Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2018 09:26 - "Не му е мястото." Фамозни думи на Симеон ІІ.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 981 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 04.06.2018 17:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Имам автобиографията на Симеон и съм я преглеждал не веднъж. Там ясно личи кога говори каквото мисли, и кога прави политика. Изглежда, благородството го кара да презира неискреността, и да я ползва в краен случай, с видимо отвращение.

Макар че няма висше образование, Симеон има богат жизнен опит, в т.ч. връзки (и даже "служба") със славни и мъдри монарси. Той беше произведен в "алчен реститут и дървосекач", след като изпадна в немилост пред Новия Брат, но това е друга тема. А преди немилостта всичко му се даваше преди да го поиска.

Известно е, че Царят умее да говори без да каже нищо. Умее и да мълчи, и да отклонява въпроси. Той пише, че е възпитан "да не се обяснява" - това срива авторитета на монарха. Тая максима обаче не е царски патент. Моят вуйчо също ни съветваше да не се обясняваме, което не винаги спазвам и май затова не станах "голям човек".

И така си дойдохме на думата. Не помня за какво то питаха ДЪЛГО ВРЕМЕ журналистите, и той все отговаряше, че не му е времето да го каже. Не помня и как времето дойде. Но памня, че когато една журналистка го постави натясно с въпроса "Ваше величество, ето, времето дойде", той със скромен вид пророни "Не му е тука мястото". Желязно но с кадифена ръкавица НЕ ПОЗВОЛИ ДА ГО ИЗНУДЯТ.Винаги се усмихвам с удоволствие при тоя спомен.

А минавам за комунист в блога. Маркс е казвал, че не е марксист. И аз не се смятам за комунист. Имам си свое мнение, основано на това, на което ме е научило природо-математическото образование - строги доказателства и научно доказани факти, които "се връзват" системно с други Факти, колкото повече, толкова по-добре.

А Симеон уважавам и нешо повече - симпатичен ми е тоя човек, който е твърд с царствена скромност и достоинство, и ЛИПСА НА ОЗЛОБЛЕНИЕ срещу политическия опонент.



Гласувай:
3



1. barin - Здравей, krumbelosvet. Царя е в...
06.05.2018 21:31
Здравей, krumbelosvet. Царя е възпитан в дух на царско семейство и като дипломат и политик. Повечето дипломати успяват да се измъкнат, да отклонят въпроса или да дадат общ нищи незначещ отговор. Личи си аристократизма на цар Симеон II.
Поздрави!
цитирай
2. krumbelosvet - Не е това
07.05.2018 20:55
Дипломация, аристократизъм, тия неща не определят дали чавек е честен и ЧОВЕЧЕН. И аз съм чувал всичко лошо, което се говори за него. Даже, че мразел България. Това ще да го е писал някой, който го мрази за нещоси, което си е втълпил.
Ама я си представете кво е да си БЕДЕН ЦАР.!!! Имаш славни роднини, понякога те канят, ТЪРСИШ СИ РАБОТА... Може би страданието го е направило ЧОВЕЧЕН. Сам изгнаник, той е срещал навсякъде ДВА ВИДА български изгнаници - от преди 9-ти, и от след 9-ти. Съчувствал е на всички...
Симеон пише откровено, че ухажвал една шведска висша аристократка, която накрая му казала "Симеон, харесвам те, но ще са омъжа за шведски принц".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1980903
Постинги: 1164
Коментари: 3402
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930