Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2016 20:06 - Грешките на великите, тежат като тежки грехове. Есе 2. Вазов
Автор: krumbelosvet Категория: Новини   
Прочетен: 1082 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 03.07.2019 11:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Грешките на великите хора, на гениите - национални герои, учени, поети, писатели, светци...

Неблагодарна тема. Затова в предното есе започнахме като на шега с гъските от знаменитата "Градушка" на Яворов. Че не от глупост крещят клетите гъски, а защото градушка като "яйце и орех" може да им сплеска главата или шията, ако главата са успели да скрият под крилото. Да не говорим ако водят гъсета...

Ами Вазов? Няколко невнимателно изпуснати НЕВЕРНИ стиха, описват българина "заспал робски сън" така, както и най-злият враг не го е описвал. А кой е обичал и е възпял България и българите повече от Народния Поет? Но и Слънцето има петна...

(Великият Станиславски си спомня, как като млад актьор е подражавал на прославените, на техните достоинства, уви, неуспешно, и на недостатъците им, уви, успешно. Така уличните ругателства, които се срешат понякога в публицистиката на Ботев, успешно се подражават от следосвобожденската ни публицистика и до днес. А на геният му, как да подражаваш? И великата любов на Вазов към народа е неподражаема, но виж, грешката за спящия народ се размножава със съвременни технически средства.)

"Епопея на забравените" - "Каблешков". Няма да цитирам стихотворението - Гугъл го знае. В първата половина са казани десетки ТЕЖКИ И НЕВЕРНИ думи за "доволството" на българина от робския живот, преди във втората половина едно изригване на Каблешков (защо пък точно Каблешков?)  да го "разбуди" и робът да стане мъж и юнак.

Поетът използва художествен похват, създава контраст, за да възвеличи подвига на бунта и саможертвата. В негово време, а може би и по-късно, когато възниква думата "будител", това не е била лошо и опасно. Акцентът е бил върху образите на героите, а не върху "удоволствието" от робството. То е било още пресно в народната памет и всички са ЧУВСТВАЛИ, че поетът прави поезия, а не пише истинска история.   

Но сега, о, сега! Сега българохуленето има ИСТОРИЧЕСКИ връх и акцентът се пренася върху "заспалия" народ. Трябваше да се очаква. От над 20-ина години, например, 19-ти февруари, обесването на Левски, се превръща в Попкръстюв ден. Пак ще припомня бисера на една репортерка пред Паметника Левски в София: "Левски е обесен, защото е предаден". Класика на безсрамната манипулация!

И добрият Кулеков първи се разбунтува. Няма да го цитирам. Който иска, ще намери точните му думи. Тяхната основна идея беше, че НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НАРОДА НА НАЙ-ЛИЧНИТЕ МУ ЧЕДА. Тоя народ ги е родил, възпитал и отгледал, плащал им е като на учители и духовници. Слушал ги е, пазил ги е и ГИ ПОМНИ до днес!

Има една проклета дума, "народопсихология". Чуете ли я или я прочетете, да знаете, че следва безбожно, безмозъчно българохулене - БББ. Каква психология?!? През 20-30 години стават големите въстания през турско. Постоянно е имало хайдушко движение. Българският селянин е устискал да има СОБСТВЕНА ЗАМЯ!!! Простете му, че е садил и лозя, че е празнувал, женил се е и раждал деца. Че е усвоявал хълмове и гори за ниви. До ден днешен личат, изоставени, тия невероятни ниви. Без децата, които са изхранили тия ниви, нямаше да станем най-многобройния народ на Балканите, за да се осмелим да мислим за ВОЙНА С ЕДНА ИМПЕРИЯ!

Нямало е спящ народ, това е поетическа измислица. И сега дойде проклетият момент, тая измислица, безобидна някога, да стане опасна и отвратителна!

Поклон и благодарност за Кулеков, че издигна глас против позоренето на нашия достоен, героичен, КОРАВ народ. ТОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ИМПОТЕНТСКИТЕ ДУМИ "драги зрители, спите ли".



Гласувай:
4



1. zaw12929 - СТИЛА на Кулеков, не го понасям- в ...
07.11.2016 07:46
СТИЛА на Кулеков, не го понасям- в него има най вече надменност!
Затова пропуснах да усетя, че е "издигна глас против позоренето на нашия достоен, героичен, КОРАВ народ. "
Поздрав за информацията! Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1981121
Постинги: 1164
Коментари: 3402
Гласове: 3578
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930