Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2016 10:48 - Айнщайн и новият световен ред.
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 1266 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 29.06.2018 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И най-мъдрият си е малко прост, а Айнщайн си е мъдрец. Той има куп готини афоризми, и във всичките има обобщения. Но един от тях е "Всички обобщения са грешни, включително и настоящето".

Ето обобщения против военните:
"Най-лошата страна на стадния живот - това е военната система, която аз ненавиждам. Това бедствие за цивилизацията трябва да се унищожи възможно най-скоро. Героизмът по команда, безсмисленото насилие и безумната глупост, наречена патриотизъм - мразя ги от дъното на душата си."
"Презирам всеки, който с радост марширува в строй под звуците на военна музика. Такъв човек е получил главният си мозък по грешка, защото гръбначйният несъмнено му е достатъчен."

Цитатите са от книгата "Алберт Айнщайн. За вселената и човешката глупост. Афоризми." изд. ФАМА, София, 2011г. Нямаше как да проверя първоизточника. Като съдя по една биография обаче, тия мисли не е изключено да са точно предадени.

Първо, маршируването и, по-общо, строевата подготовка, има исторически произход. За римските легиони е било въпрос на живот и смърт да се престрояват по време на сражение в различни формации, според обстановката. По време на упражненията е забелязано, че същите имат и страничен положителен ефект - затягат дисциплината, повишават авторитета на командването и възпитават колективен дух, необходим в боя. Затова до днес има строева подготовка, вече недостатъчна даже в гвардията, като се съди по нейната непохватна "строева стъпка". Затова е най-добре тая стъпка, възприета от русите, а те от прусите преди над 200 години, да отпадне, но това е друга тема.

Айнщайн е пацифист. Но с появата на Хитлер разбира, че е възможна само военна съпротива. И геният на физиката гради недоказуема хипотеза: Казано накратко, националните държави да се разоръжат, а една международна организация да има военната сила да налага мир. Понеже това е практически невъзможно, ООН създаде възможното, което явно е недостатъчно. И най-силната държава се зае да поеме ролята на световен жандарм, не само със старите грубо-силови методи, разбира се. Но кой сега ще защитава интересите на другите нации? Те увисват на добрата воля и компетентността на Господаря. Ами ако след поредните избори пострада и добрата воля и компетентността? А има и преврати...

Накрая съм длъжен да кажа, че връзката на Айнщайн с новия световен ред, е много по-слаба, отколкото на Норберт Винер (неволно заложил научно-техническия фундамент на днешната война) и, главно, на банкстерите, които се готвят да оглавят "новия световен ред".

ПП: Дали не се е досещал Айнщайн, че МНОГО, фантастично много ПАРИ, ще са нужни за една международна армия с глобални функции. И че такива пари могат да дадат само световните БАНКЕРИ? Гласувай:
4
01. zaw12929 - Няма световен ред без религия, а...
24.07.2016 09:23
Няма световен ред без религия, армия и семейство, а мъжете са гръбнакът и на трите- създава и ЧЕТВЪРТОТО- бъдещето на света- децата и трябва да го опазва
цитирай
2. zaw12929 - Я, инженери!? Какво е общото на ...
24.07.2016 09:31
Я,инженери!?
Какво е общото на понятията инжекция и инженер?
Толкова различни с/а Инжекция- е впръскване лекарс
тво в тялото на човек(живо същество),инженер-специ
алист,висшист,образован да ръководи и създава техни
чески кадри и средства.Казано от първооткрватели на специалността-лице,внедряващо новости в снагата на човечеството,на неговата цивилизация.
Бистри умове сезират нужда у хората да се инфектира
да се инжектира напредъка,да се впръсква техническо знание и лекува човечеството от невежество,да се обо
рудва с нови и нови технически средства или да нами
ра сам решения,като начин присъщ на всеки човек,ре
шил се да се замисли,да приложи знания и опит.
Инженерът е проектант,технолог,химик,минен,винен
строителен специалист.

