Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2020 08:48 - Българската карма и партийният бяс
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 357 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 11.02.2020 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Няколко години съм работил по темата. Търсих най-точния ракурс, който би позволил съчетание на краткост и простота с пълнота. Поне краткостта се получи със сигурност. Заради тая тема влязох в блог.бг. Това беше първият ми постинг. Той си остава според мене най-качествен. Затова го публикувам повторно след 450 други, леко редактиран. Уви, не е изгубил актуалност
 
Тежки усложнения от партийния бяс, са описани от Гьоте преди два века и от Вазов преди век. Но кой ти помни. Ние мрем от същите усложнения, но си измисляме други причини.  

През 1756г. Седемгодишната война заварила Гьоте 7-годишен[1]. Родният му Франкфурт се разделил на две партии – за и против пруския крал Фридрих Велики. Дядо му бил „против”, а баща му „за”, скарали се и после внукът ходел у дядо си сам. Там слушал хули за любимия крал и вехнел. Поетите, първи журналисти по онова време, разпалвали до истерия възторга и повече омразата. Всички доводи на едната партия били отхвърляни от другата. Всичко било охулено. Момчето загубило вяра в справедливостта, започнало да презира хората и безгрижните му дни свършили. Излекувало се години след войната. Добре, че тя била само седемгодишна.

По-късно Гьоте забелязал[2] подобен синдром у английските поети. Те виждали в Англия само глупост и безумие и затъвали в черен песимизъм! Гьоте подробно обяснява това с пристрастяването на английските си колеги към размяна на отровни партийни сатири в пресата. Добре, че по онова време пресата не била масова.

Вече три десетилетия нашите медии масово бълват партийни омрази.

ЧУВСТВОТО ЗА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, ПРЕЗРЕНИЕТО КЪМ СВОЯ НАРОД И ЧЕРНИЯТ ПЕСИМИЗЪМ, СЪЩО СТАНАХА МАСОВИ и на свой ред  П Р Е В З Е Х А  М Е Д И И Т Е.!!! Свръх-порочният кръг се затвори и ни стегна в примка!!!

Това е откритият от Гьоте синдром на усложненията от партийния бяс (СУПБе - не по-малко от СПИН си струва да се запомни), но сега е масов, защото
сега има масмедии. Може ли да си щастлив с чувство за несправедливост и с презрение към своя народ? Вазов пише[3] „В тая минута, в която всяка партия пуска най-отровните стрели против насрещната, за да я убоде, уязви и погуби, в тая минута, казвам, тия стрели падат и се забиват в тялото на всичкия народ”.

Кукувицата снася едно яйце в едно чуждо гнездо за една година. Там пилците на домакините загиват. Масмедиите започнаха да снасят презрението към своя народ десетки пъти на ден, 365 дни в годината, в милиони домове. Не сме загинали, но посоката е тая. И как да не е, като пак медиите през ден ни поднасят анкети, че сме най-нещастни на света. И измислят причини, които се въртят около униварсалната – колко сме долни. Така можеш да обясниш всяко зло у нас, но ако сме толкова долни, какъв е смисълът да ни има? И медиите услужливо показват факти и прогнози, че се топим като сняг. Пътници!

Но, освен новите технологии, „нищо ново под слънцето”[4]:

„Удар от бич резки прави, а удар от език кости троши. Мнозина са паднали от остър меч, но не толкова, колкото са паднали от език. ...люта смърт е неговата смърт и самият ад е по-добър от него.”[5]. Излиза, че и тук, за тая люта смърт, са в сила първите думи от Евангелието на Йоан, „В начале бе слово”, само дето словото не е Божие. НАШЕ ЛИ Е ИЛИ Е НА НЯКОЙ ДИРИГЕНТ НА МЕДИИТЕ?

PS: Едно зло не идва само. Партийният бяс си има компания, която ще разгледаме едно по едно занапред. За да победиш лошата карма, трябва да знаеш причината. 

PS 2: Партийният бяс и независимостта на САЩ.
Споменатите в поста английски поети, не са били сами. Някой си писател Пейн, разпространява в американските колонии памфлета "Здравият разум", според който всичко справедливо и разумно жадува да се отдели от Англия. Продадени са 120 000 кземпляра, които са минавали от ръка на ръка, 5 години преди победата над английските войски. Този памфлет не е бил някакво изключение. Така е било създадено господстващото настроение. Пак "В начале бе слово"...
__________________________________________________________________

[1] Гьоте, „Поезия и истина: Из моя живот”, книга втора, абзац 2-6

[2] Гьоте, “Поезия и истина: Из моя живот”, книга тринадесета

[3] Вазов, Събрани съчинения, Критика и публицистика 1877-1885г.

[4] Библията, Книга на Еклесиаст или Проповедника, (1; 9)

[5] Библията, Книга на Исус син Сирахов, (28; 20-24)

 Гласувай:
6
01. krumbelosvet - Реших да пренеса и тук коментарите от първото издание на поста.
13.02.2020 21:48
1. alchemist - Много
добър постинг. Жалко че има толкова малко прочити

2. krumbelosvet - Много сте прав!
Скромният автор.

3. atil - Вярно е рaзбирa се. И aко се отнaсяше ...
Вярно е рaзбирa се. И aко се отнaсяше зa 1920 г. или 1930 г. Щеше дa си е съвсем нa мястото. След 1989 г. не е същото, пaтиите не сa същите и едвa ли сa предстaвителки нa бългaрския нaрод. A към днешнa дaтa кaто че ли се нaлaгa дa се върнaт пaк тaм, откъдето сa тръгнaли.

4. batogo - !!!:))) Поздравления!
Има много истина в постинга! За да избегне манипулацията на медиите, които са създадени именно с такава цел, всеки човек просто трябва да наблюдава и мисли самостоятелно върху живота и случващото се в него. Тогава медиите са безсилни, защото те могат да влияят само на хора без критерий и мнение, които ги мързи да мислят и затова чакат на медиите да им обяснят живота, правилното и погрешното.

5. krumbelosvet - Драги Батого,
Благодаря за отзива. Масмедиите не случайно съществуват по света като МАСмедии, не случайно, а защото запълват устойчива НИША в живота на "обикновения" човек, зает с ежедневния си труд, с дом и с ДЕЦА - все СВЕЩЕНИ и не прости дела. Хората, които са полагали тежък труд да учат, да четат, да мислят и да помнят, неизбежно са малцинство и не могат да отменят "обикновените" нито в тези му занимания, нито като ИЗБИРАТЕЛ и др.

6. krumbelosvet - Партийният бяс и независимостта на САЩ.
Споменатите в поста английски поети, не са били сами. Някой си писател Пейн, разпространява в американските колонии памфлета "Здравият разум", според който всичко справедливо и разумно жадува да се отдели от Англия. Продадено са 120 000 екземпляра, 5 години преди победата над английските войски. Този памфлет не е бил някакво изключение. Пак "В начале бе слово"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 635762
Постинги: 681
Коментари: 2179
Гласове: 2124
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930