Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2017 15:58 - Българското нещастие. Част ІІІ - Бисмарк, Толстой, САЩ и др.
Автор: krumbelosvet Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 21.07 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Продължение от част ІІ

Вчера бяхме започнали да разглеждаме крадливостта, без да споменаваме крилатата фраза на Бисмарк за "конекрадците от долния Дунав", където сме и ние, горе-долу. И без да напомняме Лев Толстой, който в епопеята "Война и мир" слага в устата на Билибин думите "православното (руското воинство, б.м.) много краде". То май и немското воинство не е прощавало. По време на Английската революция, немският принц Рупърт изпуска да унищожи врага, защото кавалерията му, вместо да преследва бягащия противник, се втурва да граби...

Та моят познат миньор разказваше без теории и емоции:
В урановата мина край село Сеславци, бил заловен циганин да изнася шашки тротил. Разследването показало, че в бизнеса са всички „роми”. А било по време на „възродителния процес”. И се взело драстично решение – цялото малцинство е уволнено (турците не). И тук се случило ЧУДОТО. Изведнъж станало НЕУДОБНО ДА СЕ КРАДЕ.!!! А преди и българите също покрадвали разни дреболии. Моралната нечистоплътност е заразна, ако НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ ИЛИ НАКАЗВАНИ нечистоплътните. Можем ли днес да ги лекуваме или наказваме? И тогава можехме само донякъде. Разликата от хилядолетия еволюция, е проблем, пред който и Европа е безсилна. Да видим докога. Или „ав”, или „дав”.

Най обидно е обвинението "народ предател по душа", както преди няколко години ни нарече ББ.

Той, ББ, смята народа си и за мързелив. И като видял хубавата пролетна трева край Белоградчик, се възмутил защо местните не пасът стада. Той не се сеща, милият, че трева не расте всеки сезон, нито всяка година, а когато порасне, не винаги може да стане на сено. Животновъдът трябва да има посеви с различни храни, за да намали риска от глад и клане на стоката си. ББ ни смята за мързеливи, и заради растящите депозити в банките - демек, вместо да въртим бизнес, живеем от лихви. Само че, при толкова евтин внос, бизнесът е с вързани ръце, и дребният селянин също, заради "реалните граници" и циганския грабеж. Сега ние нямаме право да забраним вноса, както Фридрих ІІ е спасил Германия преди над два века, и както САЩ спасиха ФР Германия през 1953г.

Безброй са предателствата по света. У нас не са повече, нито по-големи, а най-голямото, на Левски, не е доказано и по-скоро е опровергано. За разлика от Жана д,Арк например, арестувана, съдена и ИЗГОРЕНА от французи, на които през ум не им минава, да се нарекат предатели. А наша репортерка изсъска пред Паметника Левски в София на 19-ти февруари "Левски е обесен защото е предаден”. Като че ли не знае защо е търсен, арестуван и осъден на смърт и за какво се е срещал с хиляди българи които не са го предали. С подобни груби манипулации израстна поколение, което "знае", че трябва да се срамуваме, че не сме като Ботев и Левски. А никой народ не е като героите си, иначе те нямаше да са герои.
(Между другото, и португалците имат комплекси с предателствата. Малкият народ по-често има военни поражения, и ако няма предател, трябва да се измисли, за да обясни поражението на героите.)

Да завършим поменлика на "нашите пороци" с най-известния сега стих на Петко Славейков "Не сме народ, не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще свърша". Наскоро в някакъв форум прочетох и други мръсотии от същото стихотворение, написано през 1875 година, по повод липсата на кворум на едно събрание на Българското Читалище в Цариград! Българите са направили нещо хиляди пъти по-трудно от събрание, построили и обзавели читалището. Но времената се менят, вече се подготвя Априлското въстание. Нужно е оръжие, а не книги. Затова не се е напълнило читалището. Дядо Славейков, който заедно с партията на "старите" е против въстанието (заради сигурните реки от кръв и несигурния резултат), в пристъп на партиен бяс изпуска мръсните думи, но до края на дните си обича България и се труди за нея. Писаните мръсотии обаче остават и се цитират до днес. (Вж моя пост ""Не сме народ, а мърша..." доказва обратното"). 

Всички тия "изобличения" на нашия народ от наши писатели, само потвърждават силата на обяснения вече феномен, който можем да наречем "мътене на кукувичи яйца". Мътят и разумни родолюбци, особено ако са обладани от партийна омраза. В нашите партизирани дни, феноменът поразява независимо от образование и професия, от бедност и богатство. Затова авторитетът ни клони към нула и няма нищо чудно, че чух случайно веднъж как цигани ни наричат помежду си глупаци.

