Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 12:48 - Маймуните маймунстват, защото им харесва. Руснаци и българи също.
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.09.2017 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Щом за милиони години еволюцията е създала подражанието у висши животни и мимикрия у по-нисши, значи може да има полза. Хората, и ние в т.ч., подражаваме на по-успелите. Логично. И не е обидно. Защото често успехът се постига не само с качества, но и с късмет и други външни условия – климат, географско положение, случайности. Защо да не бъдат надминати успелите с техните „номера”?

Защо разглеждам паралелно и русите? За да се види, че и по-големите, и даже могъщите, също могат да маймунстват. Но това не винаги е безопасно. За краткост ще разкажа стар виц: Живеел студент в таванска стаичка. Срещу неговото прозорче отглеждали маймуна. Тя пастаянно го имитирала и го дразнела, и той решил да й го върне. Взел бръснача и започнал бръснене. И маймуната направила същото. Но той започнал уж да си реже гърлото. Погледнал отсреща – маймуняка не си реже гърлото, а му показва среден пръст. Ние май има да се учим.

Руското дворянство е говорело френски и е носело френски дрехи. Но това не помогнало на Наполеон. Ами Петър Велики? Крал е ноу-хау и технологии. Като се започне от въвеждането на бръснене и СВЕТСКИ ЖИВОТ, който да събуди нови НУЖДИ, тоя ПЪРВИ ДВИГАТЕЛ НА ИНТЕНЗИВНАТА ИКОНОМИКА, и се завърши с кораби, топове, пушки и патрони...

Сега и русите като нас залюбиха английски. Даже ни надминават. Отбелязвал съм в блога, че те вече не наблюдават и даже на гледат, а МОНИТОРЯТ. И като нас вече нямат земеделие, а АГРОБИЗНЕС, което буквално е същото, но не им напомня мужик и колхоз. А имаха за делови човек кратката и звучна дума ДЕЛЕЦ. Ама някой умен веднага ще се сети, че агробизнес е по-щироко понятие от земеделие, щото включва промишленото обслужване и преработка. Така е. Но в езикознанието е познато разширяването  смисъла на СТАРИТЕ думи. Така езикът се развива без чуждици.

Ще цитирам по памет една мисъл на бащата на Кибернетиката, Норберт Винер: „Някои народи напразно се надяват, че като възприемат нашето облекло и парламентарните ни порядки, ще достигнат нашия технологичен напредък и благоденствие.” Ето, мамму, възприехме дънки, бейзболки, суичъри, партии и изборни циркове, но ГО НЯМА технологичният напредък, напротив, за благоденствие да не говорим. Харизахме си златото и  естествените монополи, и банките, и търговията, изнасяме качествените си храни, а ядем БОКЛУЦИТЕ НА СВЕТА.!!! А Норберт Винер е умрял през 1964г...

Извод: Има подражания полезни или безобидни, има и убийствени. Но първите маже неусетно да отворят пътя на вторите. Подражанието НЕ ОТМЕНЯ мисленето. Напротив, чуждият опит може да е опасен КАТО ВИРУС, СРЕЩУ КАЙТО НЯМАШ ИМУНИТЕТ.
Великият Николо Макиявели е писал преди 5 века, че могъщи държави могат да загинат от малки промени. Тия които постоянно искат от нас "реформи", без да поемат отговорност КАКВИ конкретно, с 5 века ли са изостанали или нас ни бутат 5 века назад?




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1955271
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031