Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 19:10 - Свети Тривелий - Български
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 5510 Коментари: 15 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Във Верона, един от емблематичните италиански градове, свързан с любовта на Ромео и Жулиета, има нещо не по- малко значително от тази изгаряща  и унищожителна любов! До голяма степен украсена от Шекспир , а  и от съвременниците с добавения към къщата балкон

Само ,че на този факт учудващо не се отдава заслуженото и то от нас!?

Има една икона,  посветена на свети Тривелий, спасител на Европа! Спасител от арабите! Представен е , заобиколен от владетели на дребни тогава държавици, дали по късно началото на днешните Европейски величия!

Кой е този Тривелий, това е латинизираното му име?
Въпреки, че има разнобой сред нашите историци, някои считат ,че е Борис Покръстител, няма съмнение, че става дума за Вторият ни по ред владетел на Дунавска България!
Тервел!

Интересното е, че излиза, че той е християнин и то католик-  образът му  присъства на католишката икона от Верона!
Впрочем, това ,че Българите били езичници може би е мит, като много други Кубрат е християнин, Тервел също, явно не можем да мерим с днешни критерии или аршин случващото се тогава

Кой е Тервел?
Биографията му е доста объркана, няма даже твърдо установени дати на периода ,в който е бил Български владетел Счита се, че е син на Аспарух!, продължител на делото му за укрепване на Българската държава Когато Юстиниан Втори, Безносия, бяга от Крим, където е заточен след свалянето му от власт, на път за Константинопол търси помощта на Тервел, да си върне трона  И получава и двете неща
В знак на благодарност Юстиниан,дарява в лицето на Тервел богато България, а самия него обявява за кесар Това е нещо нечувано, равнява се на обявяването му за съимператор, при това той е чужденец?! Не е плод горното на нечие " творение" , има медальон с образа на Тервел, където е изписано, че той е кесар!

След това, явно размислил, Юстиниан се отметва и обявява война на Българите Но е разгромен при Анхиало и принуден да подпише  нов договор, с който потвърждава всичко, дадено преди това на България!

Нещата не се променят особено след убийството на Юстиниан Когато арабите нападат Константинопол с огромна армия през 718 г. , ромейския император търси отново помощта на Тервел
И войските на Тервел унищожават арабите и по този начин спасяват и империята, и Европа от арабското нашествие Целта е била, двата клона нашественици, този от Испания и другият от ИРИ да се срещнат и цяла Европа да стане...арабска!

Именно този факт е отразен във Веронската икона! Спасяването на Европа от арабското нашествие от Българският крал Свети Тривелий!
Да , крал го нарича и Паисий Крал е типично западна титла, независимо от мястото й във владетелския регистър Явно на запад считат Тервел за такъв! Тя е и по- късна титла, явно е свързана с Карл Велики, както август и цезар с конкретни велики владетели!
След това Тервел, неизвестно на коя дата , се оттегля в манастир и приема прозвището Теоктист- богосъзидателен! Поради редица съвпадения, някои считат ,че Борис приема име  Тривелий или Требелий  при оттеглянето си в манастира Но фактите, включително и артефактите са неоспорими,  Свети Тривелий със сигурност е Тервел!
Много неясноти има в нашата ранносредновековна история И за да не обвиняваме, неоснователно в случая , запада в опит на присвояване на нашата история, защото не се посочва кой е Свети Тривелий, нека го отдадем на неяснотите в историята

А пък в античността нещата  в историята са под гъста мъгла
Който смята ,че всичко му е ясно в нея, жестоко се лъже и мами!

Колкото и да е изненадващо, имаме владетел Светия , далече преди покръстването, обявен за такъв и от запада!



Гласувай:
36


Вълнообразно


1. mt46 - Поздрав!...
19.05.2016 19:58
Може би са малцина съвременните западни историци, които признават и отбелязват значението и приноса на България през Средновековието...
цитирай
2. rustam - Е, как да е "католик" светецът, който е на фреската,
19.05.2016 20:33
без значение дали е Тервел, или Борис. В 8-9 век не съществува деление на католици и ортодокс. Църквата е единна. Освен това е изобразен монах, при това, с явни белези, че се е отказал от короната. На това описание отговаря само Борис.

И въобще не е "мит", че българите са били езичници, защото са запазени десетки документи за това как българите са измъчвали, екзекутирали и горили на клада християнски епископи, монаси и свещеници по Тракия.
А, и това "католишка" е като "облякана". Католическа се казва.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря ти Марине за отзива!
19.05.2016 20:49
Прав си!
Но вината е на западните политици! Те са в основата, а историците се водят от политиката!

