Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2020 10:42 - За Сталин през 2018-та са преведени и издадени у нас ДВА американски тома, над 1500 страници, кило и половина
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2710 Коментари: 13 Гласове:
4

Последна промяна: 19.06.2020 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вчера един стар приятел, роден в семейство на евангелисти, ми подари тия два тома, над 1500 страници, кило и половина, труд на учения от престижни американски университети Стивън Коткин (роден вероятно с име Степан в Русия).

НЯКОЙ в САЩ е ИНВЕСТИРАЛ В ТОЯ ТРУД И НЕГОВОТО ИЗДАВАНЕ, и у нас в т.ч. Очевидно е имал ИНТЕРЕС.

Тъй като се съмнявам, че ще доживея да дочета тоя труд по-дълъг от Библията, вземам повод от него да споделя НЕЩО ВАЖНО за ДНЕШНИЯ ден, свързано с личността и ДЕЛОТО на Сталин. Които нямат НИЩО ОБЩО с глупостите на Слави и подобните му за "има човек има проблем" и за тъпия тиранин Сталин.

Принуден съм да бъда кратък, затова избирам два-три кратки но ярки документални епизоди.

При преговорите в Техеран по време на ВСВ между Рузвелт, Чърчил и Сталин, Чърчил задава въпрос, който Сталин пропуска край ушите си. Чърчил мисли, че не е чут и повтаря въпроса си. Сталин отговаря, че НИКОГА не забравя въпросите. Това е буквална истина. Имал е феноменална памет, която е запечатвала завинаги ВСИЧКО възприето. По време на ВСВ е знаел във всеки момент БЪРЗО ПРОМЕНЯЩОТО СЕ разположение на войските, като е стигал до отделни полкове.

При преговорите в Потсдам след 9-ти май 1945-та, той напомня на Чърчил, че Англия държи десетки хиляди нацистки "пленници" НЕразоръжени (готов за бой враг в руския тил)!!! Чърчил панически се защитава, че ще ги разоръжи. Сталин отвръща, че "НЕ СЕ СЪМНЯВА" в неговите намерения. Смях в залата.

И НАКРАЯ НАЙ-ВАЖНОТО.

Много се е говорило и писало за Сталинските репресий и в т.ч. за ОБЕЗГЛАВЯВАНЕТО на Червената Армия непосредствено преди немското нашествие. И за тъпия Сталин, който не слуша десетките предупреждения и игнорира струпването на МИЛИОННИ немски армий на границата със СССР. И за СТРАШНИТЕ руски загуби, МИЛИОНИ убити и пленени, в първите месеци на войната. Възможно ли е такова НЕВЕЖЕСТВО? Възможна ли е ПОБЕДА на такъв невежа след такива загуби?

Нека помислим.

Какво ставаше, ако русите посрещнеха немците на границата и започнеше равностойна война? И особено ако започнеше съветско НАСТЪПЛЕНИЕ на запад. Много естествено, Западът щеше "да повярва", че Германия е знаела за предстоящо съветско нападение и затова е струпала дивизиите на границата със СССР. И вместо анти-хитлеристка, щеше да има АНТИ-СТАЛИНСКА коалиция. И на СССР щеше да се случи КАКО НА НАС след Балканската война - славни победи и позорно поражение ОТ КОАЛИЦИЯ накрая.

Сталин У М И Ш Л Е Н О е избрал единствено възможния, немислимо-страшен но УСПЕШЕН ход - първо страшни позорни поражения, после епохална победа. И понеже не се случва на тая планета да има много хора способни на такива грандиозни ходове, му е била НЕОБХОДИМА АБСОЛЮТНА ВЛАСТ, неоспорима и безпрекословна. И я постига тая власт, НЕ за свое удоволствие, в жестока борба с ярки личности като Троцки.

ПП: Забравих да спомена нещо за връзката с днешния ден.
Англосаксите водят война със света и ГЛАВНО С РУСИЯ.
Наскоро гледах английска версия на "Война и мир". И от това са направили АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА. Например, граф Ростов е представен просто като тъп глупак и мухльо. А той е баща на ГЛАВНИ герои - Наташа, Николай, Петя...
Та от Сталин ли ще оставят нещо свястно? Гледах по Histori английски "документалин" филм за Сталин. Представиха го как умира на пода като куче в собствената си урина... "Развенчаването" на Сталин е развенчаване на Русия - главният им враг ОТ ВЕКОВЕ.
Ние можем да се мислим каквито щем, но за англосаксите сме РУСКА КЛИЕНТЕЛА по много проста причина - без Русия ставаме отново Турция. И те НЕ, не, Н Е
 ни третират като съюзници, а като ПЛЕННИЦИ. Р А З О Р Ъ Ж И Х А ни в интерес на Турция. Падне ли Русия, падаме и ние. Под турско-циганско.


