Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2019 11:48 - Джон Стайнбек и диагнозта "Антибългарска мания"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 640 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 26.09.2019 08:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не, Джон Стайнбек не е писал за България, за разлика от Джордж Бърнард Шоу. Връзката му с антибългарската мания е следната:

Преди година търсех един IT-специалист. Знаех адреса и приблизително мястото в София, но на терена се оплетох. Хората които питах бяха учтиви и точни за това, което знаят или не знаят. С изключение на последния, може би, след когото се обърках на 50 метра от целта. Казах това на IT-спеца, защо ли ми трябваше, и чух:

- Така е в България. Всеки говори без да знае!
- Не - викам - Стайнбек пише, че при пътешествие в САЩ  ВИНАГИ е бил упътван грешно от местни хора.

Що ми трябваха и тия думи!
- Не - вика специалистът -  там хората казват като не знаят, а у нас всеки всичко знае!

А сега де! Човекът и на Стайнбек не вярва за Америка, щом трябва да си каже мнението за долните българи!!!

В последната си книга "Пътешествие с Чарли", Стайнбек наистина споделя, че когато по пътищата на Америка е питал местни хора за някой обект, не е получавал отговор който да му сварши работа. Затова аз питах когато считах, че съм в близката околност на целта. Не носех карта, а телефонът не е удобен за всеки мащаб.

Въпросният специалист ДАЛЕЧЕ не е изключение, напротив, типичен пример е. Имам в Блог.бг десетина примера за "антибългарски идиотизми", както ги наричам не-медицински а популярно.

Но проблемът е ТЕЖЪК, НАЦИОНАЛЕН и си заслужава МЕДИЦИНСКО  изследване. Аз бих го нарекъл АНТИБЪЛГАРСКА МАНИЯ С ЕПИДЕМИЧЕН ХАРАКТЕР НЕЗАВИСИМО ОТ ИНТЕЛЕКТА.

Ако един народ себе си не уважава, кой ще го уважава? И наистина, тая мания владее нашите  масмедиите (неумишлено ли?) и вече даже циганите се имат за по-горни от нас. За тях е забранено да се говори лошо. 

Най-кратко, историята на българохуленето е представена за външните хулители - в поста "Перото на Бърнард Шоу - таран срещу България"
от 12.09.2015, а за вътрешните - в поста ""Не сме народ, а мърша..." доказва обратното" от12.10.2015.




Гласувай:
7



1. zaw12929 - Въпрос: Вашето е хвалба, малко н...
24.09.2019 19:25
Въпрос: Вашето е хвалба, малко намирисва на укор!
цитирай
2. krumbelosvet - Честно, Зав,
24.09.2019 21:02
Не разбирам за какво говориш.
Аз говоря за РЕАЛЕН т е ж ъ к проблем, с вековна давност. И със смъртоносно обостряне в наши дни.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
24.09.2019 21:07
Впрочем отрицателните качества си ги има във всяка нация И не се прикриват, обект са на авторите от световна класа-Нущич, Хашек, Гогол,..... нащият Алеко
Не си спомням ,кой американски автор беше, преди години го четох и ме впечатли мнението му за американците, което свойски подхвърляше неколкократно на читателя! Един вид, той е наясно и не му казва нещо неизвестно за него От рода -нали знаето ,колко завистливи са американците ? Честно казано, преобърна ми представите, изненада ме Мислех, че са имунизирани от това качество, всеки гледа себе си и не се интересува от другия Може да се приеме за егоизъм, но все пак е по- добро от изяждащата завист
А той го изтъкваше като основно качество на американеца?
Според мен, има наистина теза, че Алеко оплюва Българинът, но целта му не е тази
Както и на хумористите от световна класа Окаритурявайки недъзите в поведението , те се борят срещу тях, а не им правят реклама Защото никой нормален човек не би искал да изпада в комична ситуация
Разбира се, грозно е да се твърди, че Българите са такива и онакива Особено от второ или трето лице, множествено число Твърдящият го се самоизключва по този начин, той не е такъв!?
Всеки си е индивидуалност, неповторима! Неправилно е да се говори от името на всички , да се слагат под общ знаменател!? И аз машинално съм допускал подобна грешка, признавам си!
Това че 1000 крадат, не означава ,че целият народ, всички го правят?
Че има 100 убийци- народът не е от убийци само И за всичко останало
Съгласен съм, обобщенията, обхващащи цял народ за нещо лошо , са неправилни След като явлението не е масово

Може да се правят , ако преобладаващата част от хората са такива- примерно трудолюбиви, честни, гостоприемни Каквито са били Българите в отромното си мнозинство, преди два века и както са ги описали Ламартин и Ами Буе!
цитирай
4. krumbelosvet - Проблемът е конкретен.
24.09.2019 21:30
Самоплюенето е масово, и всеки ден, и всеки час, се възпроизвежда от масмедиите. Това е съществена част от СРЕДСТВАТА ЗА нашето УНИЩОЖЕНИЕ от външни сили. Който ТОВА не вижда, НИЩО не вижда.
Имаме много емигранти. Нека те кажат има ли другаде такова масирано самооплюване в медиите и мажду гражданите.
Учудват ме "утешенията" на Леон. Той не забелязва ли, че не за хумора и сатирата на Алеко, Суифт, Сервантес и др. става дума, а за МАСОВО ЯВЛЕНИЕ, убиващо ДУХА на цял народ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1954004
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031