Цивилизация, според тълкователния речник е
степента на обществения и духовен развои, на материална и духовна култура. За всеки етап е различна. Тя е плод на умствената дейност, цел да се приспособяват, да се формират природни елементи по начин, да служат по добре, като инструменти, оръжия, жилище, храна или забавление. Слагайки началото на първата цивилизация, човекът се отделя от стадото на животните.
Цивилизацията днес е сумарния резултат от интелек
та на всички поколения хора, съществували на земята
и най точно мерило за развитието на умствените
способности. Едни човеци изобретяват едно или друго техническо средство, правят стъпки или крачки на прогреса, други ги видоизменят, всички останали ги възприемат и земния свят прави първа или поредна крачка на възхода си, което е един неспирен процес.
Докато животните продължават по един и същ начин
да оформят леговищата си-погледнете в пчелина, там все по един и същ начин оформят питките, зареждат с мед клетките, при строго разпределение функциите на всяка една пчеличка, а те достигат стотици хиляди на брой в съвременните конструкции,направени от човек кощери. За да има мед и поколения, трябва да има ред.
В кошера е природно написан и начертан-имат майка, която снася яйцата си в нарочно направени клетки с големина, предопределяща раждане на нова майка, на пчела работница или търтей. Ако майката няма достатъчно яйца,залагат клетки за нови и нови търтеи, които имат задачата да оплождат и не са заслужава да се кичат с етикета на мързеливци,
защото,те са пригодени , назначени от природата да правят само това. Така има ред и хармония и общ
резултат от дейността на всички.
Ако в един миг по свръх естествена сила земята се превърне в пчелин, където всеки човек има предоп
ределена от раждането си функция, като пчела от
кошер, защото силата е начертала всеки миг от живота му то ще изчезне всяка мисъл от главите на хората и способността да се създават, да се раждат интелектуални продукти-художествени и технически-няма да има никакъв възход или напредък. Няма да се рисуват карти ни, да се композират песни, да се пишат стихове, да се строят къщи, пътища мостове. Бог е мислещата за всичко особена материя или душа и понеже никой не е виждал образа му, остава да съобразим, че човекът, кой то се е появил, променил, като се научил да върви изправен, да мисли и говори все още е в етапа на ембрионалното си развитие в плацентата Земята, подобно на всеки зародиш в майчината си утроба. Но Бог е създал човека по свой образ и подобие, а не, като копие на пчелен кощер- вече има такъв да дава мед.В един миг Бог праща по свой си начин един, направен по подобие на човеците свой син-Христос, за да инициира мисли за доброто и злото, за солидарността и взаимопомощтта.
Бог е един а религии,обреди, начини за почитане са много и днес продължават да се създават, като секти и в известен смисъл такава била целта на създателите на една или друга религия- превръщане верующите в
послушници, които завоюват нови и нови територии,
създават нови и нови блага, ползувайки само трохи, за да преживяват и имат сили да служат като работните пчелици в кошера, лишени от човешки права, освем едно, да работят, да се подчиняват на господарите.
Това не е била целта на създатела-не само, че не лишава от мисли, но създава условията именно в човешката глава да растат умствените способности на човечеството.
Бог,природа, създаде, съществува непоклатимо от грешните ни представи и понятия.
Учителя може да нашари с червено сбърканите ученически задачи, човекът трябва сам да поправя грешките си и той непрекъснато го прави. Като сменя едни научни хипотези с други. В религиите, това почти не се прави, поради което изглежда,че влизат в противоречие с моралните и други норми. Но не е така. Точно религиите съхранявайки каноните, притчите носят на съвременността и мъдростта на вековете, затова, че и при други цивилизации и социални отношения най неизменна си остава мерилото на доброта и уважение между хората
Създателите на религиите смесват задачите и
заедно със задачата, как да се служи на Бога, като се възпитава доброта, взаимно уважение, налагат и норми които не са нищо друго освем правила на държавно устройство. За да се представя участта на роба, властта на управляващите, като безспорен божи дар. В това отношение функциите се променят
Сега у нас има мюсюлмани,но мюфтията не се назначава от управниците на държавата и вярващите не се отнасят с дозите надменност,описани в посоче
ното интервю от 1639 година,.
Наличието на камикадзе по света, инструмент на тероризма доказва че живеят фундаменталисти, които не само вярват, но и действат като в средновековието.
Всяка религия изживява по рано или по късно своя период на неудържим деспотизъм над хората,
Обявявайки религиозните си норми за единствено валидни, достатъчни и задължителни познания. нанася вреда на науката и човешките права.
Преди да обявите,че мюсюлманството е деспотична религия, защото лишава жените от човешки права, забранява на всички, да правят или се радват на скулптури и картини (талибаните разрушиха паметници на културата) си спомнете за големите кръстоносни походи от средновековието на християнска Европа, срещу мохамеданския Изток! И още-за кладите, анатемосването на Галилей, на Джордано Бруно и Ян Хус, начертали най широките стъпки на прогреса. Сигурно е, християнството,което гори на клади светлите умове на познанието има много трески за дялане с което предизвиква атеизма.
Негласното сега признание на науката трябва да стане публично. За да овладее отново религията правото да възпитава доброта, като даде правото на науката да насажда знания, да изпълнява най-висшата човешка и природна цел-опознаване и овладяване на цялата природа с благословията и добротата на Богове. Други са днес условията и всички трябва да се съобразяват. Учените отхвърлят геоцентризма, признавайки, че земята не е център на вселената, и религиите трябва да признаят хелиоцентризма на науката, която да осветява пътя към доброта. да напътстват и водят човечеството към хармония,към тайните на света, за да стигнат човешките знания обема на Божиите и се превърне човека в истинско божие подобие.
КОЛЕГА- ГНЕВЪТ Е ЛОШ СЪВЕТНИК ЖЕЛАЯ ВИ НАСТРОЕНИЕ!

цитирай
3. krumbelosvet - Благодаря за мненията.
24.07.2016 11:28
Когато писах, че някои народи ""увисват"", се въздържах да не добавя един лаф на Петър Увалиев - "като на комар ташаците". Виждал ли е някой тия ташаци? Колкото се виждат отвън нашите проблеми. Жив и здрав и хубав ден !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 651702
Постинги: 686
Коментари: 2186
Гласове: 2140
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31