Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2017 09:53 - Партийни чувства, страсти и бяс, са признак на невежество, но партиите без това НЕ МОГАТ.
Автор: krumbelosvet Категория: Политика   
Прочетен: 1582 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 19.10.2017 09:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бяс и разум не вървят заедно.

Интелектът решава два типа задачи - търсене на истина и търсене на оптимум. 
Истините са разкриват от науката и се потвърждават с експерименти.
Оптимумите зависят от безброй условия, а и най-малкото камъче може да преобърне колата, Вероятно затова засега НЕ Е НАМЕРЕНО РЕШЕНИЕ на тоя тип задачи, даже по принцип, в абстрактно-математическа форма, Така пише в енциклопедиите.

ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЗАДАЧИ, СА ЗАДАЧИ ЗА ОПТИМУМ, следователно НИКОЙ не може да докаже, че предлага най-доброто решение, освен ДОНЯКЪДЕ, по най-конкретни въпроси, стоящи в КОНКРЕТНИЯ МОМЕНТ. И без тоя научен аргумент, достатъчно интелигентните хора съзнават, че е НЕВЕЖЕСТВО да се дърляш и да ругаеш опонента, като че имаш монопол над вярното решение, а другите са простаци или подлеци. Само НЕОТЛОЖНА необходимост може да оправдае риска от ново решение, щом никой не знае кво ще стане.

А от нас постоянно ТОЧНО ТОВА искат - РЕФОРМИ, без уточнение какви. А да събориш къща и да построиш колиба, СЪЩО Е РЕФОРМА. А Макиавели е казал преди 5 века, че и големи държави са пропадали от съвсем малки промени. Тия които искат постоянно реформи, пет века назад ли са, или нас тикат пет века назад? 

Имаше виц, че социализмът едва ли е наука, щото учените първо правят опити с животни. Това не си е виц. "Научният комунизъм" е научна ХИПАТЕЗА. Има само едно оправдание, че тази хипотеза беше експериментирана на живо с милиони хора - ужасът на Първата Световна Война, за който господстващата капиталистическа система НЕ МОЖЕ да няма вина.

Айнщайн обаче отбелязва, че му е лесно да си представи война между социалистически държави. Последваха малко, но достатъчни доказателства - СССР и Китай се сбиха за остров Дамански, Китай воюва с Виетнам след изгонването на американците, Пол Пот в Камбоджа се наричаше "комунист", но организира унищожение на своя народ. Други комунисти, виетнамските, дадоха жертви и сложиха край на геноцида...

До сега обаче СОЦИАЛИЗМЪТ НЕ Е ПОДПАЛВАЛ СВЕТОВНА ВОЙНА. Напротив. Пак Айнщайн казва за СССР, че главната му грижа е подобряването на живота на народа - доходи, образование, здравеопазване и т.н. (биографията на Айнщайн от Уолтър Айзаксън). И след като "Империята на злото", СССР, престана да съществува, ЗЛОТО ПО СВЕТА безспорно се ОТПРИЩИ.

ЗАЩО ПОЛИТИЦИТЕ НИ ЗАЛИВАТ С ПРОЯВИ НА ЧУВСТВА, СТРАСТИ И БЯС?
Още Гьоте, преди два века, слага в устата на Фауст следното поучение към ученика му Вагнер, който иска да владее масите като античен оратор:

Не чувствуваш ли, няма да сполучиш.
Слова не ти ли от сърце текат,
да можеш с упоение да научиш
и другите сърца да ти се подчинят,
така седи си ти, лепи по малко,
от стара гозба нова си вари,
издухвай вечно от огнище жалко 
ти пламъците до зори.
Маймуни и деца ще зяпат и ще блеят, 
по тях ако жаднее твоето небце.
СЛОВА СЪРЦЕ В СЪРЦЕ НЕ ЩЕ ДА СЛЕЯТ
САМИ АКО НЕ ТИ ИЗЛИЗАТ ОТ СЪРЦЕ.

Еврика. ИНТЕРЕСЪТ НА ПАРТИИТЕ налага изяви на чувства, страсти и бяс. Нещо повече. Става отвратителна СЕЛЕКЦИЯ. Не-най-умните и не-най-честните, именно те са най-усърдни в партийния бяс, и ТОЧНО ТЕ най-често се изявяват в политическите баталии, и особено от парламенталната требуна (вж. Ал. Йор. и Сп. Гър.) И тия "не-най-умни и не-най-честни" се мислят за голяма работа, и ДАВАТ ОБЛИКА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ чрез медиите.

И в блог.бг става така. Има няколко "хейтъри", които леят чувства, страсти и бяс, и ОТРАВЯТ ВСЕКИ ОПИТ за разумен диалог. Кой не ги знае? Наскоро срещнах в един виц чудесна българска дума за хейтър - "омраз". За наша чест, ДРУГИ откриха явлението "хейтър" и му дадоха име.

