Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2020 04:15 - Делото на Паисий Хилендарски
Автор: bulgares Категория: История   
Прочетен: 3282 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 26.05.2020 04:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За първи път в света думата "славяни" е измислена и написана от Мавро Орбини през 1601г в книгата му "Царството на славяните“.  А кога думата "славяни" е дошла за първи път в България? Дошла е през 1762г. Преди тази година никой в България не е знаел, че е бил славянин и никой роден преди нея у нас не е чувал за нея. Не са чували естествено и измислените "славяни" участвали в битката на Аспарух.  

Как е дошла думата "славяни" в България?  Внесъл я е и разпространил самият Паисий Хилендарски, който през 1761г пътува до Сремски Карловци в днешна Австрия. Както казва Паисий сам за себе си, той не е бил много образован, не е знаел латински и е преписвал активно от руския превод на "Царството на славяните“. Да, ама то не е било просто превод, ами по заповед на Петър Първи е било натъпкано с още много измислици. Дали Паисий е знаел, че преписва измислици не знаем. Мавро Орбини и Петър Първи очевидно са знаели за това и са били наясно, че с измислици представени като истинска история е можело да се контролират мозъците на големи маси хора. Наясно с това са били по-късно и съветските ченгета у нас по времето на социализма, които са имали пълната власт да определят каква история и как поднесена да учат малките българчета, та да се затвърди у тях убеждението, че те са първо братя на руснаците, пък после и българчета. Не случайно, още много простовати българи считат, че патриотизма на българина се измерва с любовта му към Русия и българин който не мисли така не е патриот.  

Та съветските ченгета много настояваха да набият още от рано в главата на всяко българче геройството на Паисий и преди всичко онова "славяни, славяни ...", забравяйки да споменат, че всъщност целта им е била така да пробутат измислиците на Мавро Орбини и Петър Първи. Много българи дори още не знаят кой е Мавро Орбини. Но пък знаят, че са "славяни". Както отбелязахме в другите постове и доказахме на първо място с летописите на Комес Марцелин, българите сме траки и сме живеели по тези земи от много хилядолетия.    

Разбира се делото на Паисий за пробуждането на българите през Възраждането си остава велико, но едва ли трябва да бъде изучавано точно по този начин. Във време когато по света се изучават все повече компютри, физика, химия, биология, английски ... българчетата са принудени да изучават подробно История славянобългарска само защото родителите им са с промити мозъци от времето на социализма, когато съветските ченгета, под предлог че ги възпитават в дух на патриотизъм са им набивали в главите измислици от Мавро Орбини и Петър Първи. Сега, когато Паисиевата история отпадне от учебната програма, тези родители сами скачат като еничари, дори и без сигнал от Москва да стачкуват за да може главите на децата им да се изпълнят със същите измислици с които са пълни и техните глави. Жалка и тъжна история. България още не може да се измъкне от тази дупка в която СССР ни набута преди доста време.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rebu - Малко уточнение
26.05.2020 09:29
Книжката "История славнобългарска" от Паисий, всъщност е памфлет против "славянството" на Мавро Орбини. Това книжле, макар, че стоменава "славяни" не пропагандира, а критикува пропагандата на плъзналите из родината, недоучили по руските училища "Славянофили". В действителност - пета колона на руската лъжа и борци за обезбългаряването на бъдещата Задунайска губерния.
цитирай
2. morskipesni - Сигурно и Черноризец Храбър някак е прочел "измислиците" на Маврото, нали така?
26.05.2020 10:55
Инак нямаше как да ни говори, че Братята Кирил и Методий създават СЛАВЯНСКИТЕ БУКВИ.
цитирай
3. bulgares - Черноризец Храбър говори за СЛОВЕНСКИ букви
26.05.2020 12:38
morskipesni написа:
Инак нямаше как да ни говори, че Братята Кирил и Методий създават СЛАВЯНСКИТЕ БУКВИ.


Черноризец Храбър говори за СЛОВЕНСКИ, а не за СЛАВЯНСКИ букви, което са две съвсем различни неща. Описал съм го зашо 5 постинга назад.
цитирай
4. shtaparov - Другаде се твърди, че "сла...
25.06.2020 09:28
Другаде се твърди,че "славяните" са измислени не от Мавро Орбини,а от някакъв сърбин Вучетич в 1539 г. То е нормално да ги измисли някой заинтересован разбира се- няма да ги измисли непалец или анголец. И Мавро Орбини е бил такъв- от католиците-"славяни",затова е приел "неславянско" име. А Паисий определено не е знаел за лъжите- инак веднага щеше да ги посочи в текста си!
цитирай
5. bulgares - Другаде се твърди, че "сла...
27.06.2020 05:56
shtaparov написа:
Другаде се твърди,че "славяните" са измислени не от Мавро Орбини,а от някакъв сърбин Вучетич в 1539 г.


Измислена е през 1532 от хърватина Винко Прибоевич, ако държим на точността. Но в случая това не е същността на въпроса и понеже Мавро Орбини прави думата известна, за да не се изпада в детайли, често не само от мене, като разпространител на думата "славяни" се посочва само Мавро Орбини.

Аз не искам да хвърлям и най-малката сянка върху делото на Паисий, но съм против да се набива дълбоко в главите на малки деца по този подъл и мръснишки начин, че векове преди Паисий у нас някой се е наричал и е знаел, че е славянин. Това е подход за изграждане на еничари. Хващаш малко дете и му казваш, това не са твоите родители, тези са лоши хора, онези там през девет планини в десета са твоите добри родители и ти трябва да се чувстваш горд ако трябва и живота си да пожертваш за тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgares
Категория: История
Прочетен: 125807
Постинги: 41
Коментари: 207
Гласове: 255
Архив