Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 12:27 - И ний сме дали нещо на света, цялата му история след Първата Световна война
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2075 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 30.03.2022 21:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Срещу офицерския клуб на бул.Раковски в София, стърчи огромна глава на Стамболов. Цепната на две. Скулпторът се е избъзикал с поръчвача или е получил просветление свише. Защото тая глава тласна България по път, който я доведе до две национални катастрофи. А след втората от тях, доведе до световни катастрофи, АКТУАЛНИ ДО ДНЕС.

"Ефектът на пеперудата" за цялото бъдещо развитие.

Но да започнем по ред.

Дали помни някой читател, че вече два пъти се заканвам да осветля ролята на Стамболов в СВЕТОВНАТА история? Но огромната отговорност ме е спирала. Дали като искам да изоблича един НЕУДАЧНИК с Наполеоновски размах, един зъл гений на България, няма да лепна ново петно на Родината му, и без това цялата оплескана с кал по нова-стара мода?

Само 9 (девет) години след Освобождението един младеж, НЕнавършил нужните за депутат 40 години, вече е председател на народното събрание, а през 1887-ма става и министър-председател. Изключително амбициозен и пословично Н Е У Д А Ч Е Н революционен и държавен деец. Дарбата му е голямата уста и УБЕДИТЕЛНОСТ сред мнозинството депутати. Делата му са жалки, освен когато става дума да използва държавната власт и АРМИЯТА за разправа с ония, които не мислят като него. Той без колебание бие и убива българи, може би защото е монголоид, макар и неосъзнат като такъв. Не съм срещал данни какво влияние му оказва масонството.

Стамболов до днес се води за революционер, защото участва в работата на Революционния комитет в Румъния. Със спомената амбиция и убедителност, 21-годишен през 1875-та е изпратен да организира Старозагорското въстание. Там не пуква пушка. Следващата година е апостол на Великотърновския окръг. И там не пуква пушка. През Освободителната война, докато връстниците му се бият на Шипка, той търгува с храни за армията и пише дописки до Петербург.

След Освобождението влиза незаконно в Учредителното Събрание, цели 15 години преди да навърши минимално необходимите 40 години. За такъв подвиг едва ли са били достатъчни собствените му качества и приятелството с Ботев. Трябва да е имал поне двама-трима авторитетни поддържници (масони?).

След разрива между княз Батемберг и Александър ІІІ и преврата на "русофилите", Стамболов организира контрапреврата и връща Батемберг. Последният обаче зад гърба на Стефчо прави неуспешен опит за сдобряване с руския император и абдикира. Стамболов се оказва с власт по-голяма от княжеската. И проявява ГЛАВНОТО  си качество на политик и държавник - абсолютната РУСОФОБИЯ, която го води в Истанбул, да преговаря със Султана за... дуална турско-българска държава, нещо като Австроунгария. Това на практика би означавало ПОГЛЪЩАНЕ на България от огромната империя и АНУЛИРАНЕ резултатите от Освободителната война. Главно в АНГЛИЙСКИ интерес, или юдо-масонски. Султанът разбира, че идеята не е консултирана с никоя от великите сили, и отказва.

Стефчо тръгва да търси нов княз. И намира Фердинанд, австрийски младши офицер. По-късно сам оценява, че това е грешка която народът няма да му прости. За народа е прав, но днешните психо-десни не само му прощават, но го издигат като свое знаме. Защото са влюбени в русофобския Запад и неговата цитадела – САЩ. За които Стамболовата политика е ИЗГОДНА. За нас тая политика донесе две национални катастрофи и ни изправи на прага на третата, най-страшната, от която я спасиха през септември 1944-та ония, които Стамболов и неговите последователи биеха и избиваха. 

Да отворим скоба за т.н. „русофили”. 

Българите в дните на Освобождението, особено в районите засегнати от турските зверства през 1876-7-ма, са опиянени от щастие и ОБОЖАВАТ освободителите. Те до вчера са били под ятагана! (Някои РЕДКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ на хладно посрещане, сега се преувеличават от русофобите). И за първи път виждат ХРИСТИЯНСКА войска, която говори БЛИЗЪК до техния език. Генерал Карцов пише за посрещането в Сопот, градът на Вазов, че хората като деца плачат и се смеят едновременно от щастие. Те само месеци по-рано са преживели „страшното”, клането, при което загива и бащата на Вазов! 

Ето коренът на „русофилството” на Вазов.

Слагам русофилството в кавички, защото тогава НЯМА РУСОФОБИ и думата „русофил” е НЕПОЗНАТА. Тя се появява по-късно, като АНТИТЕЗА на Стамболовата русофобия. А Н Т И Т Е З А на една НЕБЛАГОДАРНОСТ, чужда на нашия народ до днес. 

