Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2018 13:05 - И "Теорията на счупените прозорци" работи за унищожението ни.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 868 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Благодаря на колегата от блог.бг milom, който си е направил труда да публикува статия за тая теория. Ще цитирам един абзац:

Теория на счупените прозорци (broken windows theory) е теория, разглеждаща, малките нарушения на реда не само като индикатор за кримогенната обстановка, но и активен фактор влияещ на нивото на престъпност като цяло. Тя е формулирана през 1982г. от двама американски социолози. Названието идва от примера, който авторите привеждат: „Ако в една сграда е счупен един прозорец и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.”

Трябва да се отбележи като очевидно и практически наблюдавано, че щом малките нарушения се „размножават”, големите ще ги надминат. И че ако нарушенията се показват по ТВ, особено в праймтайма, размножението ще е многохилядно. И даже може да не се ПАКАЗВА, достатъчно е да се КАЖЕ. Здравият смисъл се е съоблазявал с тия неща далече преди теорията от 1982г.

Всички знаем, че ТВ и др. медии с най-голяма охота ни поднасят всякакви дребни и едри престъпления, нередности, злополуки, нещастия и гадости. Винаги на първо място. По пулицъровски. А добрият стар лондонски Таймс е знаел преди 200 години, че няма такава новина, която заслужава да бъде развалена закуската на англичанина. Споменавал съм го много пъти в блога. Сега ни развалят и закуската, и денонощието. Всички големи ТВ даже въведоха в новините си рубрики, в които всеки българо-хейтър може да поднесе нещо гадно с коментар „уникълна държава”, както казват с огромно удоволствие „Господарите на ефира” (да знаят, че всеки път фамилията им пострадва от мене).

От личен опит зная, че не се ли почисти ВЕДНАГА количка боклук изхвърлен не на място, скоро става сметище. И обратно. Още в дълбокия соц, 60-те години, на централната алея на Международната младежка почивна станция край Приморско, някой се беше сетил да сложи през 5 крачки И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ кокетни но не малки кошчета за отпадъци, и алеята ВИНАГИ блестеше от честота.

Още един малък пример. Имах познат склонен към дребни „присвоявания”. Ще изтръгне чужда фиданка, ще навие около кръста си тел от казармата (беше старшина). Той чистосърдечно признаваше, че не посягал преди да научи, че някакъв генерал е крал. Затова у нас преди 10-ти се публикуваше отрицателна информация изключително след като виновният е осъден. Забравихме че това е и ЕТИЧНО, и ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНО. Иначе медиите на практика осъждат някого предварително, опозоряват го и оказват натиск върху съда, и дават сигнал, че ТАКА МОЖЕ. И нешо повече, ако съдът го оправдае, обществото се отчайва и псува съда, а престъпниците са окуражени.

Не знаят ли медиите и ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА НЕ ЗНАЯТ, че задействат ефекта на счупените прозорци? И престъпниците се чувстват в свои води, а клетият честен човек има чувството, че живее в клозета на света.

И ВСЕ ПОВАЧА ДЕЦА ИСКАТ ДА СТАНАТ ЛОШИ, Т.Е. ПРЕСТЪПНИЦИ.

И ТОВА СТАВА ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ.!!!

И НИКОЙ ДАЖЕ  Н Е   Е  П О С Т А В Я Л  въпроса в парламента... 



Гласувай:
3



1. apostapostoloff - Теорийката за счупения прозорец е напълно
17.05.2018 15:20
несъстоятелна. В реалния живот важи желязно правило и то гласи: от кучешки лай времето не се разваля.

В българските медии работят вече само прононсирани простаци, които неуморно и катадневно ни заливат с простотии, но България върви уверено напред и нагоре. От провинциална циганска махала в периферията на Европа България се превърна в център на Европа и Балкански лидер. БВП на страната беше увеличен цели 13 пъти и то само за 20 години!

Това е така,защото от кучешки лай времето не се разваля.
цитирай
2. krumbelosvet - Колега Апостолофф
17.05.2018 17:38
Вашите данни ги има само във вашата глава.
Не можете да излъжете даже децата, защото и те виждат, че каквото тогава е построено, сега не могат го боядиса. А, да, освен чуждите молове и банки, и офисите на чуждите естествени монополи, и др., от които изтича националният ни доход. С който изтича и здравето, и образованието, и лекарите, и сестрите, и голяма част от най-подтотвените ни къдри. А вие се радвайте...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1970608
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930