Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2018 14:08 - „Вашингтон пост“: Ердоган води загубена битка срещу Тръмп
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Президентът на САЩ изобщо не се интересува от НАТО

Турският президент хвърли вината за срива на лирата върху чуждестранен жертвен агнец – САЩ

В петък турската лира изживя най-голямото си обезценяване в рамките на един ден, губейки повече от 14% спрямо долара. Министърът на финансите – доведен син на турския президент Реджеп Таийп Ердоган – не можа да предотврати това, давайки колеблива реч, която не успя да подобри самочувствието.

 

Но Ердоган, както прави много често, хвърли вината върху чуждестранен жертвен агнец: Съединените американски щати, пише електронното издание на вестник The Washington Post.

 

"Засрамете се, засрамете се“, заяви той на митинг. „Вие заменяте стратегическия си партньор в НАТО за пастор“, цитира думите му вестника и обяснява, че САЩ отхвърлят обвиненията срещу арестувания в Турция евангелистки пастор Андрю Брънсън и искат незабавното му освобождаване.

 

Според информация на изданието, Анкара се е надявала да замени пастора за Хакан Атила, турски банкер, осъден в САЩ за ролята си в схема за заобикаляне на американските санкции срещу иранския петрол.

 

Но това не се е получило и среща на високо ниво миналата седмица във Вашингтон е прекратена преждевременно след категоричния отказ на американската делегация да преговаря по въпроса, след което пък президента Тръмп обяви увеличаването на митата за турската стомана и алуминий. Washington Post смята, че икономическите трудности на Турция са предизвикани от политиката на Анкара, но Тръмп се е възползвал от това, за да си припише успехи.

 

Авторът смята, че статията на Ердоган в The New York Times, в която заплаши, че ако САЩ не променят отношението си към Турция, тя ще потърси нови съюзници, ще му спечели още повече врагове във Вашингтон.

 

А там турският държавен глава и без това вече е силно непопулярна фигура, предвид законодателната инициатива на Конгреса за спиране на продажбата на новите американски многоцелеви изтребители от пето поколение F-35 на Турция и постоянните критики към авторитаризма и връзките му с Русия, от която купи системи за ПВО С-400.

 

След като привежда думите на експерти, че действията на Тръмп ще влошат допълнително икономическата ситуация в Турция и че в това отношение на Анкара ще й е трудно да се противопостави на Вашингтон, вестникът отбелязва, че и позоваванията на партньорството в НАТО на Ердоган няма да му помогнат, защото Доналд Тръмп изобщо не се интересува от тази организация и не мисли да я спасява. 

 

Според автора на материала, призивите за повече дипломация и избягване на санкциите, които се чуват от властите в Анкара и турските анализатори, са напразни, защото политиката на Ердоган се основава на краен национализъм и е безразсъдна.

 

А Доналд Тръмп ще предпочете да заеме безкомпромисна позиция, която ще му спечели и допълнително уважение сред неговите избиратели, които ще бъдат във възторг от наказанието срещу мюсюлмански лидер заради съдбата на един американски евангелистки пастор.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 520260
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031