Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 09:07 - Яков преди и след Ветил
Автор: cyrix Категория: Други   
Прочетен: 1381 Коментари: 1 Гласове:
1



Яков преди и след Ветил

 

1. Кой беше Яков?

Пророчество за Яков, за това, че ще стане велик- Битие 25:23-24. Исав и Яков. Исав- Космат, Яков- Който без право замества или който прави засада. ,,Исак обичаше Исава, а Ревека обичаше Якова.” Понякага дали не ни се случва да обичаме греха защото ни носи придобивки, удоволствия? Исав обичаше Исавовия лов и го толерираше, Ревека обичаше Якова затова, че се навърта в шатрите около нея и помагаше в домакинството. На външен вид Якав приличаше на баща си по начина на живот, но това само бе на пръв паглед, Якав бе лукав и пресметрив мъж надарен с сила и бърз ум. Но въпреки това Бог го възлюби и тои щеше да стане това което той изкаше- избран съсъд и от Яков щеше да га направи Израйл, съд за почтенна упатреба. Римляни 9:13 ,,Якова възлюбих , а Исава намразих.”

Много хора днес изтъкват пред Бого следното- ,,Аз съм труден човек”, ,,Не ставам за служение” и др. Падобни управдания, подобно на Мойсей. И за да станем подходящи панякога се налага да  се намеси Бога на Якова и той ще ги направи такива каквито му трябват на Нивата господна. Понякага човек ще се чувства като глина в Божиите ръце, ще бъде шлайфан отляваво, отдясно, поостръгван помалко, но отй ще стане тава за което призван. Всеки човек нужен на Бога още от майченото утроба е определен за служение, и не той избира Господа, Бог избира него и ако е упределен да служи ничо не  ще спре Бога, Бог не се проваля.

Яков реши да помогне на Бога, Битие 25:29-34- - Яков си прояви като се възползва от слабоста на брат си и взе първородството за една купа леща. Целите на Бога и Яков бяхя еднакви, на подхода и средствата на Яков нямаха нищо общо с Божиите средства. Той използва собствените си сили за да помогне на Бога в неговия план, да се добере до това което му е упределено още от преди раждането му. Тук човек трябва да си зададе следните два въпроса: Дали понякага и ние като Исав не си продаваме първородството за паница леща и Дали не използваме същите методи и похвати като Яков, въпреки, че би трябвало да сме като Израйл?

,,Гласът е глас Яковов, а ръцете са Исавови. И не го позна...”Битие 27:22   Като чели понякога християните така добре са се сляли с света,   че не може човек да ги различи, на име Християнин, на дела светски, що е то? Отговора е лесен – Яков. Ние не трябва да сме като света, защото не сме от света, ние сме на Христа и трябва да постъпваме като него, да бъдем Христови последователи.

Ловът е случаиности в повечето време, Исав му се падна случаино благословение, а Яков беше в дома на баща си взе цялото благасловение което и без друго Бог щеше пак да му даде.

Яков освен, че е лукав и прикрит човек, той е и страхлив, Христианина не трябва да бяга, защото неговите оръжия и брони са пригодени за настъпление, гърба не ни е защитен.

 

2. Среща и обещания на Ветил

Божието обещание, ако се зачетем по- внимателно дадено на Яков надминава обещанието дадено на Аврама- Битие 28:15- Бог ме обещава да бъде с него където и да иде и, че пак ще го върне на това място за да наследи земята. Колко е Велик Бог в своята милост. Той не започна примерно така -,, Ако ти ме имаш за свой Бог и направиш едикакво си ще направя едикакво си за теб.” Колко е велик и милостив нашия Бог.

Реакцията на Якав бе напълно човешка и в негов стил той обеща на Господа десятък да му даде като се върне с мир, и не го лиши от храна и дрехи, а точно това липсваше на Яков в момента. Освен това той беше израснал в шатрите, до майка си и до известна степен бе така да се каже разгрезен и затова му беше доста трудно. Погледнато при нас също е така понякага, свекнали сме с Бажията благодат и милост  в началото на нашето следвани на Господа и ни е добре, но с заякването ни и трудностите стават по голями и започват да се повтарят сцени от живота еврейте по пътя им през пустинята, а именно започваха да роптаят когато нещо беше в оскъдност. Те не служеха на Господа с вяра, те служеха там с свойте стомаси, и когато те бяха празни не му служеха и разгневяваха Бога. При Ветил Яков влезе в Господния дом, но не беше минал през Божието училище както навремето мина дядо му Авраама през Сихем, и затова уроците сам трябваше да ги разбира, без Божия помощ. Ние сме облагодетелствани, че имаме Божие слово което да ни учи и усъвършенства за да дойде време да влезем в Божия дом, в Божията Почивка, Небесния Йерусалим. Дотук беше знанието на Яков за Бога, и дано дотук не е и нашето знамие за Бога. Част 1-ва от божието наказание и училище.

3. Изгнание,  учение и благословение на Яков Харан  

            Част 2-ра от божието наказание и училище.

А) След като вижда Рахил, тои се разплака-Битие 29:11. Той направи нещо нетипично за своя характер до момента – разплака се, той беше в такова състояние, в което нажеждата е вече на умиране и е бил на края на силите си. Каква промяна, нали? Понякога Господ ще ни постави на ръба на пропаста за да се научим, че зависим от него и всичко трябва да възложим на него и да му се доверим, въпреки, че надежда не виждаме. Това, че не виждаме надеждата, не означава, че тя не съществува, може ние да сме и обърнали гръб ... Винаги трябва да вижда ме нашата надежда която е Христос за да определиме своето положение  в този сват, точно като корабите в морето.

Б) Бог даде на Яков да се намери майстора- Лаван.

            Вече учебната подготовка върви с пълен ход и за да отучи Яков от тава да хитрува, да прави тънки сметки без Бога, ме трябваше способен учител и Бог избра за тази цел Лаван. Той по нищо не отстъпваше на Яков, те бяха от едно и също тесто замесени, и ако Исав не можеше да се сравни с брат си, то Лаван бе достоен противник. Ние сме Божии и не трябва да бъдем като Яков когато става дума за нашите братя, да взимаме без да се съобразяваме дали не използване от тях, защото след време непременно Бог ще допусне и ние да сме на тяхното място. Трябва да изпитваме всеки глас който идва до нас и ни нашепва да направим едикаквоси, ние не трябва да бъдем наивници, Бог ни е дал свово  и Святия Дух за да изпитваме. Да не бъдем като Исак, да бъдем Израйл.

Костенец, 2001 год.


Тагове:   Яков,


Гласувай:
1



1. elizabethborislavova - Преди да се бори с ангела Яков беше Лаодикия
26.09.2021 09:54
А след това стана остатък, съдебният Израил. Повече вижте тук: http://slovosvetlina/?p=28714
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cyrix
Категория: Други
Прочетен: 145408
Постинги: 49
Коментари: 58
Гласове: 462
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930