Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2016 13:43 - Документално и КРАТКО: Класовото разделение и Бащата на Кибернетиката Норберт Винер
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 982 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 24.11.2016 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прадядо ми имал 100 дк земя, двама сина и четири дъщери. Навреме се сетил, че земята ще е малко за децата му.

Първият син се учел добре и около 1906-та година заминал за Белгия, да учи за строителен инженер. Не е било лесно, защото и друго добро момче от селото отишло, но се върнало посрамено без диплома. Нашият си дошъл инженер и веднага го приели в БДЖ. Бързо станал районен началник и заплатата му станала 30 пъти по-голяма от работническата. Оженил се за мома от културно семейство, дали му исока длъжност в София и той построил къща в изгряващия тогава квартал Лозенец.

По късно малкият брат постъпил в Медицинския факултет на Софийския Университет, живял у батко си, завършил и практикувал първо на село, после в Плевен. Сестрите му казваха, че джобовете и чекмеджетата му били пълни с омачкани пари. Лично съм свидетел на чудесата му, стопяване на шипове например, с инжектиране пряко в шипа на разтвор, който след смъртта му аптекарите отказваха да приготват, като нестандартен и опасен.

За голямата сестра имало добра зестра и се омъжила за богаташа на селото, с 200 дк земя. Втората взела небогат търговец от близкия град. Третата, баба ми, взела дипломиран занаятчия-колар. За четвъртата дъщеря бащата бил обеднял след овдовяване и развод с много по-млада жена. Поискал я селският говедар, но и той не я изтърпял, защото много по-лични мъже я заглеждали и заговаряли. Тя остана без мъж и деца.

Братята се обичаха със сестрите си и много им помагаха. Но не можеха да ги въведат в своето общество, разбира се. Класовото разделение се беше случило, макар че и сестрите бяха интелигентни. Те се бореха интелигентно и успешно със земята. Баба и дядо имаха 50-ина декара, от които аз получих 8.

И тук идва ред за... Норберт Винер, бащата на кибернетиката, може би по-велик от Нютон и Айнщайн. Той описва едно свое наблюдение, без да обяснява защо. Вече е безспорно защо, но тук няма място да обясня защо той не обяснява. Ето наблюдението:

Имало едни животинки, които живеели под камъните в реките, но прескачали и под камъните на брега и обратно. Геният разсъдил, че един статистик щеше да запише, че 90% живеят във водата и 10% - на брега, защото преместването им продължава много по-дълго от наблюдението!!! Така стои въпросът и с "обикновените" и "видните" семейства и родове, с богатите и бедните, и даже със "свръхчовека" на Ницше. Имаме пословица "от поп - свирец и от свирец - поп". (Някога попът е бил най-високопоставен на село, а свирецът - най-ниско.)

Наистина, колко са гениите, които имат гениално или поне жизнено потомство? И колко трае величието и на най-великите семейства? Не вечно, това поне е сигурно.

След казаното до тук, което не иде от мене, а от живия живот и от гения на Норберт Винер, та след като е разбрано това, колко струва високомерието на славните и богатите? И ще спечели ли човешкият род, ако осакатяваме от глад и болести масите?

Гениите, славните, богатите и "обикновените", са необходими и ценни за човешкия род, но понеже поне гениите, талантите и блестящите предприемачи са малцина и са свръх-полезни за всички, няма да обеднеем, а напротив, ако имат по-добри условия да творят за общо благо.

Бог не е сгрешил, като е направи хората различни. Не е сгрешил и когато в библията стотици пъти защитава сиромаха, без да лишава от уважение праведните и човеколюбивите между славните и богати хора.



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1970794
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930