Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2016 12:56 - Изток и Запад, "колективизъм" и "индивидуализъм".
Автор: krumbelosvet Категория: Политика   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 07.08.2021 08:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Като дете бях възхитен от логиката, с която Винету и Олд Четерхенд винаги знаят какво мисли другият. После ме впечатли логиката на Шерлок Холмс. По-късно забелязах, че Айнщайн прави горе-долу същото. По гениално избрани факти гради хипотеза (математическа), и търси потвърждение в пак гениално избрани наблюдения.

Да се опитаме да изберем изходните факти:

Всяко село има и добродушни, и злобни ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ за съседното село. При голямата им близост, и най-малкото различие може да изглежда чудовищно. Запомнил съм думите на Роналд Рейгън за "аморалния колективизъм" в "империята на злото". А в същото време, източният човек е голям индивидуалист и трудно, с жестоки усилия, се подчинява на господар, цар и правителство. А за да се подчини, трябва да бъде убеден в индивидуалните качества на водача.

А
на човека и на човечеството са необходими и колективизъм, и индивидуализъм, по много причини, за които няма място тук. Основното е, че всяка полезна или епохална НОВОСТ (иновация) се ражда в главата на ЕДИН индивид, а съхранението на жизнено-необходимата ОБЩЕСТВЕНА СРЕДА иска обществена организация, иска ВЛАСТ !!!

Малко, "лирично" отклонение. Случва се да попадна на немска телевизия, и всеки път ме изненадва ДЪЛБОКА ПРИЛИКА със съветската телевизия. Не зная немски, но атмосферата, духът са родствени (да не се ужасява читателят, който е повярвал в пропагандата за "империята на злото", тя си е пропаганда и истината не я интересува). Голямо чудо? Не, ние сме една раса, индоевропейци, а немският и славянският са по-близки, отколкото други индоевропейски езици. Родството е много хилядолетия по-старо от немско-руските войни, които май са братски раздори. В края на войната, немските учени установяват, че русите са арийци! За българското родство с германците, друг път.
И още едно отклонение - сцена, описана от руски режисьор. В голям асансьор са дебел арменец, красив грузинец, руснак от скандинавски тип и двама японци, които на излизане си говорят - Тия руснаци са толкова еднакви!
Да, за другите раси сме еднакви, както китайците за нас!

Имам любопитни и обосновани хипотези
за произхода на тоя вододел между индивидуализъм и колективизъм (хипотезата се основава главно на древната традиция, първородният да наследява, а изтърсакът да е любимец.). Но, в интерес на краткостта, ще ги изложа, ако някой се заинтересува. Засега ще приключа с обоснован ВЪПРОС: 

Обществено-приетите  д н е с  добродетели са коректив на индивидуални наклонности, наследени от доисторически времена. Например - уважавай старите. Шимпанзетата и някои етноси  (инуити и цигани, например) не уважават старите, но еволюцията е дала предимство на ония народи, които са се научили да ценят ЗНАНИЯТА на старите наравно или повече от физическата сила.

За да оцелеят, обществата от индивидуалисти са били принудени да вземат колективни решения. А при колективистите, са получили предимство ония общества, коита са ценяли най-надарените индивиди, които винаги са единици, и мнозинството са се стремели да им подражават. И така, дабродетел на обществата от индивидуалисти става колективизмът, а на обществата от колективисти - индивидуализмът! Коректив на доисторическите наклонности!

Както се казваше в знаменития сериал "Туин Пийкс",
совите не са това което са.

Много ли сме сигурни ние "белите", че няма да възникне обща за всички ни опасност? Ами за човечеството? Има един чудесен разказ от Николай Хайтов. В оградена местност, са настанени за развъждане сърни с ДВА елена. Самците се бият често, докато единият е убит. Вълци започват да колаят под оградата. Еленът дежури до дупката, но когато вълците започват да копаят и на друго място, играта е свършена...



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1980171
Постинги: 1164
Коментари: 3402
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930