Хубава вечер!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Не съм много съгласен, рустам!
19.05.2016 20:55
rustam написа:
без значение дали е Тервел, или Борис. В 8-9 век не съществува деление на католици и ортодокс. Църквата е единна. Освен това е изобразен монах, при това, с явни белези, че се е отказал от короната. На това описание отговаря само Борис.

И въобще не е "мит", че българите са били езичници, защото са запазени десетки документи за това как българите са измъчвали, екзекутирали и горили на клада християнски епископи, монаси и свещеници по Тракия.
А, и това "католишка" е като "облякана". Католическа се казва.


Църквите де факто са отделени и преди схизмата Едната си има патриарх, другата папа Защо Борис кореспондира и с двете църкви, както и Калоян след схизмата, ако те наистина са едно?
Борис не отговаря с нищо на " Спасител на Европа" Нали за него е обявен ,както казваш монахът за светец!
Моите сведения за тази икона са, че Тервел там е представен като крал, някакъв западен, не Български, които е спасил Европа от исляма тогава
Ако разполагаш с някаква друга фактология или снимки, изложи ги!
цитирай
5. litatru - Здравейте!
20.05.2016 06:54
Винаги с уважение към труда, положен от останалите блогъри!
Поздрави и сбогом - Литатру!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Поздрави, Величке!
20.05.2016 10:40
litatru написа:
Винаги с уважение към труда, положен от останалите блогъри!
Поздрави и сбогом - Литатру!


Благодаря ти, че оценяш труда ми!
Не е това ,което замислях, избързах с него, по друга причина, но и така не е удар в празно пространство!
Какво се крие зад това сбогом, каква е причината!
Ако е предстояща изложба, желая ти успех!
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Спорят за диоцеза, затова корес...
20.05.2016 18:15
Спорят за диоцеза, затова кореспондира с двете, не са отделени все още, въпреки че при Борис има една схизма ама е малка и повече политическа. Голямта схизма вече е догматична и има отношение към символа на вярата, ипостаса и цялостното богослужение. Патриарх и Папа е едно и също. Папата е патриарх. Има пет патриаршии - четири основани от апостолите - Йерусалим, Рим, Александрия и Антиохия и една столична, приравнена към тях - Константинополската. И петте имат отношение към делата на вярата и ранговете на останалите църкви преди схизмата (сега, за да се признае българската патриаршия, примерно в ново време, отново се иска разрешението на Вселенския патриарх, Йерусалимския, Антиохийския и Александрийския - православните).

Българският въпрос и въпросът за българското покръстване по-късно, кой ще управлява духовните дела и т.н. са предмет на уговаряне между Рим и Константинопол, защото половината от епархиите в България са на подчинение и са в единия диоцез, другата в другия. В едните се служи на гръцки в другите на латински. Разговорът на Борис и покръстването не е свързано с догматичен спор, а с това, кой да е предстоятел на българската църква - първоначално е Рим, после е Константинопол. И понеже Борис вижда, че то е едно и също - защото подчинението означава патриарха (папата), да ти определя архиепископа/кардинала и епископата да е подчинен на него - България е първата държава в Европа, която започва да води борба за "национален диоцез" и в крайна сметка при Петър той е признат и като ранг и като функции и като правомощия - вкл. да помазва императори и да е съборен (т.е. да си избира патриарха) и да си назначава епископата и да си има свой богослужебен език. Т.е. появява се шестата патриаршия в християнския свят призната, която си остава такава до падането на ПБЦ, схизмата е след това и след това, вече Калоян търси възстановяване на правата на църквата във вида, но и според богусложението и промените в него.
цитирай
8. pvdaskalov - * ! *
20.05.2016 18:41
"Който смята ,че всичко му е ясно в нея (античността - б.м.), жестоко се лъже и мами!"
Най-сърдечни поздрави и благопожелания към предстоящия голям празник, Ваньо!
П и е р
цитирай
9. germantiger - ...
20.05.2016 19:27
1. mt46 - Поздрав!...
19.05 19:58
Може би са малцина съвременните западни историци, които признават и отбелязват значението и приноса на България през Средновековието...

Тчоно обратното - на запад мълком или не мълком Тервел е почетен вкл. с книги, на изток 45 годиуни за Карл Мартел Чука се мълчеше "шепешком"!