А наскоро едно водещо журнале няколко пъти попита човек от движението „Русофили” родолюбива ли е ОБИЧТА към чужда държава. Фаща се за гръцката дума „филия”, журналето, сигурно слушалката му напомни няколко пъти. А „русофилите”, като Вазов, винаги са били първи родолюбци. Никой русофоб не е възпял България като Вазов. И капитан Петко войвода е „русофил”, но вместо да си живее живота в имението подарено му от руския император, го продава и се връща в България, където загива по заповед на Стамболов. А е можел да се скрие в руското посолство и да отиде в Русия. 

Вазов и Капитан Петко Войвода са предатели и черни души за русофобите!!! Както и възрожденският деец и писател поп Минчо Кънчев, автор на знаменитата "Видрица", заточеник в Диарбекир след април 1876-та. Попът който през турско се е движил въоръжен но без охрана, при Стамболов се налага да си наеме „гавазин”, щото селото вече е разделено от смъртна омраза. 

По кръчмите се четат бесни стамболовистки вестници и читателите им побесняват. Пияни жени, привърженички на Стамболов, играят хоро по кръстопътищата и черпят с вино само „съпартийки”. В селото пристигат войници, осведомяват се кои са русофилите, секат от гората прави сопи и започва бой публично и на голо. Как да не побеснеят зрителите!?!? ТОВА Е НАЧАЛОТО на нашата 133 годишна, до днес, ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! Мерзко начало, поставено от бонапартиста-неудачник Стамболов. Знаме до днес на нашите психо-десни. 

Първата национална катастрофа може да бъде извъртана и усуквана така, че да се замъгли вината на Фердинанд, доведен от Стамболов. Не е широко известно нещо ВАЖНО за Балканската Война. България провежда почти 100% мобилизация, с което пред очите на всички воюващи остава БЕЗ СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕЗЕРВ. Тоя риск обаче се оправдава он нечуваните и блестящи победи, над които най-ярко блести превземането на непревземаемия Одрин. 

Става ново чудо, само 26 години след чудото на Сръбско-българската война. И враговете, и съюзниците повярват в Божията благословия на България и предлагат блестящи условия за мирен договор. Без оная част от Македония, в която НАИСТИНА има доста гръцко и турско население. И тук идва фаталната грашка, която е невъзможна без решителното мнение на монарха. България, без стратегически резерви, рискува да воюва с ВСИЧКИ  съседи. Хазарт кобургски. Фердинанд с лекота залага това което е получил ДАРОМ, заради мечтата си да влезе триумфално в Константинопол и в Света София. (Нещо, което европейската преса наистина обсъжда и НЕ ИЗКЛЮЧВА, толкова са били неочаквани и блестящи военните подвизи!) 

Но НИКОЯ от великите сили няма интерес от ЕДНА НОВА ИМПЕРИЯ  със столица Константинопол!!! И те намират начини да окуражат съседите на България за общо настъпление ОТ ЧЕТИРИ СТРАНИ.

И става погромът. Турция прогонва българите от източна Тракия, румънски войски стигат до София без съпротива и откъсват южна Добруджа, Гърция и Сърбия също откъсват нови земи. Българите са покрусени, но духът им още не е убит. За целта е нужна още една катастрофа.

Втората катастрофа блести още по-силно и неопровержимо с престъпния хазарт на Кобурга, вече успял да укрепи властта си достатъчно за да ни въвлече в БЕЗНАДЕЖДНАТА  война на „централните сили”. А тогава, за разлика от преди 30 години, България ИМА ИЗБОР и е канена и от двете страни. И изборът на  Фердинанд, който пък е избор на Стамболов, има ГЛОБАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ, освен че пречупва крилете на националния полет. Това пречупване е овенчано с проклетата пословица "Няма вече балами, избиха ги на фронта"!

Пламенните родолюбци готови на саможертва, вече изглеждат БАЛАМИ.!!!!!
Така се появява Андрешко!!! Той не е национален герой, а жертва на националните катастрофи!!!

Но не съм срещал до сега обсъждане на СВЕТОВНИТЕ последици от избора на Фердинанд.

По рядко стечение на обстоятелствата, пред Първата Световна Война България има възможност да бъде БАЛАНСЬОР между световните сили. Особен балансьор, защото НЕ МОЖЕ да ИЗРАВНИ силите, но може или да помогне за бърза победа НАД Турция и Централните сили, или с ВЕЛИКОЛЕПНАТА СИ АРМИЯ да доведе до дълга световна агония преди тая победа. Което се случи в действителност. И тая теза НЕ Е МОЯ. Тя е един от аргументите на Великите Сили за ЖЕСТОКИТЕ условия на нашата капитулация.