И други народи са имали периоди на презрение към самите себе си. Сигурно не очаквате, но между тях са били англичаните през 18-ти век. За тяхно щастие, това се случва преди тиражът на вестниците да стане масов, затова заразата обхваща тесни кръгове поети, журналисти и читателите им, и така може би се получава ефект на ваксина за обществото като цяло. Феноменът е документиран от Гьоте в автобиографичната изповед "Из моя живот: Поезия и истина", книга 13-та, където е обяснен с отровните стрели които си разменят партийни поети и журналисти. Не е възможно това презрение на образовани англичани към Англия, да няма влияние върху бунта на 13-те американски колонии и превръщането им в независими съединени щати в края на същия 18-ти век. И наистина, това не са били спонтанни бунтове на народните маси, а интелигентно планирани акции, обосновани предварително в програмни документи.
Роденият в Англия писател Томас Пейн например, ненавиждал английското общество. Той публикувал в 1776г., пет години преди победата на американските войски над английските, памфлета „Здравият разум”, в който твърдял, че „всичко правилно и разумно жадува да се отдели от Англия”. За три месеца били продадени 120 000 екземпляра, които сигурно са минавали от ръка на ръка. Това вече е масмедия.

Списъкът на изчезналите народи и държави е много по-дълъг от списъка на сега съществуващите и продължава да се пише. Ние не сме застраховани. Днес светът обменя информация по-бързо, отколкото жителите на едно село до не отдавна. Ако не престанем сами да се каляме с долни думи, преди да изчезнем ще получим в света ролята, която на село изпълнява селският идиот. Май почти сме получили тая роля, дори в очите на циганите. Затова езика си отхапи, но лоша дума за народа си не казвай! Ако друг казва лоша дума, направи го смешен, това не е трудно, защото истината е, че (нека повторим) за нито едно от приписваните на нашия народ долни качества не е доказано, че е само наше, или че го имаме повече от други народи в подобни условия. Това трябва да се запише със златни букви в моралния кодекс на журналисти, сценаристи и писатели.

Ето, на 9-ти август 2017г, в Пловдив въвели глоба за плюене на семки в парковете. Интервюират граждани. И една нискочела пловдивчанка мъдрува „Така е, на БЪЛГАРИНА ако не му бръкнеш в джоба, не разбира”. А на света няма държава без глоби!!! Но не е виновна нискочелата. Журналето, което я ТИРАЖИРА е виновно. Когато гледаме интервюиране на граждани в САЩ или Русия, например, те говорят като отракани писатели, което може да значи ЕДНО ОТ ДВЕТЕ – или са подставени лица, или са подбрани от голямо множество интервюта. А СЕГА нашите журналета мазохистично тиражират и най-тъпите бръщолевения.

Например, след случая с нашия циганин, който изрита жена в берлинското метро, нашите журналета не се усетиха и тиражираха щироко две ромски инсценировки. Разказ от възрастна ромка, как в трамвая скинари тормозели ромско момиченце, като му викали циганка и го плашели (някой някога да е виждал или чувал такова нещо?) И после как един "българин" в Испания нокаутира и рита паднал човек. И двата случая останаха непотвърдени и угаснаха "само" за два-три дни, колкото да смекчат ефекта от ромското зверство.

И още един знаменателен пример. При една олимпиада в САЩ, някаква чафка беше нацвъкала главата на Андре Агаси, американски тенисист от гръцки произход. И НИТО ЕДНА МЕДИЯ не публикува опасната снимка. Желязна, СВЕТОВНА цензура! А нашият президент ЖЖ, беше показван безкрай как се търкаля по стълбите на самолета след случайно падане. 

Да повторим. Можеш да изчистиш лошата карма, доколкото си разбрал причините. А за да се изчисти национална карма, цялата нация трябва да узнае причините. Такава „смяна на чипа” е нужна, възможна и даже лесна за масмедиите. Но ако господарите им го желаеха, или поне го позволяваха, досега да е станало...

ПП : Г-н ramone прави два "коментара", с обем наполовина от поста, кой-знай защо с... прозападно и антируско съдържание. КОЕТО Е ИЗВЪН ТЕМАТА на поста. Това не е коментър, а превземане на поста. Заслужаваше да го изтрия, но реших да го оставя, като пример за особения "патриотизъм" на някои фоби.  Тагове:   България,   Англия,   САЩ,   ББ,


