервю взе политическо направление. Това настрана - данък на конюнктурата. Но понеже актьорът споменаваше главно за постановки критични към властта, които са предизвиквали ной-много смях,  водещият на три-четири пъти попита за ДУШИЦАТА, да, душицата повтаряше, а не ДУШАТА на българина. Със саркастична, почти презрителна усмивчица, като явно очакваше да чуе, че се смеем на хаплива сатира повече, отколкото на весел хумор.

Славчо Пеев нкрая отговори, неочаквано и за мене, че българинът е ДОБЪР по душа, обича да общува, да се сближава. Явно и г-н Панорама не очакваше положителна оценка, та усмивчицата му секна. "Добър по душа?" попита в недоумение. Актьорът потвърди и така тоя "малък" инцидент завърши. Но малък ли е? Водещият на предаването, което е ГВОЗДЕЙ на седмицата, предаване с огромна отговорност за формиране на обществено мнение и национални каузи, този водещ се изяви като БЪЛГАРОМРАЗЕЦ!

И без това рядко гледам политика по ТВ, но занапред Панорама няма да гледам изобщо.




Гласувай:
8



1. krumbelosvet - Радой Ралин - забравен добър поет и прехвалин сатирик, без опора в действителността.
27.03.2021 12:01
Струва си накрая да споменем и сатирата на Радой Ралин. Вече съм писал в блог.бг, че той е един истински но ЗАБРАВЕН поет, и прехвален сатирик. По политически причини. Ще се изясня по възможния най-кратък начин:
Още от юноша (роден е в 1922-ра с истинско име Димитър Стефанов Стоянов), Митко е ремсист и протокомунист, член на РМС - работнически младежки съюз. Показателна за цял живот е първата му публикувана епиграма. В лявата преса която момчето четяло, бил критикуван някойси финансов министър. И бъдещият Радой пише епиграма в 4 думи "Фигура суха, глава куха", която била отпечатана, имала успех и уви, тласнала творчеството му в грешна насока.
Защото какво е разбирал юношата от финанси? Колкото е разбирал по-късно от държавно строителство, когато пише знаменитата епиграма за бай Тошо "Сит търбух, за наука глух". И великияг Борис Димовски я илюстрира със свиня, на която опашката е подписът на Тодор Живков. А тоя търбух глух, създаде десетки научни институти и е работил за БЪДЕЩЕТО, защото каза "Ние знаем, че тия институти засега не са на най-високо равнище, но ще бъдат"! Това във време, когато всеки лев беше нужен и не достигаше за машини, заводи, жилища, потребление. Търбухът е отделял пари и усилия за НАУКА!!!
И друга знамента епиграма "Чрез копелдизация към велика нация". По повод, че бяха озаконени извънбрачните деца, които се увеличаваха по СВЕТОВНА тенденция. И защото нашата раждаемост изоставаше от малцинствата. Виждате докъде стигна тоя процес, сега. А още през 70-те години това се е предвиждало и са вземани цяла система от мерки. А Радой пише за копелдизация. Както като юноша за финанси.
цитирай
2. morskipesni - Радой винаги с нещо е дразнил. Той също НЕ ОБИЧАШЕ българина.
27.03.2021 13:38
Поставяше се над него. Нищо и половина като "поет", но с огромно его. А българинът е добър и способен! Но му се пречи на развитието- отвън! И преди и сега. Всики българи, които са от моя приятелски гръг са 100% в чужбина, резлизирани топ-специалисти. Същите бяха подтискани и унижавани в Родината си. Лаладжии и тарикати като бат Радой обаче ВИНАГИ са били добре и под крилце: Може пък скоро да имаме остра нужда от такива "дисиденти",....
цитирай
3. krumbelosvet - Без да съм специалист по поезия,
27.03.2021 15:50
Без да съм специалист по поезия, не мисля като морския за Радой.
Потресъл ме е един негов стих, който все едно е писан за моя роден квартал Надежда в София и родната ми улица Порой:

Тоя стар квартал където
Сродява всички бедността,
И още непроходило детето
До гроба знай си участта

Където всеки всикиго познава
колко грехове и ризи притежава
...

Недостатъкът му е НАИВНОСТ, но това не е ли присъщо на много поети? За мене изглежда ЛОШ КЪСМЕТ, че се е подхлъзнал към епиграмите. За неща които не разбира.
От Радой е и стихотворението "Една девойка ме попита", изпято като песен от незабравимия за моето поколение сценичен партньор на Георги Парцалев, Енчо Багаров. Крилати "Пушкински" стихове, които мислех, че са от Валери Петров...
цитирай
4. andorey - Този Светослав Пеев направи много ...
27.03.2021 17:08
Този Светослав Пеев направи много хубаво изказване. Браво на него за тези думи. А изразът "душицата" наистина направи неприятно впечатление.
цитирай
5. rosiela - Тъпанар,
30.03.2021 13:47
а ролята на Аспарух в едноименния филм кой игра? Светослав Пеев. Ама ти не гледаш филми, касаещи събития преди 9 септември 1944 година.
цитирай
6. krumbelosvet - Драга Роси, кой е тъпанар?
30.03.2021 15:06
Не, НЕ, Н Е Светослав (Славчо) Пеев игра Аспарух, а СТОЙКО, С Т О Й К О Пеев го игра, Бог да го прости.
И аз не пиша срещу Славчо, а ЗА него, и то ПОЛОЖИТЕЛНО.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1968877
Постинги: 1162
Коментари: 3396
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930