Не случайно преди войната Турция особено се интересува дали ще участва България и на чия страна. ТЕ ПОМНЯТ ОДРИН.!!!

В историята по правило няма "АКО". Но всяко правило има изключиния. Известно е жестокото поражение на англичаните от Турция в началото на войната. АКО българия беше СЪЮЗНИК а не враг на Антантата, Турция със сигурност губеше бързо. Огромните сили приковани на Българския фронт, се насочваха срещу "Тройния съюз", който много по-бързо също губеше. Защото Русия нямаше да "закъса" срещу Германия, нямаше да има Октомври и сепаративен мир. В България нямаше да има Войнишко въстание, земеделско управление, 9-то юнски преврат, Септемврийско въстание и последвалата гражданска война до... днес...

СВЕТЪТ ЩЕШЕ ДА Е ДРУГ, "Бел епок" от преди 1914-та, МОЖЕШЕ да продължи с още по добра епоха.

СВЕТЪТ ЩЕШЕ ДА Е ДРУГ.



Тагове:   България,   война,   Русия,   Европа,


Гласувай:
7



1. kvg55 - krumbelosvet,
19.01.2021 12:12
Стамболов го величаят десните заради противоруската му политика. Иначе е набеден революционер.
Добавям : И Чърчил не би мразил неистово България и българите.
цитирай
2. krumbelosvet - Как да не ни мрази Чърчил!
19.01.2021 12:22
Заради нашето присъединяване към Централните сили и Турция, той не можа да влезе в историята като ОСВОБОДИТЕЛ на Константинопол.
Но кой знае.
Ако е имало споразумение Русия да получи тоя град след войната, нашият избор добива съвсем друг смисъл и последствия.
цитирай
3. krumbelosvet - Скулптори и художници обичат да се гаврят с поръчвача.
22.01.2021 00:32
"Каката с кукумявката" на Чапкънов настрана. Вероятно е замислена като подигравка с Партийния Дом, но събитията изпревариха "изкуството"... Погледнете некрасивата скулеста жена с шия дълга като на висящ на бесилото труп...
Струва ми се, най-яркият и НЕСЪМНЕН пример за гавра е от края на соца. Рейгън току-що беше инсталирал ядрени крилати ракети в Европа. Появи се по улиците пропаганден плакат, с ракета насочена към главицата на бебе. Но бебето беше... ПРОТИВНО. Чудех се кой и защо ще рисува противно бебе. Четвърт век по-късно разбрах случайно, че противното бебе е копирано от карикатура на знаменит чужд художник за... раждането на нашия престолонаследник Борис - бебе с чертите на цар Фердинанд. Така някойси европейски художник е изразил отношение към нашия цар, който е внук на френски крал.
Примерите са изненадващо много.
В двора на Правителствената почивна станция в Слънчака, строена по бай Тошово време, се мъдри статуя на жена, коленичила и ниско наведена да пие вода от шепите си. Би могло да е еротично, но не е. Груба селянка на средна възраст със забрадка, с безизразно лице и БЕЗКРАЕН ЗАДНИК. Говореше се, че при откриването на станцията бай Тошо попитал скулптора би ли легнал с такава жена. Авторът сигурно е обяснил нещо високопарно за условностите на високото изкуство. Държавникът си замълчал скромно, а "творбата" стои там до ден днешен, като паметник на... презрения соц.
Ами паметникът на Смирненски, поставен преди 50-ина години край строителния техникум Христо Ботев? Пълничък млад фъстък с най-прозаична физиономия. Скулпторът явно е бил антикомунист и си е отмъстил на автора на "Червените ескадрони". И тая гавра стои до днес, макар че вестник Стършел веднага излезе с епиграма:
Отлично място ми е сторено
Край острия трамваен звън,
Но гледат и се чудят хората,
Туй аз ли съм или не съм.
И нищо. Явно приемащата комисия си е затворила очите, и тя е недолюбвала "червените"...
Има много подобни примери, но стана дълго за коментар.
цитирай
4. krumbelosvet - Да
02.02.2021 09:29
krumbelosvet - Скулптори и художници обичат да се гаврят с поръчвача.
22.01 00:32
цитирай
5. krumbelosvet - Да
21.10.2021 07:09
Скулптори и художници
цитирай
6. krumbelosvet - Стамболов и най-грандиозната катастрофа в историята.
13.08.2022 12:19
Не само в българската история
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953967
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031