Тервел Наистина велик мъж, лидер и владетел и действително възспрял арабите – факт.
В „същото” време на запад обаче майордома на франките Карл Мартел „Чука” разбира арабите при Поатие!
Двете победи вероятно спасяват Европа, но... НО!
Византия според тази логика спасява Европа поне 8 пъти – това българските боклуци не признават и дори нер отварят уста и то тази Византия която докато се бие с араб и селджук в мала Азия търпи удари в тила, в гърна именно от българи (за което те НЕ трябва да бъдат винени – борба, държави, история).
Кой българино спасява Европа – ти веднъж с Тревелий (след чиято победа арабската обсада все пак продължава няколко месеца, да – след българската ти победа също – не знаеше ли това българ?!) или Византия спасила според твоята логика Европа пъти повече?
Кой българче спасява Европа – онзи в юга на Франция и запада или ти на Балканите се пишеш за спасител на западна (забележете на западна) Европа.
ЗАПАДА Е ПРИЗНАЛ ТВОЯ СВЕТИ ТРЕВЕЛИЙ С ПРАВО, А ЗАЩО ТИ НЕ СИ ПРИЗНАЛ КАРЛ МАРТЕЛ? Защо ти българино твърдиш, че някой ти е длъжен на запад, но ти не белиш дума за онзи другия, които все пак запада е признал?
цитирай
10. leonleonovpom2 - Благодаря ти, приятелю Пиер!
20.05.2016 20:20
pvdaskalov написа:
"Който смята ,че всичко му е ясно в нея (античността - б.м.), жестоко се лъже и мами!"
Най-сърдечни поздрави и благопожелания към предстоящия голям празник, Ваньо!
П и е р


Добре ,че има доброжелателни хора като тебе в блога, че иначе ще заприлича на зоологическа градина, по - точно - на зверилник!
Хубави празници и на тебе , приятелю Пиер!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Там е работата, че ние не сме пост...
20.05.2016 20:47
Там е работата, че ние не сме поставили на нужното място и нашият Тервел, Германтигър!
А за признаването на Тервел от западните историци, то едва отскоро става факт Доскоро се е митичен крал Тривелий, не се е уточнявала националността му, считал се е за някакъв западен крал
Какво да се прави, мътни времена!
Но за това обвинявам не западните, те първи разкриват Българския произход на Тривелий, а Българските историци
Ами напиши един материал за Мартел, нямам нищо против, с удоволствие ще го прочета!
Въпреки, че независимо един от друг Тервел и Марто решават проблема
Относно ИРИ ние не можем да имаме никакви скрупули!
Аз никак не съм убеден, че ние сме узурпатори на ромейски земи Да , според историята ни , така излиза, но тя не е истинската
Това отъждествяване на Византия с Гърция също много издиша при броящи се на пръсти императори- гърци и при десетки такива- траки!, и то в началото на съществуването й!
Но това е друга тема
Общо взето Византия е действала подмолно спрямо нас и в повечето случаи е получавала заслуженото
С нищо не сме й задължени, за някакква добрина например!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Благодаря, Анонимус!
20.05.2016 20:59
Не съм вещ, дори напротив, невеж съм в църковните въпроси, приемам обяснението! Общо взето в изложението този въпрос съм го подминал, в коментарите стана въпрос за католишката икона и за обявяването та Тервел за светия от Рим
цитирай
13. barin - Здравей, Лео
20.05.2016 21:01
Само да допълня, че научих кога е св. Тривелий Теоктист- 4 септември. Има в с. Мадара църква на неговото име. Не съм сигурен дали това е датата на смъртта му или на замонашването.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Иване!
20.05.2016 21:51
barin написа:
Само да допълня, че научих кога е св. Тривелий Теоктист- 4 септември. Има в с. Мадара църква на неговото име. Не съм сигурен дали това е датата на смъртта му или на замонашването.


Оказа се, че в Интернет има доста писано за Тервел!
Че Българският му произход е " открехнат" от италиански историци, защото на иконата от Верона нищо няма за произхода му
Замонашил се е в Охридския манастир? и там е починал
Може би датата е свързана с разгрома на арабите Той е в средата на август, по нов стил да се получава дата в началото на септември?
Просто предполагам, не открих друга информация в тази област
Хубава вечер!
цитирай
15. indiram - Здравей, Леон!
21.05.2016 23:19
Първо, да кажем, че хората са родени (или от Бога създадени) хора, като хора, човеци... и не са били нито християни, нито мюсюлмани (понеже тия идиоти се опитват да се надскачат)... и т.н.
Какво се запъват едни, че са християни, а други - мюсюлмани... и враждуват... за какво.... фанатици - няма да живеят ХИЛЯДА (1000) години...
Разделяй и владей! - латинска сентенция.
Защо и докога?!

Струва ми се, че поставяш много въпроси - дали случайно?!

Обаче, имам един спомен - сувенир от Италия (подариха ми го) - изобразен е Фонтан ди Треви - в Рим ли беше?!...

Мисля, че някои записки (хроники, анали) са измислици или прикрити факти, но има оставени изходи - като как ще ги гадаем и разберем...

Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136452
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102594
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031