Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 16:41 - Съживяване и убиване на икономики
Автор: krumbelosvet Категория: История   
Прочетен: 1190 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 28.01.2020 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Налага се да започнем отдалече, за да е ясно, че световният елит, и европейският в т.ч., отдавна знаят как се съживява и как се убива икономика.

От края на войната през 1945г. до 1953г., дълговете на Западна Германия (ФРГ) растат, а икономиката се свива. Фалитът изглежда неизбежен, но ФРГ е антипод на социалистическата ГДР, затова кредиторите подхождат творчески.

Днес са много интересни решенията, с които се слагат основите на Германското икономическо чудо през 50-те години (според историка на германската икономика Албрехт Ричъл):

- Намаляване на дълга с поне 50% (фактически с 62%).
- Намаляване на лихвата по дълга на 0,5%
- 5-годишен мораториум за изплащане на дълга.
- Отлагане за неопределено време на военните дългове (репарации и др.).
- Възможност за изплащане на дълговете с марки (с малки изключения). 
- Изплащане на дълга, в т.ч. лихвите, с не-повече от 5% от износа.
- Осигуряване на пазари (!!! за да има пари по предната точка).
- Отказ от продаване на собствена продукция (!!!) на ФРГ.

Всеки може да намери тези данни в нета. За разлика от опростения дълг на Полша, който не се намира лесно, щом като аз не го намерих след множество опити. Дали е изтрит, като срамно родилно петно на нова Полша? Нали често ни я сочат като пример за това, че не сме правили като нея и сами сме си виновни... Но доколкото помня, бяха й опростени 40 милиарда долара, половината от дълга. А целият наш дълг, за който толкова се шумя, беше 10 милиарда. На Гърция вече е 330 милиарда. И пак имат два пъти по-висок стандарт.

Нашите политици от всички цветове не са били толкова прости и послушни, щом като бързо разбраха, че за нас няма да има прошка и сведоха дълга практически до нула. До неотдавна, когато ни принудиха за 20-тина милиарда. И вече няма отърване.

А как ЕС ни стимулира да ги настигаме? Това е обширна тема, затова да започнем с главното. Банките и търговията вече са предимно в чужди ръце. И естествените монополи (ток, вода и др). След промените, още в първите дни Европа наводни пазара ни с помощи от краве масло (което не ни трябваше). И нашите крави влязоха в бурканите. "Реалните граници" опустошиха земеделието и ядем вносен зеленчук! Вече малко неща на пазара не са вносни. В началото на 90-те ни принудиха да увеличим цената на тока, така химията и металургията ни станаха непродаваеми. Спряхме под груб натиск 4 ядрени реактора...

Отвън чудесно са знаели, че убиват икономиката ни, знаеха го и хиляди хора у нас, но нямаше полезен ход, а пагубните бяха много...

А при убита икономика, всичко останало умира от "естествена смърт" - образование, култура, здравеопазване, спорт и самият дух на народа. Кой решава коя икономика и кой народ да живее? Това е геополитическо решение.

Ако нашите политици сами са грешили толкова съдбоносно, защо съюзниците не ги посъветваха? Те не се притесняват да го правят. Помните как една европейска пратеница се провиквеше по телевизията към протестърите "Искам да ви чуууяяяяя". Научила български, милата. И няколко посланици се включиха в хора срещу "Южен поток". И това дипломатическо безобразие го извърши просветена Европа и САЩ.. Не в наш интерес. Тайна велика за чий...

Европейският елит е знаел как, и е можел да ни даде шанс за нормално развитие, но не е пожелал. Осъдили са ни на изживяване. На други бивши членове на СИВ това беше спестено. Само засега, най-вероятно. По понятна причина - те исторически са русофоби и са нужни за разпалване на антируска истерия и евентуално за пушечно месо, като украинците.




Гласувай:
7



1. kvg55 - Едва ли всички държави са се наго...
14.12.2015 02:35
Едва ли всички държави са се наговорили да ни смачкат.
Тези, които ни вредят умишлено са еврейските протежета във властта.
Че нашите управници слушаха проводници на конкурентни интереси, слушаха.
Че членството в НАТО, особено, и ЕС, не ни донесе особени ползи, вярно е.
Ако бяхме се предали на Русия и Китай, какво щеше да бъде?
Могат ли да се определят поразиите на Ф.Д. в селското стопанство като разумни?
Ние тръгнахме да разграждаме комунизма и разградихме цялата държава. Чехия и Словакия не постъпиха така. Чел съм, че там има още кооперативни земеделски стопанства. А ЧЕЗ е държавна корпорация.
Никой не ни е виновен за глупостта.
цитирай
2. krumbelosvet - Няма нужда всички да се наговарят.
14.12.2015 08:21
Видяхме, че всички слушат един. Как не ни оставиха да "сглупим" за Южен поток? Първо се изказа главният посланик, после евро-пратеница, после още няколко посланици. И накрая, понеже сме "послушни", се налжи да дойдат на крака трима сенатори... България е по-голяма от някои щати, а мястото й до Босфора е уникално. Затова всичко важно се разпорежда или се проваля по чужда вола и, ако трябва, колкото трябва натиск. Натиск, пред който отстъпват много по-големи и силни от нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1968509
Постинги: 1162
Коментари: 3396
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930