Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 17:29 - Текстът от А.А. Бобринский “Перещепинский клад” от доклада пред Лондонския конгрес, издаден в МАР № 34 1914 г. 2 златни предмети
Автор: talasin Категория: История   
Прочетен: 2459 Коментари: 0 Гласове:
0



Б. Златните предмети

12) Голяма масивна фруктиера ( на снимката с позлатената бронзова амфора, к.м.). Дължина 0.29 м.; тегло 4Ѕ ф. Вътрешната й част представлява редица вдъбнатини и жлебове, предназначени за поставяне на плодове.

13) Масивно блюдо, с вълниста вътрешна повърхност (“moirй” – вълнообразни или шахматни линии, на снимката с позлатената бронзова амфора, к.м.) Диаметър 0.22 м,; тегло 1Ѕ ф.

14) Голяма ваза/кана/. Сходна на двете сребърни, описани по-горе под 4. От страни има също такава кръгла богато украсена ръкохватка. Поставката е украсена със съединяващи се кръгове.

15) Голяма великолепна кана от сасанидски тип, на висока поставка. Висока 0,31 м.; тегло 7 ф.
Ръкохватката е гладка, украсена от горе до долу с глави на козли с огромни уши. Удълженото гърло на гърловината на каната завършва с голям правоъгълен клюн, чиято капачка е прикрепена към ръкохватката й с голям, свободно движещ се пръстен, украсен с голямо златно топче. Този предмет, макар и , несъмнено, с източен произход, все пак е предназначен, вероятно, за църковно служене. Подобни “amulae” (лат.) и акваманили (
съдове с вода за измиване на ръцете от католически свещеници, к.м.), на някои от които са поставени надписи, които се отнасят до богослужението, се съхраняват в  Cabinet des antiques в Париж и са описани  от Одобеско (1.с.).

16) Овална чаша на висока поставка. Диаметър 0,10 м.; тегло  1Ѕ ф.

17) Единадесет чаши. Много от тях са инкрустирани. Към крачетата са приспособени празни гнезда, в които са поставени топчета от кост. Топчетата при движение на чашата издават особен за всяка чаша звън. Една от тях е специално щедро орнаментирана със златна тел, скъпоценни камъни и гнеза за цветни камъни. От тези камъни един, зелен на цвят, силно пострадал от времето, още е запазен на мястото си.

18) Масивна лъжица. Дължина 0,22 м. Ръкохватката е гладка, украсена с гнезда за цветни камъни, сега паднали.

19) Не голям ритон от листово злато, украсен с низове от полусферички. Такъв ритон с надпис от рунни знаци се намира в знаменитото съкровище от Наги Сент Миклош (в Унгария (по това време, к.м.))

20) Катарама от т.н. “готски” тип, украсена с топчета в гнезда за камъни, сега някои паднали.

21) Множество висулки (от огърлици?) във вид на пчели (мухи?) или цветове.

22) Части от различни предмети, като: орнаментирана тръбичка, куха фигурка, птици и др.

23) Три части от куха тръбичка, вероятно за обвивка на дървена палка,  служеща може би за епископски жезъл.

24) Две широки гривни с ключалки, украсени с гнезда, в едното от което е оцелял изумруд, силно пострадал  от времето.

25) Два масивни пръстена, от които са изпаднали камъните.

26) Част от вита гривна за шията.

27) Четиридесет византийски монети, голяма част от които грубо са приспособени за прикрепване към огърлица. За тази цел монетите са пробити, снабдени със странични панти,  куки и гнезда за камъни, някои от които още стоят на своите места. Монетите са от времената на императорите Фока I-и (602 - 610), Константин и Ираклион (641), Констант  II-ри  (641-668) и Ираклий.

28) Различни други принадлежности за  огърлици, висулки, звънчета, пластинки и всевъзможни части от предмети, богато орнаментирани и украсени с дребни мъниста, камъни и разноцветно стъкло.

29) Три гривни. Една от тях е с разширени краища, другите две – големи, масивни, украсени с фигурен емайл, обикновен емайл и стъкло. Към заключалките на гривните са прикрепени малки винтчета, много грижливо прикрепени към гривните.

30) Части от украсата на меч. Желязното острие още сравнително добре запазено. Ръкохватката и ножницата са били покрити с пластинки, украсени с емайл и разноцветно стъкло. Дължина на меча около 1 м. (Проф. Вернер го счита за меча на Кубрат, к.м.)

31) Неголяма катарама, украсена с топчета. Тя, може би, е служила за закрепване на ремъка на меча.

32) Две половинки от издувани фигурки на седящ лъв, служещи за обвивка на неизвествен предмет .

33) Различни пластинки, от които една голяма и инкрустирана, вероятно, е служила за украшение на седло.

34) Части от различни ключалки и накрайници, украсени със стъкло и емайл.

35) Части на големи обвивки на конска украса.

36) Части от различни пластинки и полусферични украшения във вид на “копчета”, съставляващи, вероятно, принадлежности към конска сбруя.

37) Масивна украса във вид на малко колелце с осем спици, украсено с топченца. Подобни такива малки колелца вече са попадали от случайни находки от Приднепровието.  

38) Части от звънчета, полусферично “копче” с цветни камъни, малък пръстен, тръбичка и т.н.

39) Двеста и петдесет големи квадратни гладки листи (4х4 см., к.м.). По ъглите са пробити дупки за пришиване на тъкан,  конски чул, покривало или платно за шатра.

Общото тегло на всички горенаписани златни предмети се равняват приблизително на 50 фунта. Златото,от което са направени предметите, е от висока проба. Към златните предмети може да се причислят още:

40) Двеста и десет бронзови позлатени украшения – (от вида на споменатите “копчета”, к.м.) с различни форми. Голямата част от тях имат полусферична форма. Тези предмети, видимо, са съставлявали елементи от конска сбруя. По-голямата част от тях са украсени с разноцветни стъкла. В много от случаите бронзът съвсем е изветрял и е останал само плътния слой от позлатата.

(следва)





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talasin
Категория: История
Прочетен: 422036
Постинги: 161
Коментари: 154
Гласове: 268
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930