Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2018 09:30 - ЕВРОПЕЙСКИЯТ ФЕДЕРАЛИЗЪМ, УТИЛИТАРИЗЪМ, КОНСЕРВАТИЗЪМ И „СУВЕРЕНЕН” АБСОЛЮТ!
Автор: nikolaigatzev Категория: Политика   
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ФЕДЕРАЛИЗЪМ, УТИЛИТАРИЗЪМ, КОНСЕРВАТИЗЪМ И „СУВЕРЕНЕН АБСОЛЮТ"!

  Когато падна- „Желязната завеса”, Изтокът на Европа, беше загубил- Студената война! Това не му се каза, честно, нито му се обясни, защо трябва да търпи лишения и тежки години, след това, подобно на „лечението” на Германия и победените, след Втората световна война, нейни съюзници- но вече- чрез  „декомунизазия”, принудителна реконструкция на стопанството, социално и общностно разграждане на определени структури и насочване на нови процеси- в обществата и държавните структури. Предложи се- и ‘бонус”- компенсаторен механизъм, на Плана „Маршал” за Източна Европа и за „отличниците”- с приемането, на повечето, загубили страни - в „ЕС” и „НАТО”. И там- естествено, не бяхме и не сме(и досега)- третирани еднакво, действа правото на „тихото вето- на старите страни- членки, защото не е ликвидирана- все още границата, между победители и победени в последната Судена война. Обществата на Изток, се депопулизираха, поради сложните икономически реформи и заради- естествената трансформация и миграция, към новите средища и центрове. Така се освободиха големи територии, които сякаш- „..очакват някому,  да бъдат предадени, продадени или спазарени за някакви нови пришълци и емигранти..”. Това е илюзия, поради сегашната бюрократична слабост на Брюксел. ”Брекзит” беше, инцидентът за „подсещане”, а сега- идва и атаката, с високомерното отношение на Путин и Тръмп. Европа няма друга алтернатива, освен, да се консолидира, ообощава, отбранява и сплотява(федерализира), а не да губи територии или да се обезсърчава и разделя. Още, по- пагубно, ще е, да се приеме идеята- за„Европа на нациите”, с която опитват да ни залъгват,  разните, ”евроскептици”- което си е, чисто- Сектантство и Евро-конфедерализъм. Римското право се допълва и осмисля- от новото ни- Европейско, така, че протича- създаването на новата „Евро- идентичност”- обусловена: от обща територия, общо право, общи институции и общ Суверенитет.

  Необходимо ни е, точно, обратното- трябва ни- нова енергия и тя не може, да не дойде, от Изток и от бившите „загубили”- Студената война. Те ще трябва да се почувстват- в своя нов и заместващ, Европейски „суверенитет”. Когато, го осмислят и приемат, че сме- достатъчно „европейци”и надскочим, своите вътрешни проблеми, рефлекси и атавизми, от „предишното” ни- „Аз” и погледнем всичко, от по-високата си, нова- Евро- камбанария. Тогава, нещата ще се получат и случат, както трябва. Защото „Ние сме Европа” и ние– „победихме”. Защото, нима не се сбъдна- многовековният ни- „национален идеал”- Мизия, Тракия, Македония и Добруджа (Велика България)- да бъдат отново, в една държава и под едно знаме!?

   Когато- „писъкът”на агнетата и козите, в Странджа, събуди и предупреди- „Рим”/ Брюксел, то ще разберем, и че нещо ново, наистина, се е случило. Че се е слял и появил- общият ни, Евро- суверенитет и взаимната ни воля- за сигурност, нова Икономика и обвързана отговорност.

   България се чувства, в периферията, на Империята и в стрънището на Европейското общо културно пространство(даже- и заради кирилицата и езика си). Но, при съвременните медии, свободен интернет и фейсбук- това е само- илюзия! Ако, днес, телевизорът ви е „запълнен” от досадните туловища на Борисов, Пеевски и Домусчиев, вече можете да обърнете- на друга, Европейска/чужда програма или да влезете в българския Интернет. Там-тези „одеозни” фигури и „исполини на мъдростта”, шествуват, само, като, карикатури и с цялата си- несъстоятелност !