След такава статия, не върви да предложа нов експеримент за справяне ПОНЕ ДОНЯКЪДЕ с проблема. Ще предложа да възприемем вековен британски парламентарен опит - ДА НЯМА ПРЕДАВАНИЯ НА ЖИВО ОТ ПАРЛАМЕНТА. В Англия едва в последните години допуснаха кратки изключения от това правило. Щото е ясно като ден, че народните избраници или разумно ще обсъждат решения, или ще се борят да надплюят съперника. Двете заедно НЕ МОЖЕ.



Гласувай:
6



1. krumbelosvet - Гет, разобличен си
15.10.2017 16:59
Ти НЕ МИСЛИШ това, което пишеш. Пишеш като журналист на подчинение. Когато коментираш НЕУДОБНИ за шефовете ти факти, ти прибягваш до ПРОФЕСИОНАЛНИ С О Ф И З М И, или просто "разкарваш топката".
Писал съм Я С Н О защо членувам. Прочети го пак, аз пиша КРАТКО.
Думата невежество е по-скоро санскритска, т.е. имаме пълно право да я ползваме. Третата буква от Глаголицата е "веди".
Повтарям, РАЗОБЛИЧЕН СИ.!!! Ти просто изпълняваш задачата да ОТРАВЯШ левите постинги, особено качествените.
цитирай
2. krumbelosvet - Драги КОЛЕГА Гет,
15.10.2017 19:12
Вас май не ви се вярва, че сте разобличен. Повярвайте. И не ме вкарвайте в лабиринт без изход. И не" разкарвайте топката". РАЗОБЛИЧЕН СТЕ.!!! Няма да ме приспите с комплимента, че поста ми е добър. Скромно ще кажа, че е ПОВЕЧЕ от добър.
Аз преследвам ясни цели - 1 - да се увеличав броя на хората, които не се поддават на партиен бяс и 2 - да спрат предаванията на живо от парламента, по британски образец.
Явно, тия мои цели не ви харесват. Защо? А ако ви харесват, защо са тия "СХОЛАСТИЧНИ" обструкции?
цитирай
3. vaquero - krumbelosvet,
15.10.2017 23:19
"А да събориш къща и да построиш колиба, СЪЩО Е РЕФОРМА." Ха-ха-ха! Точно това направихме с буржоазната контрареволюция след десети ноември. Безконечните реформи показват, че управляващите заблуждават обществото, а схемите за кражби не се пипат.
цитирай
4. krumbelosvet - Гет, разобличен си
16.10.2017 07:50
Гет, разобличен си като трол-отровител на леви постове. Не разбра ли? И продължаваш да разкарваш топката. ама вече няма кой да ти се върже. Думата "невежа" е толкова отдавна в нашия език, че НЕ Е МОЯ И ТВОЯ ОТГОВОРНОСТТА кой и защо го е направил. Благодаря ти, че ме доведе до идеята за следващия ми постинг: Тробовете-отровители - доказателство за идейна импотентност или за тайна зловеща идеология на Господарите.
А на vaquero бих напомнил, че не "кражбите" са главното средство за унищожението ни, а това, че половината ни земя остава незасята и 80% от промишлеността ни стана на скрап.
цитирай
5. krumbelosvet - Гет пак разкарва топката.
16.10.2017 11:50
Няма да гоня разкарани топки. Добре е във футбола, има картони за това. А ако Гет не знае КОЙ прави по света ЦВЕТНИТЕ "РЕВОЛЮЦИИ". винаги в свой интерес..
цитирай
6. krumbelosvet - Темата ми не е револю и контрев.
16.10.2017 15:11
А само партийният бяс. А в днешния пост - троловете. А вие пак разкарвате топката. А коментите ви станаха МНОГО ПО-ОБЕМНИ от постовете ми. Не сте прав, ако помните стария соц виц. Мислите ли, че ми е лесно да пиша кратко? А вие, истински трол, и това ми усилие обезсмисляте. Язък, че знаете една от първите талантливи разработки по цветните ревълючии. Благодаря зя тая инф.
А соц вицът е:
Щяла да идва чужда делегация при наша строителна бригада. Обяснили на бригадата, да няма псувни. На когото му се допсува, да каже "Не си прав". Дошла делегацията, и един изпуснал тухла на главата на бригадира. И той израгнал "Не си прав, Геле, и макя ти не е права, и баща ти, и сестра ти , и леля ти..."
цитирай
7. krumbelosvet - Трия
16.10.2017 21:50
Щото в последните 9 реда от комента ти се губи логическата връзка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1972699
Постинги: 1163
Коментари: 3398
Гласове: 3577
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930