Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2019 16:32 - И най-добрият човек може да е престъпник с пушенето си
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 850 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 21.12.2019 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Имам приятел от казармата. От 59 години. Заедно пропушвахме. Но аз не пуша от 15 години, а той продължава.

Един от неговите внуци почина около 10-годишен от рядко заболяване на сърцето, неизвестно до фаталния ден в училище. Тогава откриха, че по-малкият брат има същото заболяване, и му имплантираха особен електро-стимулатор за сърцето, който се включва автоматично при проблем и сигнализира за помощ. Той и жена му, също пушачка, обичат детето и то често им гостува, и обича да им помага при ремонти и др. И ТЕ ПУШАТ ПРЕД НЕГО. Даже веднъж видях мерзка картина. Дядо и внуче гледат нещо глава до глава, и струя гъст дим от дядовата цигара влиза право в носа на детето.

Внучето веднъж хвърлило в съседен заключен двор цигарите и запалката на дядо си. Но бабата и дядото НЕ СА РАЗБРАЛИ НАМЕКА! Помислили, че просто проявява пуберска магария и известно време не се виждаха! Тия дни детето пак им помагало у тях и пак получило проблем, сигнализиран от апарата. ПРЕЗ УМ НЕ ИМ МИНАВА, че може да е от тютюна, не, то било вдигнало нещо тежко. Но когато го е вдигало, не са забелязали опасността. И са си пушили.

Бях престанал да им говоря по въпроса, защото е безнадеждно. Лесно ли е да обвиняваш някого, че УБИВА внука си? Но при последния случай не издържах и под сурдинка им напомних мнението си, което знаят. Даже добавих, че и трите дни в които по 3-4 часа им помагах при ремонт, съм имал здравен проблем. Изсмяха ми се!

А тоя приятел е най-кроткия човек. И много човечен. Двама приятели от казармата боледуваха, и той им помагаше всеотдайно. На единия купихме две кила кръв за операция, и това не беше най-големия разход, и ТОЙ беше инициатор за тая помощ...

Една състудентка, след като постъпи на работа забременя и се оплакваше, че колегите й пушат в чертожната зала. Роди мъртво дете. Лекарите й казали, че пъпната връв била увита три пъти около вратлето. Моля да ми простите, не лесно се реших да напиша това, но може да е от полза някому. Нероденото може би се е мятало в утробата от дискомфорта, който е изпитвала майката...

И аз като пушач не съм бил цвете. Вярно, че не пушех в стаите, а на терасата. Не съм знаел, че при това не само нашия апартамент, но и ВСИЧКИ по тая фасада на блока са усещали тютюнев дъх. Сега го усещам щом някой друг запали на някой етаж от блока. Пушил съм на опашка прид магазин, и искрено се възмутих, когато една жена ми направи учтива забележка. Не съм се сещал, че димя на всички. А малко след казармата съм пушил в навалицата, човек до човек, в ниското фоайе в сутерена на киното на Витошка...

Синдромат "Андрей Слабаков", за защита свободата на пушачите, е мощна стихия. Пълната забрана на пушенето едва ли ще има по-голям успех от "сухия режим" в Щатите. Но решително намаляване на дименето е възможно. И държавата е длъжна да ПОДДЪРЖА п о с т о я н е н  Н А Т И С К в тая посока! Главно "мек" натиск, чрез медиите и изкуството, което в Щатите и Европа, а и у нас, ВЕЧЕ ДАВА ЗНАЧИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ! Освен заклетите пушачи, най-мощна съпротива ще окажат КОНТРАБАНДИСТИТЕ, подобно на Ал Капоне в САЩ.




Гласувай:
5



1. rebu - Четете
19.12.2019 16:43
Четете Елин Пелин - в книгата за Ян Бибиян е записано, че пушачът е обсебен от дявола и не самия той, а Сатаната прави злини чрез него, през тютюна. Има нещо такова във всеки пушач.
цитирай
2. vasilisa1917 - .
19.12.2019 18:18
браво, круме, отказал си цигарите! сега ще живееш минимум 100 години!
цитирай
3. vasilisa1917 - .
19.12.2019 18:19
rebu написа:
Четете Елин Пелин - в книгата за Ян Бибиян е записано, че пушачът е обсебен от дявола и не самия той, а Сатаната прави злини чрез него, през тютюна. Има нещо такова във всеки пушач.


а ти чети Библията, там е записано:"Прекален светец и Богу не е драг"
цитирай
4. krumbelosvet - Драга Василиса,
19.12.2019 19:04
Явно сте пушачка и проявявате синдрома на Андрей Слабаков.
Аз не отказах цигарите за дълъг живот, а защото започна да ми се вие свят като запаля. И не съм само аз човекът, който е особено уязвим от тая отрова. А бях страстен пушач 45 години, и за кратко време съм стигал до 3 кутии на ден, и зная ВСИЧКО известно по въпроса, и отгоре...
Знам, че се срещат и столетници пушачи. Това е изключение, като хората устойчиви на СПИН. Което не значи да се юрнем без презервативи...
А народната пословица която цитирате, не помня да съм срещал в Библията. А тая книга съм я препрочитал, някои места над 20 пъти, а всички не по-малко от 3-4.
Едно е БЕЗСПОРНО. Пушачът НАРУШАВА ПРАВАТА НА НЕПУШАЧИТЕ, и на децата, и на бебетата, и на неродените. Знаете го. Защо се противите на истината? Пусти синдром Слабаков.
цитирай
5. krumbelosvet - Деца на пушачи свидетелстват преди два века и сега
20.12.2019 08:30
Бащата но Гьоте пушел у дома с лула. Това се е смятало за здравословно. Но поетът е на друго мнение. В зряла възраст той казва, че пушачът е ЕГОИСТ, който се съобразява само със своето удоволствие. Като непушач, Гьоте НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН за мотивите на пушача, но мнението му е ценен документ КАК СЕ ЧУВСТВА Н Е П У Ш А Ч Ъ Т, особено ДЕТЕТО, в компанията на пушач. Дали случайно, няколко деца на семейството умират невръстни, само една сестра доживява 20 години, и само Гьоте доживява до старост, но цял живот е полу-импотентен.
Мой племенник, единствен син, имаше майка и баща твърди пушачи. Пушиха до последните си дни, единият на 63, другият на 70 години. Но синът им наскоро сподели с мене следното, как се е чувствал той на около 5 годинки.
Връщат се майка му и баща му от работа, баба му си отива, а родителите се затварят в кухнята да си говорят И ДА ПУШАТ, разбира се. Детето жадува за мама и татко, взима една книжка като повод и иска да влезе в кухнята. "О, мама, недей, тука пушим". И не се сещат родителите, че цялата къща вече вони! Синът е непушач цял живот. Като Гьоте.
Гьоте, между другото, като студент заболява от туберкулоза, но семейството му е заможно и успяват да го излекуват. Имали са и късмет, разбира се.
Който до тук не е разбрал, няма да разбере и от повече.
цитирай
6. morskipesni - Пушачът е СВИНЯ!
20.12.2019 11:09
Мога спокойно да кажа, че когато умирисан като циганин "европеец" ми кацне в службата с претенции, 100% му намирам цаката да го пратя за дълго в девета глуха. което значи БЕЗ СОЦИАЛ- ГЕЛД. Ще пуши маскарата, че и от държавата ще цоца? Да, ама не. Шефовете са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО доволни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1973122
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930