„Паралелната”реалност- е твърде осезаема, едната, се е „задръстила”в хладилника, в работата, ежедневието и националната програма на телевизията ни, но, извън тях- реалността е, с други мащаби и герои (по– големи и пан- Европейски измерения, в които, споменатите, вече „български антагонисти”- приличат, по- скоро, на смешници и дребни тарикати, като първообраза- Бай Ганя и на синдрома „Булгар.., Булгар..”).

   Българите, все още, оплакваме децата си- заминаващи на Запад, да учат или работят и не чувстваме- Европа, като „своя”. Оттам идва и постоянното „пораженство и апокалиптичност”, с което, приемаме, всичко ново и променящо- живота ни. Има рефлекс, срещу всичко, идващо от „Победителките” и  от Запада- и искаме да сме, „на нож” или винаги, да го приемаме,  като пъклен, Соросоиден план, насочен, срещу „майка”- България?! Но истината е, която трябва да разберем е, че никоя Империя, ако- Европейската, е въобще такава, не се отнася зле- към периферията си- а напротив, хвърля ресурсите си- там, че нещата, да изглеждат, по-добре, за да блазнят, околните и наобикалящите я- „варварски пълчища”. Това е също, важна част, от „играта ни”- на Общ суверенитет. Мястото на границата е винаги, най- сигурното, защото Империята, не е, както- нормалната ни, досегашна, народностна държава- и тя се разпада- само от процесите- в Центъра и в Центъра си, а не откъм- limes Imperii (т.е.- границата си), освен, при някакви, много по- сериозни, военни трусове или колосални природни бедствия- както, например, е станало, с нашите бивши, неизучени, „прото”- Империи, от региона, в древността- с Троя и Микена.

  Не бива, да стчитаме- децата си, емигрирали към по- добър живот, като „загубени” за нацията, нито да се чертаят, някакви  черни картини на нереалистични „апокалипсиси”. Това са, явните прояви на „чувството за поражение, отвън..” и от пренаселването на екрана, на български език, само- с мултиплицираните образи на Борисовци, Пеевски  и Домусчиевци (еднакви, прости и много досадни)!

   Ние сме си, отдавна- „РИМ”(от Троя и от Сердика/Триадица), но сме си, вече- и #БРЮКСЕЛ, а решението на проблемите ни, няма да дойде от другаде(или да ни„издебне”отвсякъде), освен, от нас, самите(това е, което и българите, най- много мразим- да решаваме сами- съдбата си и да протестираме и да се бунтуваме, срещу нередностите и когато не се случва, това , което трябва да се случи..!).

  Европредседателството ни, беше„отчаян опит за помощ”, Отвън- за силов внос на „франчайз”, за справяне, с проблемите, но Борисов и компанията му, го превърнаха в корупция, чалга, софри, надпивания и празни воаяжи, защото, те са си, от „старата” Каста, която, си я, знаем, че- „толкова си може”, и тя е същата- от поне 45- 50 години, насам(или  поне е- фамилно- родов „кадет” и „диадох”- на същата).

    Изминалите, 30 години, след 1989 г., се оказват, до голяма степен- „пропиляни”, освен- с членството ни, в „НАТО” и „ЕС”, защото никаква принадена стойност, не успяхме да прибавим, към предишното ни икономическо положение, благодарние- на НЕЖЕЛАНИЕТО ни, въобще, да се променим и да си сменим– „чипа..” и „елита..”! Това става необходимата ни- нова Обществена задача- на”пълната и повсеместна Промяна”, иначе няма, как, вече да се оправим!

   Съвременният Евро- консерватизъм, е правилния път! Той не идва, дори- и от днешната ни, сегашна Съвременност, а е изграден, в традицията от миналото и е преминал, през миналото. „Европа на регионите и общностите”е Проект, много различен, и от „конфедерализма” и „сецесията”, или от „Голямото Съ-общество”, на многото малки национални „орди”(Хаганата), което ни предлагат- Евроскептиците, като алтернатива. Скептицизмът, трябва да ни „звънва”, само, по отношение- на бързината и обхвата на процесите, а не, по отношение, на посоката на движение- и нека- да не бъркаме, отново, едното, с другото.

