Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2016 20:41 - Елин Пелин, Бокова и "българската завист"
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1850 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 09.04.2017 07:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Във връзка с доноса на Евгени Михайлов срещу Бокова, преди малко по БНТ1 цитираха от екрана "мисълта" на Елин Пелин, че ако България роди гений, той ще е на завистта

Кой е направил световна статистика на завистта, за да докаже, че сме по-завистливи от другите?  Напротив, безброй са фактите, че завист има навсякъде и често по-голяма от нашата. Тия дни съм далече от библиотеката си, затова ще цитирам по памет."Всеки си има завист", казва в Библията Исус Сирах. В тая книга думата "българин" я няма.

Да напомням ли Моцарт и Салиери? Не, ще напомня Ърнест Хемингуей. В неговата биография има толкова завист, колкото няма в цялата ни литература.

Вече съм цитирал в блога едно интервю на... Йохан Кройф. Тоя футболен вълшебник сподели, че когато започнал да става звезда на Аякс, изведнъж забелязал, че спрели да му подават топката. Тогава в Холандия не играе ни един българин.

Но от всичко казано до тук, нямаше нужда. НЕ ЗНАЕМ ЛИ, че хората пратили донос на десетки адреси срещу Бокова, са просто бесни АНТИКОМУНИСТИ, макартисти, които напълно отговарят на крилатата фраза за "диваците и варварите". И няма никаква изненада в доноса. Значи, няма прична, няма и оправдание, да се прехвърли вината на широкия гръб на народа, в т.ч. И НА МОЯ ГРЪБ !!! Откъде накъде! Зарад малка група болни хора 

Но де да беше само тоя случай! В блога съм цитирал и други прояви на синдрома на хулене на своя народ. Сега ще напомня... Яворов, "В полите на Витоша", монолога на Чужденката. Тая дама задъхано проповядва, че в чужбина хората, даже когато убиват, го правят като че със златна игла, а не с дърварска секира, като у нас. Да, така е в чужбина, но в театъра.

Чувал ли е Яворов за лондонския изкормвач? Може би, но не е живял извън България, ако не броим македонските чети и кратки екскурзии по на запад. Яворов греши, но милиони зрители са израсли с вярата в чуждия финес и нашата дивотия. Добре, че ни наводниха английски туристи, та видяхме чужда дивотия.




Гласувай:
8



1. merlin68 - Така е, така е и аз писах преди малко ...
29.07.2016 21:25
Така е, така е и аз писах преди малко точно за това, въпреки, че не Гледах Цонев, той просто е подхванал шлагера на всички наши медии.
цитирай
2. mihala - Алеле, алеле. . . Криворазбраната ...
02.08.2016 17:06
Алеле,алеле... Криворазбраната цивилизация на нов глас. До там ли я докарахме?
цитирай
3. rosiela - Между Елин Пелин, Яворов и Бокова
09.08.2016 23:49
има съществена разлика. Не само баща й е под чертата на морала, но тя си е напазарувала толкова апартаменти в различни столици на Европа, снимани, доказани, неопровергани от фамилията й със също така недоказани доходи, които може би вие се наемате да докажете! Останалото - без коментар!
цитирай
4. krumbelosvet - Към мнение 3
10.08.2016 20:49
Нещо не се връзва. САЩ търпят вулгарна крадла-комунистка начело на ЮНЕСКО. Те изгониха един Блатер и един Платини от футболните федерации, без да са комунисти. Явно изрезките от вестници даже там не са доказателства. А Генералният Секретар на ЮНЕСКО не е длъжен да чете всички вестничета и да им обяснява, че не е престъпник. Който има истински доказателства, да ги даде където трябва. Неопровергаването не е доказателство. НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ АВТОРКАТА НА КОМЕНТАРА НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТИЯ ПРОСТИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ. Но пусти емоции от подскачащите митинги!
А относно Елин Пелин и Яворов, къде съм казал, че имат нещо общо с Бокова? Не съм казал нито пряко, нито преносно. Те са друга тема. Трябва да се чете ТОЧНО, а не на ангро, под напора на емоции.
И накрая, доносът на Е.Михайлов веднага влезе в работа и Бокова е отсвирена. Май е бил поръчан, иначе кой ще го бръсне.
цитирай
5. krumbelosvet - В този пост коментирах едно от последните предавания на Димитър Цонев
23.08.2016 17:23
Токущо научих, че е починал. Бог да го прости. Той внасяше свежа струя на човечност в коментираните теми. НИКОГА НЕ РАЗПАЛИ О М Р А З А. Поклон пред паметта му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1955548
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031