Тагове:   Брюксел,   сталин,   САЩ,   тръмп,


Гласувай:
6



1. morskipesni - Гениалисимус Сталин.
16.06.2020 11:03
Не случайно по време на ВСВ, на въпрос към Чърчил как преминава работния му ден, той казва че НАЙ-ВАЖНОТО което прави е да се моли ежедневно за здравето на др. Сталин. Има приятел от Варна, който на въпрос откъде е - отговаря, роден съм в град Сталин.
цитирай
2. rebu - Чудно,
16.06.2020 11:19
Книгите се мерят на страници, на редове, но който неможе да ги прочете ги мери на кило.
цитирай
3. krumbelosvet - Драги rebu,
16.06.2020 11:35
ТАКИВА книги не се четат лесно. Аз препрочитам Библията вече 37 години и не твърдя, че съм познавач. И други ДЕБЕЛИ книги съм препрочитал, учебниците настрана.
Но да отделя ГОДИНИ за проучване на американски труд за Сталин, вероятно КОРИСТЕН труд, на моите 77 години наистина е невъзможна задача. Голяма трябва да е користта, за да напишеш над 1500 страници, НАИСТИНА тежащи кило и половина, любопитен факт според мен.
цитирай
4. krumbelosvet - Почти непрекъснато в Русия по ТВ вървят филми, в които Сталин е нищожество.
16.06.2020 16:45
Почти непрекъснато в Русия по ТВ вървят филми, в които Сталин е нищожество. Даже физическа прилика липсва. И по-лошо от нищожество. НЕчовек. Толкова НЕчовек, че за щастие НЯМА такива НЕчовеци на света. Злодеи много, но такива НЕчовеци НЯМА!!!
В Русия има МОГЪЩА ПЕТА КОЛОНА, овладяла водещо място в медиите. Предполагам и в специалните служби. Ето защо са били прословутите "Сталински репресии". Чудя се как СЕГА би оцеляла Русия без репресии. Затова е "преградния огън" на западните масмедии срещу сянката на Сталин.
цитирай
5. dobrodan - Адаш........как те не домързя да измъдриш
16.06.2020 21:01
такава простотия, честно ми кажи :)?
Знам, че ще делнеш коментара. Абе човек, писах нееднократно да прочетеш Салимжанов? Ще научиш доста интересни неща.
Стига го велича тоя параноичен алкохолик, стегни се, 2020 година е?
Да, не е човек. Дори няма и точно животно, с което да бъде сравнен.
Като видя възрастен човек да пише такива работи, се притеснявам, ще знаеш.
цитирай
6. krumbelosvet - Драги dobrodan,
16.06.2020 23:31
Мислиш ли си, че не знам ГОСПОДСТВАЩОТО МНЕНИЕ между илитератите в наши дни?
Няма да ти "делна коментара", щото е ТИПИЧЕН за възпитаниците (или СЪ-възпитаните) на Славито, тоя бивш комсомолски секретар.
Кой е тоя някойси Селимжанов, та да го приема за истина от последна инстанция? Ти освен него колко неща прочете?
Имаш ли представа за ОГРОМНАТА Р А Б О Т А извършена в годините, когато СССР е ръководен от Сталин? Русия на морално и материално ФАЛИРАЛИЯ царизъм, става една от двете СВРЪХ-СИЛИ на света, с ядрено и водородно оръжие.
Може ли параноичен алкохолик да победи Хитлер, "със своите врагове да победи врага си" както е казал Чърчил? И да не го е казал, е верно.
Нека висиш тук, под номер 5, като на дъска на позора. Нека ти!!!
ПП: Данке (тенк ю) за минуса. Другият е на гергер. В каква компания си попаднал! Честито.
цитирай
7. dobrodan - Възгледите ми по тия въпроси
16.06.2020 23:56
не се мерят в минуси и плюсове, ще си търсиш минуса другаде. Познай от 50 пъти кой даде технологията на Атомната бомба на СссР? Някой си Салимжанов е писател и драматург, освен това книгата му е философска, познавателна и твърде конкретизираща някои недотам удобни като за теб комуно-божествени аспекти на сталиновото време. Рафис е човек, от когото има какво да научиш. Но ти не искаш да знаеш или да научиш нещо. Ти просто искаш да си прав. Е, не си.
цитирай
8. krumbelosvet - Радвам се, dobrodan,
17.06.2020 00:11
че пред твоите очи СССР е получил ядрените тайни. А оня илитерат Айнщайн пише на Труман да помилва семейство Розенберг, поради непомерно тежката присъда при ТОЛКОВА СПОРНИ доказателства.