   Имаме-и  двата, паралелни, хронологически примера- на еврейското общество, от времето, на завоеванието на Римската империя, в Юдея,и времето на Христос, което, въобще не приема, интеграцията си с новите господари и поради това е погубено, от реалностите на времето си. И въпреки, че нашият- Исус, му „дава шанса”, с  думите си: ”Кесаревото- Кесарю,а Божието- Богу” (като еманация на Римското право и ред). И пак Той- призовава Садукеите и Фарисеите да махнат търговията от храма и да се променят. В същият момент, в темпорален синхрон- имаме - „родният” ни, тогава, „успешен” пример за интеграцията на провинциите- Тракия, Мизия и Македония(„непрежалими” части от днешна България), които приемат „Статуквото” и стават част от Римската империя. И, понеже я считат и приемат- като „своя”- получават, невижданата превилегия- да ”посочат”от недрата си и земята си(!)- тринадесет, от двадесетте й, последни императори..! Йерусалим е разрушен, а Израел е затрит-Садукеите и Фарисеите, губят всичко, а  Родината им, престава да съществува, за повече от 2000 години. А- Сердика, Търново, Видин и Констатинопол(с много уговорки, за да не личи, много- целият геополитически „План”), днес, са ситуирани и придадени, към- своя, „нов”- Брюкселски Рим. Самото ни „отстояване”- на  Константинопол, е част, от новата ни- Европейска и „Световна” мисия.

   Няма я, само- необходимата фигура, на Императора-„Тракиец”, защото, родният ни „елит”- се вглежда, само, в националния телевизор, прави си дребни, национални сметки и пре-натрупва запаси в хладилниците си, а не иска, да потърси- подходящите кандидати, с европейски и световни аналогии-  а..пък- международните тенеденции, вече, много си личат и трябва, да са ни, достатъчно, добър ориентир- за Неговия избор(Макрон, Орбан, Ципрас, Заев и др).

  България е земята и центъра, но, не и периферия! Тя е „контактна зона” и едно, от „световните убежища”, но не, за бежанци или икономически емигранти и несретници, а- естествена обител,  за успокояване „темповете” на живота, от този, в останалата Европа, който е много забързан- поне,в по- Западното общество(своебразен „жизнен” колайдер и инкубатор). Днешна България е и „пристанището” и „летището”, които, постоянно, се продават, при това- много евтино, защото- родният елит , няма, самочувствието и чувството  за собственост, за геополитическата и стратегическата стойност на тези- Божии и Естествени дадености. Защото- този, „елит”, самият, е измислен и инкубиран, в Лабораториите на Москва или Сорос,при това,без всякакъв- рожден  суверененитет или контрол.. на българския фактор, почти- 50 години!

   Европа не е единна, не е адекватна и се диви, на пренебрежението, показано от Тръмп и Путин, които й нанесоха– точен удар, с „лакътя към конкурента”, в слабините. С „Брекзит”, нещата, са повече, от ясни и ни трябва- нова, единна, федерална, утилитарна, консервативна и дори- леко национал-„абсолютистка”(Суверенна) Европа, в която, лидерите, не трябва- да приличат на: Борисов, Юнкер или Меркел , а да са, по- подобни, на Тръмп и Путин- или да имат куража,  поне- да им „тропнат по масата”, на последните- двама. Това ще е проявата на характер  и своебразна заявка, за осъзнаването,  на нашия- НОВ, ЕВРОПЕЙСКИ СУВЕРЕНИТЕТ!

  Заблеяла ми..е, „овцата”/”козата”Българска, та да стресне..- широките двори, широките пр’остори, на Града Брюксела.. и „окол’йе”..!

Николай Гацев (по мотиви на:Едмънд Бърк, Томас Пейн, Томас Джеферсън, Дж. Бентъм и Дж. Медисън)                                           

Брюкселското зеле, Яшари-ланд, София- 20.07.2018 г.

  

   

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikolaigatzev
Категория: Политика
Прочетен: 3772221
Постинги: 709
Коментари: 2438
Гласове: 4448
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930