Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2016 18:40 - Баста на измислиците за Македония, коминтерна и Димитров
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 2019 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 18.07.2016 16:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наскоро научихме, че по време на Балканската война, европейската преса е обсъждала сериозно възможността България да превземе Константинопол. Сигурно е обсъждала и какво ще става след това. В едно писмо от същото време Максим Горки споделя "Дали на мощна България не е съдено да обедини Балканите, както Пиемонт обедини Апенините?" Това е близко до ума и Горки, роден в българските райони на Русия, едва ли е бил изключение с тия мисли.

А какво означава обединени Балкани със столица Константинопол? Означава нова империя вместо Турската. Естествено, великите сили настръхват. Русия също, макар че другите велики смятат България за руски проект и сателит. Понятно - едни обединени Балкани ще имат силата да защитят повече независимост и от Русия. По онова време всички смятат Турция за "болният човек", за пътник. Но тя се оказва по-изгодна за Запада като преграда за Русия, отколкото би била една нова, жизнена и амбициозна империя, по-вероятен съюзник на Русия отколкото османлийте, разбира се.

Обединените Балкани или поне обединена България се оказаха невъзможни - старите империи имат интереса и средствата да не го позволят, и не го позволиха. Русия също, и Съюзът в т.ч. - преди Сталин, при Сталин и след Сталин. Ролята на Димитров по този въпрос е пренебрежима.

Коминтернът е съветска структура, фактически подчинена на Сталин. Инакомислие или съпротива са невъзможни - мнозина чужди комунисти в СССР са репресирани, в т.ч. и Лайпцигските колеги на Димитров - Попов и Танев. Димитров не си е правел илюзии какво го чака, ако опита солова игра. И наистина, когато вече като премиер на България Димитров се изказва за Балканска федерация, на другата сутрин вестник Правда остро го критикува, а всички знаят, че това е гласът на Сталин. Димитров публично признава, че е сгрешил. По онова време никой на света не може да отмени решение на Сталин за Източния блок.

Като че ли сега някой може да отмени решение на САЩ в НАТО.

На каква цена цар Борис 3-ти, с риск за главата си, не прати войски на източния фронт? Прати окупационни войски на Балканите, позволи за немците да печатат левове, обяви война на Англия и Америка и докара бомбардировки на София и провинцията. Това сега се нарича "обединение на България" от царя обединител. 

Накрая, да напомним Макиавели. Той съветва владетелите, когато искат да завладеят една земя, да подкрепят втория по сила в нея срещу първия. Така вторият ще победи и ще бъде принуден да служи на чуждия владетел. Това беше направено срещу България от Великите Сили. Беше създаден вторият по сила - Югославия, но когато тя реши, че може да не служи на Запада, беше раздробена. Сега първа локална сила е Турция...

Махленските страсти на Ванче Михайлов е време да си починат в историята. Голяма е заслугата на днешния българомразец Кеворкян, че на времето взе интервю от тази историческа личност. Две важни неща съм запомнил от интервюто. На въпроса дали ВМРО се е занимавала с терор, Ванче отговори, че терор е да избиеш цялата фамилия, а той не го е правил. Много интересно беше и мнението на този антикомунист №1 за комунистите. Той каза, че познава хората и не вярва, че могат да бъдат съзнателни братя, както си мислят комунистите. Лоши комунисти, ей, токова долно мнение за хората...




Гласувай:
4



1. jelezov - Гласувах положително, въпреки че ...
18.07.2016 01:40
Гласувах положително, въпреки че не съм съгласен с някои формулировки. Например с тази: „Т. нар. Коминтерн е съветска структура, изцяло подчинена на Сталин. Инакомислие или съпротива са невъзможни - мнозина чужди комунисти в СССР са репресирани, в т.ч. и Лайпцигските колеги на Димитров - Попов и Танев. Димитров не си е правел илюзии какво го чака, ако опита солова игра.
1. Тук на местоименният израз “така нареченият” е придаден ценностен смисъл, т. е. изразява, осъзнато или не, негативното отношение на автора към Коминтерна.
2. Така мислят всички антикомунисти и/или русофоби. За тях това е истина, доколкото изразява привидното. А то е толкова истинно, колкото са истинни убежденията например на средновековният човек, че Земята е плоска или, че причина за съмването е кукуригането на петлите. Привидно Сталин, като действителен вожд на съветския народ, а след ВСВ и на прогресивното човечество, действа само в интерес на СССР, а фактически действията му са съответствали на моментните и дългосрочните интереси на човечеството и то често против мимолетните интереси на СССР. С това неговата политика се различава принципно и абсолютно от политиката на всичките империи, в т. ч. и на Руската.
цитирай
2. krumbelosvet - Колега Железов, постът е насочен основно към
18.07.2016 16:20
върлите антикомунисти, които до ден днешен смятат, че само ако се изтребят комунистите, има управия. В интерес на краткостта, съм избягвал детайлите, като този например, че Сталин не е това, което знае Слави Трифонов - "Има човек, има проблем...". Но, понеже във Ваше лице постът е прочетен и от ляв четател, ще премахна буквите Т.Н., защото наистина имат неточен емоционален привкус.
цитирай
3. bojil - Съзнателни братя могат да бъдат ...
24.07.2016 16:20
Съзнателни братя могат да бъдат само съпартийците-управници и другарите по чашка: останалите го могат само ако са от една обща религия и имат общ враг срещу себе си. Е,също и ако са Български патриоти.
цитирай
4. krumbelosvet - Съзнаъелни братя могат да бъдат
24.07.2016 18:57
МЪДРИТЕ, хора, които , ако са мъдри, са честни, добри и любещи, особено любещи децата, като Исус.
А, пропуснах, Братя могат да бъдат и хората ПОД ВЛИЯНИЕ на мъдри хора, т.е. може да бъде и цял народ Дай Боже.
цитирай
5. hranislav - Интересна статия
18.06.2018 00:07
Научих от къде идва идеята за "България - Пиемонт на Балканите".
Вярвам, че хората могат да бъдат съзнателни братя, но това не мисля, че ще се случи скоро. Вярвам обаче, че в тях е заложен свише потенциалът да станат такива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1972582
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930