Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2019 08:51 - Детски терор по Хелоуин
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 580 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 01.11.2019 06:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Според уикипедия:

Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

image   Произход и история[редактиране | редактиране на кода

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.


Обичаят явно е с общ ИНДОЕВРОПЕЙСКИ корен. При източните народи, тракийски наследници, се празнува НАПРОЛЕТ. А при западните, келтски наследничци, НАЕСЕН. Изглежда, Голфстриймът е внесъл "приплъзване във времето" на общия празник.

А Холивуд направи това приплъзване световно. 

Децата ни, които са израсли с Холивуд
, си приготвят бонбони за гостенчетата. Ние обаче нямаме тоя навик. Ние помним ЧУДЕСНИТЕ МАСКАРАДИ по градовете и КУКЕРСКИТЕ игри по селата за Заговезни.

Колко бързо киното променя нравите!!!

Като бях малък, В СОФИЯ съседите се маскираха и си тръгваха по гости неканени. Носели са В КРЪВТА СИ древния обичай! Пощуряваха от веселие! А по селата палеха огромни огньове и ги прескачаха като поутихнат. Кукерите (старци, бабугери, джамали) отделно.

Връзката на Заговезни със заораването на земята, съм наблюдавал в Карловското село Левски, където сред множеството на площада се движеше маскараден "впряг волове" с рало. И маскираният орач не беше безопасен за околните, ако не внимават - поблъскваше ги и даже ги поожулваше с "ралото" или с "рогата" на "воловете" - майтап!

И тука стигнахме до терора.

Ако сбъркам да отворя вратата на "хелоуинчетата", аз от сърце им се извинявам, че не съм се подготвил. Деца! Но жена ми веднъж не беше в настроение и грубо затвори вратата. И чухме нахакано момичешко гласче "Ще получите яйце по вратата"! И прас, чухме яйцето. Какво да ги правиш, деца, но стана неприятно. Почувствахме се НАСИЛЕНИ, тероризирани!

Изчаках да вземат асансьора и почистих яйцето. Но неприятното чувство остана. ДЕЦА ДА ТЕ ТЕРОРИЗИРАТ В ДОМА ТИ.!!!



Тагове:   заговезни,   Хелоуин,


Гласувай:
6



1. vaquero - krumbelosvet,
04.11.2019 21:31
Поамериканчихме се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1976746
Постинги: 1164
Коментари: 3401
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930