Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2015 09:27 - РОКЪТ - ЕПОХАЛЕН ТЕСТ
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 936 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 22.08.2019 15:13


И безмилостен тест, освен епохален. Тайната на триумфа в няколко реда - свобода и декаданс.

Някои казват, че рокът излиза от мода. Ако е вярно, става много бавно.

Чисто като музика, рокът доказа за N-ти път, че всеки ритъм и стил може да има своите велики шедьоври. Но рокът е повече от музика, много, много повече. Той е самият живот за милиони хора.

Според дневниците „В сянката на човека” на великата Джейн Гудол, при шимпанзетата господстващите самци и техните връстници защитават твърдо монопола си върху вдигането на шум, буйстването и самките. Нарушителите се наказват жестоко, на мига, а на младоците им се крещи, лудува и люби, като на човешката младеж. Тоя праисторически проблем е по-важен от всичко за подрастващите. При хората младежкото буйство беше още по-потискано, тъй като и при възрастните не беше прието, по вековна културна традиция.

Рокът отдели младите в концертни зали и стадиони. Гърмящият ритъм и маниерите на рок-звездите, деца и идоли на следвоенния "бейбибум", ги освободиха от задръжки, и споменатият праисторически проблем беше решен за първи път на планетата Земя!!! После тоя опит се копира от всеки следващ стил. Това е епохална промяна в условията на еволюцията!!!

Традициите на зрелите поколения обаче са изпитана опора за оцеляването на вида и рушенето им може да наруши равновесието с неочаквани последици. Като начало - хипи-култура, секс-революция, ДРОГА, HIV, навирени показалец и кутре... Плюс бира без мяра с метъла и др. А с изчезване на праисторическия проблем, за някои подрастващи изчезат и стимулите за узряване, и те се декласират. Свободата е свобода за полет и падение, а второто е по-лесно. Е, планетата помни изчезването на народи и цивилизации, и продължава да се върти – без тях.

Уж "странично явление", именно ДРОГАТА е основния еволюционен "принос" на рока. Справедливо е даже, като обица на ухото, рокът да се нарича "рок-дрог". Наскоро чух спомени за Ролингстоунс. Как излезли за концерт от репетиционната стая, и с тях излязъл ОБЛАК дим от марихуана. А те са идоли и ОБРАЗЕЦ ЗА ПОДРАЖАНИЕ за хиляди, не, ЗА МИЛИОНИ. А "меката дрога" не върви сама, тя води до все по-твърда... Запомнил съм и разказ на успяла рокгрупа, как пътували с автобус от концерт на концерт, и  бусът вонял, защото вътре ядели, пърдели, пушели и се шибали...

Накрая – един исторически прецедент. На 14-годишна възраст си уших черни плувки с вертикална бяла лента отпред. През лятото на 1957г., на плажа една девойка помисли бялата лента, полу-прикрита с тениска, за нещо друго и се разпищя до припадък, точно както малко по-късно някои девойки пищяха при появяването на Битълсите. Познайте кой съм аз на снимката.

А бялата лента на прлувките и това под нея, изобщо не могат да пеят. Откъде тогава имат магията на рок-идолите?

image 



Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Чудя се
24.04.2017 11:43
Чудя се, как така няма НИ ЕДИН КОМЕНТАР тоя пост, и ни едно отрицателно гласуване. вече повече от година и половина. А гледам какви детинщини, меко казано, развихрят дълги дискусии. А тук става дума за РОК, РОК, РОК... Затова гласувам с палец надолу!
цитирай
2. krumbelosvet - Ко стаа тука?
07.08.2019 14:17
Вече четири години няма коментари, освен моите 2. И палецът надолу е мой. Няма ли да се възмути някоя рок-душа?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1980453
Постинги: 1164
Коментари: 3402
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930