Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2017 12:47 - Господната молитва "Отче наш" - само нея са признавали богомилите.
Автор: krumbelosvet Категория: Новини   
Прочетен: 655 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 28.05.2018 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не случайно само молитвата „Отче Наш” са признавали богомилите. Тя е най-важното в Новия Завет. От научна гледна точка, това е щедьовър на концентрирана информация - няма и 50 думи, а може да бъде тълкувана в цели томове. Явно Исус си е давал сметка, че, като ДУМИ АДРЕСИРАНИ ЛИЧНО КЪМ БОГА, текстът на молитвата е с дълбочина непосилна за тогавашните хора (както и за нас), затова преди молитвата обосновава нейната лаконичност, както и необходимостта от ЛИЧНО и ПРЯКО (без посредници) общуване с Бога чрез нея.

Затова е добре като отвориш Библията на страницата на Господнята молитва, да я прочетеш заедно с цялата глава 6 (от Матей). Добре е да се прочетат и предишната глава 5, и следващата – 7, които също са необходими за тълкуването. Тук следва молитвата на съвременен български и веднага на „църковно-славянски”, който е всъщност средновековният български на образованите хора. Прочетен с любов и разбиране тоя стар текст, крие непозната красота и сила. Тая красота и сила се разкриват и в някои авторски песнопения по „църковно-славянския” текст:

Отче наш, Ти, Който си на небесата! 
Да се свети Твоето име, 

да дойде Твоето Царство, 

да бъде Твоята воля, 

както на небето, тъй и на земята; 

насъщния ни хляб дай ни днес, 

и прости нам дълговете (греховете б.м.) ни, 

както и ние прощаваме на длъжниците си, (т.е. на ония, които са грешили против нас, б-м.) 

и не въведи нас в изкушение, 

но избави ни от лукавия; 

защото Твое е царството,
и силата, и славата вовеки.
Амин; 

Отче наш, Иже еси на небесех! 
 Да святится имя Твое; да приидет Царствие Твое;
 да будет воля Твоя, яко на небеси и на земли;
 хлеб наш насущный даждь нам днесь;
 и остави нам долги наша,
 якоже и мы оставляем должником нашим;
 и не введи нас во искушение,
но избави нас от лукаваго.
Яко твое ест царствие, и сила и слава во веки.
 Аминь.

Не е ли странно, че след съвета (или задължението?) да се заключиш за молитва САМ във вътрешната стая (Матей,6, 5-8), молитвата започва с Отче НАШ, а не с Отче Мой? Може би щеше да е странно, ако ВЕДНАГА след молитвата не бяха стихове 14 и 15:

„Защото ако простите на човеците прегрешенията им, и на вас ще прости небесният ви Отец;”

„Ако ли не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости прегрешенията ви.”

Поотделно е казано какво ще стане ако простим и ако не простим, но всъщност е повторено едно и също, толкова важно го смята ЛИЧНО ИСУС.!!! (Но въпросът за прошката е сложен и изисква отделна статия.)

Всеки може сам да прочете тия глави  - 5, 6 и 7 от Матей, и да помисли. Тук ще добавя накрая само една ДРЕБНА, НО СЪДБОВНА връзка между Стария и Новия Завет, която връзка отличава християните от днешните юдаисти. Исус казва "Не да наруша съм дошъл, а да изпълня" (Матей, 5, 17). Става дума за старозаветния закон, и почти сигурно за Десетте Божи Заповеди, защото Мойсей има Първозаконие и Второзаконие и те уточняват някои СЪДЕБНИ ПРАКТИКИ, които в голямата си част отдавна са изгубили актуалност.

Господнята молитва не е изгубила актуалност. Еднозначно ли е ясно какво означава "да простиш"? Не е еднозначно. Може да означава "да се примириш" с греха. Но едва ли ТОВА се иска от нас. Може да означава и "да разбереш", и тука нагазваме в дълбокото. Защо хората по-лесно прощават на себе си, отколкото на другите? Защото знаят ОБСТОЯТЕЛСТВАТА, ПРИЧИНИТЕ за СВОЯ грях или грешка. За да се досетиш за чуждата причина за грях, е необходимо НЕ ПРИМИРИНИЕ, а ЧОВЕШКО СЪЧУВСТВИЕ към сгрешилия и РАЗУМ, ДОСЕТЛИВОСТ, "влизане в чуждата кожа". А това са СПОЙКИТЕ на една общност, това е ЗАЛОГ, това е УСЛОВИЕ за успех на тая общност. Защото егоистът може и да не го знае и осъзнава, но ЗА ЧОВЕКА НЯМА ЛИЧЕН УСПЕХ БЕЗ УСПЕШНА  О Б Щ Н О С Т.!!! И затова е "Отче наш", а не "Отче мой"!!!

Ох, имаше едни митинги, на които проповядваха, че "колкото по-малко държава, толкова по-добре". Е добре. Сбъдна се мечтата на идиота. Държавата ни се гърчи от БЕЗСИЛИЕ, т.е сбъдна се "колкото може по-малко държава". Стана ли ни по-добре?  Тагове:   Отче наш,   Исус,


Гласувай:
10
01. milady - Весела Коледа,бай, круме!
26.12.2017 14:22
здраве,много любов и щастие ти пожелавам,
имаш..авангардни идеи..
поздравявам те,сполай ти!
Юлия
цитирай
2. krumbelosvet - Поздрави,
26.12.2017 16:53
Весела Коледа и щастлива Нова Година, драга Юлия!!!
И всички българи, християни и човеци!!!
На въпроса коя е най-главната Божия заповед, Исус сочи първата - Да възлюбиш Бога с всичките си сили, сърце и разум. Но добавя ОТ СЕБЕ СИ И ДРУГА, "ПОДОБНА НА НЕЯ" - да възлюбиш ближния си като себе си. На прекия въпрос "кой е моят ближен" обаче, Исус не отговаря пряко, а отговаря с притчата за добрия самарянин... Според мене ТОВА ОЗНАЧАВА, че ВСЕКИ САМ трябва да реши тоя Т Е С Т. Колкото повече сили сърце и разум, толкова повече ближни, и цялото човечество, може би. Има хора обаче, които жадуват да те поробят или да ти вземат живота, и от тях естествено трябва да се пазиш, и даже да ги нападнеш. СЛОЖЕН ВЪПРОС, на който сам Исус НЕ ЖЕЛАЕ да отговори....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Други
Прочетен: 209600
Постинги: 286
Коментари: 818
Гласове: 1192
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031