Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2015 11:20 - Дълбоката същност на всички религии е една
Автор: krumbelosvet Категория: Други   
Прочетен: 2214 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 02.01.2019 06:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дълбоката същност на всички религии е една, както е една
дълбоката същност на хората. Но това е ясно за малцината,
които са имали време и склонност да се задълбочават. За голямото
мнозинство е предназначена външната, обрядната страна на религиите,
която им е проповядвана според нуждите на времето и мястото.
И се развива според времето и мястото, и не без случайности.
Затова всички религии се разединяват след смъртта на основателя.

Всяка година по Великден, в "Храма на Гроба Господен" в Ерусалим, има срамни сблъсъци между различните разновидности християни. За по-голям срам, местните нехристиянски власти са принудени да държат в храма полиция, за да не се бият "братята во Христе". Както се е случвало не веднъж. Подобни са чувствата между разновидностите на Исляма.

Всяко село има и добродушни, и злобни шеги за съседното село. Понякога и омраза, и междуселски войни в недалечното минало, заради някое спорно пасище, гора или ливада. Подобни са отношенията между държавите.

Около 1948-49г  наблюдавах последната война между Подуене и Редута (крайни квартали на София). Двете войски, по 100-тина юноши всяка, се събраха в двата края на едно поле. После едновременно се затичаха едни срещу други, смесиха се и започнаха да се налагат. Без тояги и камъни. Аз без да искам участвах, около 6-годишен, в назряването на конфликта. Големи момчета от махалата, 10-11 годишни, заловиха пленник от Редута, момче с чанта хляб. То "доброволно" копа десетина минути на окопите от нашите игри и беше освободено с добри думи. После редутци ме уцелиха професионално с прашка и дълго носих цицина над окото.

НО, всички тия "роднински" или "съседски" сблъсъци не са довели до рязане на глави, изнасилвания и унижения. Каквито светът вижда напоследък. 

Смесването на маси от хора от по-отдалечени райони, религии или други вярвания, може да бъде взривоопасно. Като Вартоломеева нощ. Явно, науката за взривяванията вече има големи постижения и не разчита на случайни обстоятелства като глад, епидемии, слънчева активност и т.н. Първо раздухваш раздразнение чрез медия или, по-ефикасно, чрез интернет. После сочиш виновника и накрая събираш едномишленици на някой площад. Там с добре отработено електромагнитно облъчване ги довеждаш до подскачане или до смъртоносна агресия. Според целта. А веднъж текне ли кръв, трудно се спира до пълно изтощение. Което може да е целта. След това идваш като миротворец, съдиш и евентуално обесваш когото ти трябва, и оставаш да пазиш мира между аборигените. За целта правиш някоя база и за нейната издръжка пооскубваш благодарното население.

Весели празници, братя и сестри!
Откакто генетиката доказа, че всички земни жители имаме един общ пра-баща, е по-лесно да гледаме на всички хора като на братя. Само че има братя, които не ни признават за такива и се налага да се браним. Само всички заедно ще успеем. С нами Бог!


Тагове:   религии,   общ пра-баща,


Гласувай:
10



1. indiram - Здравей, Крумбелосвет!
28.12.2015 23:43
Ние, инженерите, разбрахме, че "Дълбоката същност на всички религии е една"
- Ние, инженерите, на които отнеха инженерството...
имаме, и други таланти, ...
Поздрави!
...
Ще пребъдеш! Крумбелосвет! Ще бъдеш!
цитирай
2. kvg55 - Първоизточникът на всички религии ...
07.01.2016 23:39
Първоизточникът на всички религии е един - невежеството.
цитирай
3. zaw12929 - kvg55 - Първоизточникът на всички ...
08.01.2016 00:07
kvg55 - Първоизточникът на всички религии ...
23:39
Първоизточникът на всички религии е един - невежеството.
цитирай