Гласувай:
6
11. ramone - ...
15.08.2017 11:02
Ако правилно съм схванал смисъла (и на трите ти текста), тезата ти е "българинът е недолюбван от чуждите и руган от своите".
Проблемът обаче е, че за да я подкрепиш, вадиш едни факти, но пропускаш други.
Ние живеем в едно клише, според което англичаните (например) "не ни обичат" (заради някъде нещо казано от Чърчил), а руснаците "ни обичат" (защото са ни освободили). И двете твърдения лесно могат да бъдат опровергани (твърденията, а не фактите), защото пък си премълчал, някои други факти.
Ето ти сега един пример - ние дължим освобождението си, в немалка степен, И на англичаните.
Отиваме в лятото на 1876-та, където в задния двор на Европа е жвстоко потушено Априлското въстание.
Как мислиш, по какъв начин, тези жестокости са станали известни по света?
Станало е известно, благодарение на английската преса! (Макгахан е кореспондент на английски вестник).
Как мислиш, можела ли е, английската преса да си замълчи или пък (още по-лесно) да представи фактите в малко по-друга светлина? Ами, вероятно е можела. Ма не го е направила - отразила е нещата обективно.
И от тук нещата тръгват по цяла Европа (защото по това време, каквото е кажела английската преса, че се случило е означавало , че се случило). Позиция заемат световни писатели - Виктор Юго, Достоевски и... о, чудо - Бърнард Шоу...
Не ти ли е известно, че Бърнард Шоу е един от най-влиятелните гласове в подкрепа на българите?
Оттам общественото мнение в Британия, започва да е в полза на българите, в резултат на което, правителството дава зелена светлина на Русия за войната (а, то, както всички знаем е подкрепяло по принцип Турция).
Да обобщим - аз не съм далеч от извода, че без намесата на английската преса, никой в Европа нямаше да научи за потушаването на въстанието.
Разбира се, аз мога да изтъкна и факти, в които "приятелят на България" Русия се отнася не особено приятелски. за което ни най-малко не я обвинявам разбира се - тя си има нейни интереси и най-естественото нещо е да си ги защитава, както смята за добре
цитирай
2. ramone - ...
15.08.2017 11:19
И само да довърша - отношението на големите сили на Балканите (в частност към българите) не се определя от симпатии или антипатии, а от интереси. Европейската дипломация се основава на баланс на силите, от което следват обвързаностите на малките държави с по-големите. По това стечение на обстоятелставата, Румъния спада към френската сфера на влияние, България към германската, а Гърция - към английската. Традиционно е така.
Съответните "симпатии и антипатии" се натрупват вследствие на това (обвързаностите във войните или пък търговията).
Британия например има отношения с Гърция и Турция (заради Средиземноморието, където са имали интереси), а не защото не харесват нас.
Просто след освобождението, те са си имали вече клиенти на Балканите.
Русия, всъщност, затова се опитва да си създаде влияние на балканите, чрез нас. Просто ние не сме били ангажирани с никого. А на тях е трябвало присъствие на балканите (под някаква форма и където е възможно) за да да държи под натиск Турция (заради Босфора).
Това е обяснението. Всякакви неща от рода на "тея ни обичат, ма онея не ни обичат" и "о, нещастен аз, о, зла прокоба" не обясняват нищо. па са и неверни.
цитирай
3. krumbelosvet - "Без намесата на английската преса..."
15.08.2017 11:27
Благодаря, че не сте гласували отрицателно.
Колега ramone, та аз за ИНТЕРЕСИ говоря, а не за чувства, НИТО ДУМА ЗА ЧУВСТВА не сам казал, откъде ГО ИЗМИСЛИХТЕ? И защо?
Колега ramone, Мак Гахан НЕ ЕДИНСТВЕН ДАЖЕ НА ЗАПАД. Да спомена само Виктор Юго. А Русия има консул в Пловдив. И има РЕШИТЕЛНО УЧАСТИЕ в избухването на въстанието, толкова явно участие, че един Бенковски, който даже не е бил апостол, го знае. А ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ имат консули в София...
Но от вестникарските статии до войната пътят не е пряк, и Бисмарк не е единственият западняс който мисли, че "източният въпрос не струва кръвта и на един немски войник". СТАТУКВОТО е УДОВЛЕТВОРЯВАЛО ЗАПАДА, който е водил Кримската война срещу Русия. САМО НАС и днякъде другите балкански народи, не е удовлетворявало статуквото, и Русия, на която Турция, със западна подкрепа, всеки момент може да затвори проливите, въпреки разни договори. Договор незащитен със сила, е парче хартия.
цитирай
4. kvg55 - Той Б2 ни смята и за прости. Другите ...
25.08.2017 23:16
Той Б2 ни смята и за прости.
Другите нации не са по-възвишени от нас.
Но да не ги гледаме тях, а да гледаме себе си. Народните умотворения показват, че народът ни добре познава живота.
Задачата на медиите поставена от господаря е да ни затъпяват и опростачват.
цитирай
5. kolevn38 - .I.
29.08.2017 00:43
.I.
цитирай
6. krumbelosvet - Най-после
30.08.2017 15:30
Най-после г-н 38 написа нешо ново.
цитирай
7. kvg55 - - Каква е вашата сексуална ориен...
30.08.2017 16:00
- Каква е вашата сексуална ориентация?
- Католически свещеник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Други
Прочетен: 143793
Постинги: 245
Коментари: 645
Гласове: 1038
Календар
«  Август, 2018  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031