Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2015 09:48 - Хибриден е катърът. Днес войната е "а ла Норберт Винер".
Автор: krumbelosvet Категория: Технологии   
Прочетен: 970 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 26.02.2017 19:29


Средствата за война винаги са били разнообразни. Днес са по-разнообразни. Но това което е епохално-ново в днешната война, е пуснато в ход от Норберт Винер през 1948г.

При работата си върху Кибернетиката, Норберт Винер осъзнава какъв дух излиза от бутилката, но има и други посветени и няма връщане. Невероятно-съвестният гений няма избор. Трябва да поеме водещата роля, колкото е възможно да опитомява духа и да подготвя света за среща с него. Докато е жив няма засекретяване. Ученият посещава и Съюза, където има множество срещи с видни учени. Обикаля Китай, Япония, Англия, Германия...  Но животът не му стига да реши задачата за подготовка на света.

Кибернетиката не е компютрика. Тя не е и наука за "управление и връзка в животното и машината", както е представена в първото издание. Тя е наука за управление на всичко, в т.ч. - на мозъка, чувствата, физиологията, анатомичните органи, човека, обществото, държавата (и чуждата, и вражеската), и войната...

Прибавете към това, например, свръх-технологиите за електромагнитно въздействие, способни да подпалят управляващата система на ядрена централа, да предизвикат омраза, агресия, смях, обич, смърт, доверие... Прибавете новите отрови, още непознати за контролните органи и още стотици чудеса на технологията.

Норберт Винер обосновава идеята, че машини могат да ИЗОБРЕТЯВАТ по-бързо от човека. Днес очевидно някои държави имат Главни Компютри, които го могат. И изобретяват такива поредици от ходове срещу врага, които надхвърлят и най-разюзданите представи за магия.

В допълнителните глави към "Кибернетика", издадени през 1961г., три години преди смъртта му, има редове, в които геният не може да скрие смъртното си отчаяние от възможностите за унищожение, които дава неговото дело. Той пише, че тези възможности са по-страшни от ядреното оръжие. Днес започваме полека-лека да разбираме това.

Наполеон първи използва пълноценно артилерията и побеждава, докато другите се научат от него. Хитлер изобрети танково-самолетния блицкриг и беше непобедим, докато другите намериха противодействие. Четърт век е достатъчно време, за да започнат даже обикновените хора да се досещат за техниките на днешните най-силни.

Винер е роден в Америка и работи главно там. Моят син не ми повярва, че това е учен от ранга на Нютон и Айнщайн, и попитал свои познати в Америка. Те му отговорили, че никой там не говори за такъв учен. Естествено. Неговата наука има могъщо военно приложение, САЩ са най-напреднали в него и нямат интерес да се шуми по въпроса. Но без Винер тая страна нямаше да е  днешната сила. 

Научно-техническият прогрес (и всеки друг иновативен процес, новостите изобщо) има едно фундаментално свойство. Във всеки момент съществува малка но реална вероятност, някъде да се роди нова технология, или изобщо новост, която да обърне съотношението на силите. Затова най-силните бързат да елиминират неприятелите докато са "болни на легло". Но винаги остава рискът, шансът да споходи и някой друг. Войната остава рисково занимание, затова от край време мъдрите са я избягвали до последна възможност...

Войната вече е неизбежна ли? Защо? Извънземни? Йелоустоун? Избори? Икономически срив? Или самозабравяне от сила? Или времето вече не работи за най-силните?

Няма да влизам в детайли, защото много хора ги знаят по-добре от мене. Ще се опитам, ако последват множество въпроси. Малко са хората, на които някога им се е наложило като на мен да препрочитат Винер, затова си позволих този постинг.

Само за илюстрация ще добавя, че Винер пише за мозъчните вълни и за възможността човек да бъде телепортиран - "Човекът е сигнал и може да бъде изпратен като сигнал"!!! Чували ли сте това? В епохата на свобода на словото, най-важните неща май не се чуват.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Като ученик в гимназията (72-74г. ) ...
15.11.2015 16:38
Като ученик в гимназията (72-74г.) по задание на учителката по физика писах доклад за кибернетиката и Винер, който прочетох пред класа. Какво съм писал, отдавна не си спомням.
Вярно е, че днес възможностите за война са най-разнообразни, а войната отдавна
се води със средствата, обяснени от Норберт Винер.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1955198
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031