Сигурно и тайната на космическите полети са откраднали тъпите раши, за разлика от каубоите, които честно си отвлякоха Вернер фон Браун.
Дерзайте на дъската на позора.
ПП: Та кой освен ПИСАТЕЛЯ Селимжанов е твоя велик извор на истини от последна инстанция?
цитирай
9. dobrodan - Очите му, ушите ми, умът ми. Стигат ли?
17.06.2020 09:15
Аз мога да пиша като очевидец. Не го правя, защото не хванах сталинските времена, а началото на переструвката (1987 г.), тъкмо бяха почнали стрелбите край хотел "Космос" в Масква и кааперативите трябваше да спасяват икономиката.
Гордея се, че ме слагаш на такава дъска на позора. Бил съм и на Алеята на отличника:), малко разнообразие не е излишно.
Ако искаш, мога да ти спретна малък разказ за тия години? От първо лице?
Да не мислиш, че Игор Курчатов (поредният гениален академик на СССР) би се справил с ядрената реакция без чужда помощ :), хе-хе!
Адаш, искам да видя техен автомобил. Техен телефон. Техен МИКРОчип от съвременните. Тяхна пералня. Техен телевизор. Техен, а не краден или произведен в Тайван или Китай. Знаеш ли кога ще стане това........няма да сме живи и двамата и пак не е сигурно.
Недей да величаеш Сталин. Спомням си един младок навремето какво ни каза: ако Хитлер беше превзел Русия, тук щеше да е Раят на Земята. Мисли върху това.
цитирай
10. krumbelosvet - Благодаря, dobrodan,
17.06.2020 09:53
Издаде се, че си ХИТЛЕРИСТ.
И главните ти "аргументи" са "хе-хе" и "един младок каза".
И ми привеждаш "великия" аргумент на разни starforlifе-овци за ТЕХНОЛОГИЧНОТО ПРЕВЪЗХОДСТВО на Запада, което аз като инженер познавам по-задълбочено.
По-подробно можеш да се запознаеш с най-четения ми пост, от 17.11.2017 - "Спор няма - 7-ми ноември загуби научно-техническата надпревара, с важни изключения, но изключения".
А по-кратко, да напомня един спомен на Батето, от изстрелването на нашия космонавт Георги Иванов и Рукавишников. Влиза нашият в залата за управление на полетите и гледа невероятни телевизори и огромни екрани, каквито не е виждал на запад. Пита - откъде е всичко това? Отговарят "Наше". А защо го няма на пазара? В отговор му се усмихват.
Как не се сещаш сам, че след ВСВ САЩ са на върха на богатството и разцвета, а ОБРУЛЕНИЯТ ОТ ВОЙНАТА Съюз още от преди 1945-та започва ИЗТОЩИТЕЛНАТА за по-бедния НАДПРЕВАРА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО. До самият му край. Всичко най-добро отива за военно-научно-промишления комплекс, и МОЗЪЦИТЕ на първо място.
Но ти просто ЛЮБИШ Запада и Хитлер в т.ч. И ИСТИНАТА не те интересува.
цитирай
11. dobrodan - Триенето на аргументирани коментари
17.06.2020 10:24
не прави собственика на блога по-умен?
цитирай
12. krumbelosvet - Драги dobrodan,
17.06.2020 10:26
моля да не ме занимаваш повече с ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ СИ ПРИМЕРИ. Знам ги. Знам и отговорите и вече ти ги дадох. Но ти ЛЮБИШ запада и не фащаш нищо друго. Прочети КРАТКИЯ ми пост от 17.11.2017 - "Спор няма - 7-ми ноември загуби научно-техническата надпревара, с важни изключения, но изключения".
ПП: НЯМА западна страна, която Батето да не е посетил и стоял длъжко, и като спортикт, и като шеф на БНТ. А ти, с великата си "компетентност" не му даваш повече запад от Видин. Толкова ти струват сичките мнения.
цитирай
13. krumbelosvet - Драги dobrodan,
17.06.2020 10:36
Ти само си мислиш, че имаш аргументи. Имаш ПОВЪРХНОСТНИ наблюдения, улични, от които правиш ДЪЛБОКИ изводи. Стига толкова.
Пуснах ти ЧЕТИРИ, четири, Ч Е Т И Р И коментара. И им отговарях. Ти си безнадежден. Изчерпа си лимита и ти изтрих последния. Аз имам и друга работа, освен да преподавам уроци на една от хилядите ЖЕРТВИ на подскачащите сини митинги и на "Гласът на Америка".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1974960
Постинги: 1163
Коментари: 3399
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930