Да но благодарение на Православието 20 века хората получават знание, което ги прави добри, уважителни. Семейството- институция, която запазва обредите на българската култура. Ако някой си мисли, като Ердоган, че религията изисква жените да са със забрадки, а мъжете с фесове - греши- важно е в главите да има доброта
Когато създава мюсюлманството Мохамед има само една цел- да създаде армия от войници безстрашни пред смъртта, убедени, че избивайки врага отиват в един свят на блаженство. Войните докато са живи получават заплатите си, както и плячката: мъжете се избиват, жените насилват за да раждат войници
Взетите малки деца се обучават на корана и от тях се получават султанската войска, кадии и имами. Така се осигурява обучена администрация . Султтанът притежава всичко. Когато спахиите починат децата му не го наследяват. Така империята, за разлика от Запада, където се налага католицизма и протестанството, администрация няма ред и силата на Империята.
Който е атеист и не разбира от религия по добре да не влиза в посстинги в които се говори за Бог.
цитирай
4. zaw12929 - Ние, инженерите, разбрахме, че ...
08.01.2016 00:19
indiram написа:
Ние, инженерите, разбрахме, че "Дълбоката същност на всички религии е една"
- Ние, инженерите, на които отнеха инженерството...
имаме, и други таланти, ...
Поздрави!

Защо колега / защото съм инженер от ВТУ и патентен експерт от МЕИ/ не ми е пречило да раз бера голямата роля на религията за развитието на човечеството, и ОСТАВАМ С ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ АВТОРА. МИСЛЯ , ВСЕКИ ИМА ИЗБОР , НО НЕ И ДА ОПРЕДЕЛЯ ЗА НЕВЕЖИ ДРУГИТЕ, АКО НЕ МИСЛЯТ, КАТО НЕГО.
НАЙ ДОБРОТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е НЕГОВАТА ПЪСТРОТА, РАЗНООБРАЗИЕ, ЗА ДА ИМА ИДЕИ ВЪВ ВСИЧКИ НАСОКИ НА РАЗВИТИЕ... ДА СМЕ РАЗЛИЧНИ, НО ДОБРОНАМЕРЕНИ
СЪЩНОСТТА НА ВСИЧКИ РЕЛИГИИ Е ДА ВЪЗПИТАВАТ ВЯРВАЩИТЕ. НО НЕ ВСИЧКИ РЕЛИГИИ ВЪЗПИТАВАТ ДЖИХАДИСТИ

УСПЕХ В НОВИЯ ДЕН НА АВТОРА И КОМЕНТАРИТЕ!
...
Ще пребъдеш! Крумбелосвет! Ще бъдеш!

цитирай
5. zaw12929 - Към автора- Поздравление за инт...
08.01.2016 01:01
Към автора- Поздравление за интересните мисли за вярата, докато в мнозинството българи религията е нещо, което ни обслужва- а ние... сме атеисти!
Успешна 2016 година, здраве и надежди за добруване!
цитирай
6. krumbelosvet - Въпросът за вярата на българите май се опростява, като всичко друго.
08.01.2016 18:21
Седемте християнски църкви, към които е адресиран Апокалипсиса, са на територията на Турция. Къде са днес? В някои от тях са останали единици християни. Аблания е била християнска. Сега е почти изцяло ислямска. Ние сме били в "чрево адово", край първата столица на османлийте, Одрин, и до самия Цариград. И сме запазили вярата си, не сме казали лесното "евалла", за да станем господстващо носеление. А патриархът е бил грък, владиците също, и освен турското, е имало и гръцко иго. Запазването на нашата църкна е подвиг, който не се оценява, защото враговете ни са все много пишещи и четени. От ромеите, през британците, до техните геополитически наследници.
цитирай
7. indiram - Здравей, Крумбелосвет!
21.01.2016 22:09
В коментар 4 има нещо, което се е появило след моето "Поздрави!" - каква е тази гимнастика?
Атеист-ка съм! - ще дойде ден да кажа.
Че чета и се интересувам от Старите Писания, е вярно, и съм много религиозна Атеист-ка.
За 7-те църкви, и аз съм се чудила, също и за 7-те морета...
Хората се местят, пътуват, търкалят се, докато намерят мястото си!
Религия? Що е то? - първото нещо, което да се разясни, като да научи човек първата буква от Азбуката на майчиния си език.
...
"А патриархът е бил грък" - или пък Хрък, Йрък, Крък, Урък, Зрък...
...
Поздрави!



цитирай
8. krumbelosvet - В коментар 4 май има недоразумение, смесване на мнения 1 и 2.
22.01.2016 21:44
Мисля си, че "първата буква" на религията е осъзнаването, че има нещо извън кожата ти, което е достойно за уважение и обич. Това се осъзнава първо чрез майката, после чрез бащата, а бог - като баща (може и майка) на всичко. Но най-важните неща трудно се изразяват с думи.
А "страсти и неволи" подлагат на жестоки изпитания всяка светла вяра.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1976926
Постинги: 1164
Коментари: 3401
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930